Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 19. 11:23 Világ

Európa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáit

Sevilla életében a tikkasztó hőség egyáltalán nem rendkívüli, így a nyarak elviselhetőbbé tételével kapcsolatban már sok tapasztalat halmozódott fel a városban. A régi megoldások közül kénytelen mostanság egyre többet bevetni az önkormányzat, a globális felmelegedés következtében ugyanis már nem csak negyven, hanem ötven fok körüli hőmérséklet-maximumok is előfordulnak a dél-spanyolországi településen.

Ezek közül a legérdekesebb a qanat technológiája, amit vélhetően a perzsák fejlesztettek ki az ókorban. Az eredetileg a vízellátást biztosító föld alatti csatornák a felettük húzódó utcák hűtésére is alkalmasak a szellőzőaknáknak köszönhetően, így az utcai hőmérséklet tíz fokkal is csökkenthető a városvezetés várakozásai szerint. A qanat alkalmazása nem újdonság, 1992-ben már épült egy kísérleti kanális, azzal azonban még csak háromfokos hőmérsékletcsökkenést tudott elérni a város, és a víz keringetését belsőégésű motorok végezték – a most zajló, ötmillió eurós beruházás megújuló energiaforrások révén fog üzemelni.

A korszerűsített qanat hűvös vizét ráadásul a felszínre is vezetik majd a városban, méghozzá egy épület tetejére, amelynek porózus falain lecsorogva fogja hűteni annak belterét és a közvetlen környezetét.

A hűtött épület közelébe továbbá olyan különleges padokat telepít a város, amelyeken ücsörögve a lakosok maximálisan kiélvezhetik a qanat hűtőhatását. Mindennek különös jelentősége van Sevilla városában, ahol évszázados – szintén a nagy meleg miatt kialakult – hagyománya van az enyhülést hozó napnyugtakor kezdődő utcai beszélgetéseknek.

A város persze nem csak a qanat-építéssel igyekszik elviselhetőbbé tenni a forróságot. A magyar településeken is egyre gyakrabban feltűnő utcai napvitorlák itt már a negyvenes évek óta a nyári városkép részei, sőt, mostanra már nemcsak a népszerű utcarészeken, hanem a megállóhelyek, játszóterek és közintézmények bejáratainak környékein is megtalálhatók ezek. Ezen felül az önkormányzat folyamatosan létesíti az újabb szökőkutakat, évente ötezer fát telepít, továbbá a főbb utak mentén olyan helyiségeket létesít, ahova betérhetnek hűsölni a kitikkadt járókelők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hőség kánikula sevilla várostervezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.