Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 19. 11:23 Világ

Európa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáit

Sevilla életében a tikkasztó hőség egyáltalán nem rendkívüli, így a nyarak elviselhetőbbé tételével kapcsolatban már sok tapasztalat halmozódott fel a városban. A régi megoldások közül kénytelen mostanság egyre többet bevetni az önkormányzat, a globális felmelegedés következtében ugyanis már nem csak negyven, hanem ötven fok körüli hőmérséklet-maximumok is előfordulnak a dél-spanyolországi településen.

Ezek közül a legérdekesebb a qanat technológiája, amit vélhetően a perzsák fejlesztettek ki az ókorban. Az eredetileg a vízellátást biztosító föld alatti csatornák a felettük húzódó utcák hűtésére is alkalmasak a szellőzőaknáknak köszönhetően, így az utcai hőmérséklet tíz fokkal is csökkenthető a városvezetés várakozásai szerint. A qanat alkalmazása nem újdonság, 1992-ben már épült egy kísérleti kanális, azzal azonban még csak háromfokos hőmérsékletcsökkenést tudott elérni a város, és a víz keringetését belsőégésű motorok végezték – a most zajló, ötmillió eurós beruházás megújuló energiaforrások révén fog üzemelni.

A korszerűsített qanat hűvös vizét ráadásul a felszínre is vezetik majd a városban, méghozzá egy épület tetejére, amelynek porózus falain lecsorogva fogja hűteni annak belterét és a közvetlen környezetét.

A hűtött épület közelébe továbbá olyan különleges padokat telepít a város, amelyeken ücsörögve a lakosok maximálisan kiélvezhetik a qanat hűtőhatását. Mindennek különös jelentősége van Sevilla városában, ahol évszázados – szintén a nagy meleg miatt kialakult – hagyománya van az enyhülést hozó napnyugtakor kezdődő utcai beszélgetéseknek.

A város persze nem csak a qanat-építéssel igyekszik elviselhetőbbé tenni a forróságot. A magyar településeken is egyre gyakrabban feltűnő utcai napvitorlák itt már a negyvenes évek óta a nyári városkép részei, sőt, mostanra már nemcsak a népszerű utcarészeken, hanem a megállóhelyek, játszóterek és közintézmények bejáratainak környékein is megtalálhatók ezek. Ezen felül az önkormányzat folyamatosan létesíti az újabb szökőkutakat, évente ötezer fát telepít, továbbá a főbb utak mentén olyan helyiségeket létesít, ahova betérhetnek hűsölni a kitikkadt járókelők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hőség kánikula sevilla várostervezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.