Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. december 6. 10:52 Élet

Vérszomjas és kreatív alkalmazottat keresnek egy kellemetlen probléma felszámolására, de meg is fizetik New Yorkban

Egyre kilátástalanabb a patkányok ellen vívott háború az Egyesült Államok egyik legzsúfoltabb nagyvárosában, New Yorkban. Eric Adams polgármester a Twitterre kirakott álláshirdetésben keresi a „patkánycárt”, aki képes lesz arra, hogy a rágcsálók seregei ellen végre hatékonyan vegye fel a harcot. (A városban előszeretettel nevezik – persze informálisan – cárnak azt a hivatalnokot, aki valamilyen területen nagy felhatalmazást kap.)

Mindezt nem kéri ingyen, akár évente 170 ezer dollárt is hajlandó fizetni a város (ez minden bizonnyal adózás előtti, bruttó összeg, de így is 67 millió forintról beszélünk). A patkánycárnak az alpolgármester felé kell beszámolnia munkájáról, a polgármesteri hivatal oldalára feltöltött álláshirdetés szerint az ideális jelölt motivált, vérszomjas, képes több szemszögből is megközelíteni a problémát – hatékonyság, adatgyűjtés, technológiai innováció és persze a jól kivitelezett mészárlás is fontos.


A patkányirtás nem csak egy jópofának szánt PR-húzás, a város lakóinak életét tényleg megkeserítik a rágcsálók, ezért egyre drasztikusabb lépéseket kell hoznia a városvezetésnek, hogy megpróbáljon úrrá lenni a helyzeten. Áprilistól egy népszerűtlen döntés értelmében a lakosoknak tilos lesz este 8 előtt kirakniuk a szemeteszsákokat a házak elé (jelenleg ez délután 4-től engedélyezett).

Idén a város köztisztaságért felelős hivatalához több mint 21 ezer panasz érkezett be a patkányokról, ez 2020 októberéhez képest 71 százalékos növekedés. Az illetékesek szerint ez leginkább a járvány miatt alakult így, mivel ugrásszerűen megnőtt az otthonról dolgozók száma – és ezzel együtt az ételrendeléseké is, melynek maradékai és csomagolása mind az utcára kerül, elsőrangú táplálékként szolgálva a város amúgy is szapora patkányseregének.

Egy átlagos éjszakai műszak során a szemétszállítók 2500 tonna hulladékot visznek el az utcákról, miközben egy patkánynak elegendő 28 gramm táplálék az életben maradáshoz. Ennek ellenére nem New Yorkban a legdurvább a helyzet, egy rágcsálóirtó cég szerint Chicago az Egyesült Államok patkányfővárosa, New York a második – korábban harmadik volt, de azóta megelőzte Los Angelest. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáitAz ókori perzsák ötletes megoldása akár tíz fokkal is csökkenteni tudja a felszíni hőmérsékletet.

Élet egyesült államok New York önkormányzat patkány szemét szemétszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Bár nem foglalt állást a gázkészülékek tiltása mellett az amerikai kormány, már a magyar kormánypárti sajtó is a kérdést felkapva hergel a demokraták ellen, ráadásul Orbán Viktor kijelentésének ellentmondva.

Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt száz évből.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.