Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. december 6. 10:52 Élet

Vérszomjas és kreatív alkalmazottat keresnek egy kellemetlen probléma felszámolására, de meg is fizetik New Yorkban

Egyre kilátástalanabb a patkányok ellen vívott háború az Egyesült Államok egyik legzsúfoltabb nagyvárosában, New Yorkban. Eric Adams polgármester a Twitterre kirakott álláshirdetésben keresi a „patkánycárt”, aki képes lesz arra, hogy a rágcsálók seregei ellen végre hatékonyan vegye fel a harcot. (A városban előszeretettel nevezik – persze informálisan – cárnak azt a hivatalnokot, aki valamilyen területen nagy felhatalmazást kap.)

Mindezt nem kéri ingyen, akár évente 170 ezer dollárt is hajlandó fizetni a város (ez minden bizonnyal adózás előtti, bruttó összeg, de így is 67 millió forintról beszélünk). A patkánycárnak az alpolgármester felé kell beszámolnia munkájáról, a polgármesteri hivatal oldalára feltöltött álláshirdetés szerint az ideális jelölt motivált, vérszomjas, képes több szemszögből is megközelíteni a problémát – hatékonyság, adatgyűjtés, technológiai innováció és persze a jól kivitelezett mészárlás is fontos.


A patkányirtás nem csak egy jópofának szánt PR-húzás, a város lakóinak életét tényleg megkeserítik a rágcsálók, ezért egyre drasztikusabb lépéseket kell hoznia a városvezetésnek, hogy megpróbáljon úrrá lenni a helyzeten. Áprilistól egy népszerűtlen döntés értelmében a lakosoknak tilos lesz este 8 előtt kirakniuk a szemeteszsákokat a házak elé (jelenleg ez délután 4-től engedélyezett).

Idén a város köztisztaságért felelős hivatalához több mint 21 ezer panasz érkezett be a patkányokról, ez 2020 októberéhez képest 71 százalékos növekedés. Az illetékesek szerint ez leginkább a járvány miatt alakult így, mivel ugrásszerűen megnőtt az otthonról dolgozók száma – és ezzel együtt az ételrendeléseké is, melynek maradékai és csomagolása mind az utcára kerül, elsőrangú táplálékként szolgálva a város amúgy is szapora patkányseregének.

Egy átlagos éjszakai műszak során a szemétszállítók 2500 tonna hulladékot visznek el az utcákról, miközben egy patkánynak elegendő 28 gramm táplálék az életben maradáshoz. Ennek ellenére nem New Yorkban a legdurvább a helyzet, egy rágcsálóirtó cég szerint Chicago az Egyesült Államok patkányfővárosa, New York a második – korábban harmadik volt, de azóta megelőzte Los Angelest. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáitAz ókori perzsák ötletes megoldása akár tíz fokkal is csökkenteni tudja a felszíni hőmérsékletet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyesült államok New York önkormányzat patkány szemét szemétszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.