Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. december 6. 10:52 Élet

Vérszomjas és kreatív alkalmazottat keresnek egy kellemetlen probléma felszámolására, de meg is fizetik New Yorkban

Egyre kilátástalanabb a patkányok ellen vívott háború az Egyesült Államok egyik legzsúfoltabb nagyvárosában, New Yorkban. Eric Adams polgármester a Twitterre kirakott álláshirdetésben keresi a „patkánycárt”, aki képes lesz arra, hogy a rágcsálók seregei ellen végre hatékonyan vegye fel a harcot. (A városban előszeretettel nevezik – persze informálisan – cárnak azt a hivatalnokot, aki valamilyen területen nagy felhatalmazást kap.)

Mindezt nem kéri ingyen, akár évente 170 ezer dollárt is hajlandó fizetni a város (ez minden bizonnyal adózás előtti, bruttó összeg, de így is 67 millió forintról beszélünk). A patkánycárnak az alpolgármester felé kell beszámolnia munkájáról, a polgármesteri hivatal oldalára feltöltött álláshirdetés szerint az ideális jelölt motivált, vérszomjas, képes több szemszögből is megközelíteni a problémát – hatékonyság, adatgyűjtés, technológiai innováció és persze a jól kivitelezett mészárlás is fontos.


A patkányirtás nem csak egy jópofának szánt PR-húzás, a város lakóinak életét tényleg megkeserítik a rágcsálók, ezért egyre drasztikusabb lépéseket kell hoznia a városvezetésnek, hogy megpróbáljon úrrá lenni a helyzeten. Áprilistól egy népszerűtlen döntés értelmében a lakosoknak tilos lesz este 8 előtt kirakniuk a szemeteszsákokat a házak elé (jelenleg ez délután 4-től engedélyezett).

Idén a város köztisztaságért felelős hivatalához több mint 21 ezer panasz érkezett be a patkányokról, ez 2020 októberéhez képest 71 százalékos növekedés. Az illetékesek szerint ez leginkább a járvány miatt alakult így, mivel ugrásszerűen megnőtt az otthonról dolgozók száma – és ezzel együtt az ételrendeléseké is, melynek maradékai és csomagolása mind az utcára kerül, elsőrangú táplálékként szolgálva a város amúgy is szapora patkányseregének.

Egy átlagos éjszakai műszak során a szemétszállítók 2500 tonna hulladékot visznek el az utcákról, miközben egy patkánynak elegendő 28 gramm táplálék az életben maradáshoz. Ennek ellenére nem New Yorkban a legdurvább a helyzet, egy rágcsálóirtó cég szerint Chicago az Egyesült Államok patkányfővárosa, New York a második – korábban harmadik volt, de azóta megelőzte Los Angelest. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáitAz ókori perzsák ötletes megoldása akár tíz fokkal is csökkenteni tudja a felszíni hőmérsékletet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyesült államok New York önkormányzat patkány szemét szemétszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.