Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 19. 11:23 Világ

Európa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáit

Sevilla életében a tikkasztó hőség egyáltalán nem rendkívüli, így a nyarak elviselhetőbbé tételével kapcsolatban már sok tapasztalat halmozódott fel a városban. A régi megoldások közül kénytelen mostanság egyre többet bevetni az önkormányzat, a globális felmelegedés következtében ugyanis már nem csak negyven, hanem ötven fok körüli hőmérséklet-maximumok is előfordulnak a dél-spanyolországi településen.

Ezek közül a legérdekesebb a qanat technológiája, amit vélhetően a perzsák fejlesztettek ki az ókorban. Az eredetileg a vízellátást biztosító föld alatti csatornák a felettük húzódó utcák hűtésére is alkalmasak a szellőzőaknáknak köszönhetően, így az utcai hőmérséklet tíz fokkal is csökkenthető a városvezetés várakozásai szerint. A qanat alkalmazása nem újdonság, 1992-ben már épült egy kísérleti kanális, azzal azonban még csak háromfokos hőmérsékletcsökkenést tudott elérni a város, és a víz keringetését belsőégésű motorok végezték – a most zajló, ötmillió eurós beruházás megújuló energiaforrások révén fog üzemelni.

A korszerűsített qanat hűvös vizét ráadásul a felszínre is vezetik majd a városban, méghozzá egy épület tetejére, amelynek porózus falain lecsorogva fogja hűteni annak belterét és a közvetlen környezetét.

A hűtött épület közelébe továbbá olyan különleges padokat telepít a város, amelyeken ücsörögve a lakosok maximálisan kiélvezhetik a qanat hűtőhatását. Mindennek különös jelentősége van Sevilla városában, ahol évszázados – szintén a nagy meleg miatt kialakult – hagyománya van az enyhülést hozó napnyugtakor kezdődő utcai beszélgetéseknek.

A város persze nem csak a qanat-építéssel igyekszik elviselhetőbbé tenni a forróságot. A magyar településeken is egyre gyakrabban feltűnő utcai napvitorlák itt már a negyvenes évek óta a nyári városkép részei, sőt, mostanra már nemcsak a népszerű utcarészeken, hanem a megállóhelyek, játszóterek és közintézmények bejáratainak környékein is megtalálhatók ezek. Ezen felül az önkormányzat folyamatosan létesíti az újabb szökőkutakat, évente ötezer fát telepít, továbbá a főbb utak mentén olyan helyiségeket létesít, ahova betérhetnek hűsölni a kitikkadt járókelők.

Világ hőség kánikula sevilla várostervezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki