Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. április 18. 18:02 Élet

Semmi sem indokolja, hogy továbbra is állatokon kísérletezzünk

Még ma is rengeteg mindent tesztelnek állatokon, sőt egyes szabályozások még elő is írják, például gyógyszerek vagy vakcinák esetében. De mindent összevetve egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb módja, hogy emberi tesztelés előtt kiderüljenek a gyógyszerek hiányosságai.

Thomas Hartung, a Johns Hopkins Egyetem kutatója nagyon jól összefoglalja, hogy mennyi területen problémásak az állatkísérletek, és ebből csak az egyik az etikai megfontolás. Erről beszélnek a legtöbbet – legutóbb a színész Taika Waititi hívta fel erre a figyelmet nyúlként -, de emellett rengeteg más érv is az ellen szól, hogy állatokon teszteljenek fejlesztési fázisban lévő gyógyszereket.

Először is az állatkísérletek meglehetősen drágák, több millió dollárba kerül egy-egy kísérlet elvégzése, amire egy egész iparág épül, mivel ezeket jellemzően kiszervezik a kutatók, és erre szakosodott cégek végzik el. Ráadásul ezek a kutatások nemcsak sok pénzbe, de sok időbe is kerülnek, ami jelentősen megnyújtja a teljes gyógyszerfejlesztés folyamatát.

Ezen túl az állatkísérletek egyáltalán nem garantálják, hogy reprodukálható eredményeket kapnak a kutatók. Bár vannak egységes protokollok – legalábbis bizonyos területeken -, de még ez sem tudja garantálni, hogy mások által is megismételhető kísérletek szülessenek. A szabályozás például nem mindig köti ki, hogy vakteszteket kell végezni, és a véletlenszerű kezelés sem feltétel.

Így az állatokon végzett

rákkutatások mindössze 57 százalékban reprodukálhatóak, ugyanez 70 százalék szemirritációs kutatásokra, 89 százalék bőrallergiára és csak 27 százalék endokrin zavarok esetén.

Ilyen számok mellett egyre nehezebb amellett érvelni, hogy megfelelő eredményeket hoznak a kísérletek, hiszen akár minden ismétlés új eredményekhez vezethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Végül az állatkísérletek sokszor még arra sem megfelelőek, hogy más állatokon vagy akár saját fajon belül jól megjósolják a gyógyszerek hatását. Az egereken vagy a patkányokon végzett kísérletek nagyjából 60 százalékban jósolják meg a hatást a másik fajra. De mivel nagyon specifikus állatokat használnak, ezért igazából a teljes fajra sem mindig jó előjelzők a kísérletek.

Ezek után nem meglepő, hogy az emberekre sem mindig alkalmazhatók az eredmények. Ahogy Hartung mondja, „az emberek nem 70 kilogrammos patkányok”, így nem is elvárható, hogy ugyanolyan módon hassanak ránk a gyógyszerek, mint a kísérleti patkányokra. Ráadásul mivel sokkal sokszínűbbek vagyunk, vannak kórelőzményeink, akár más gyógyszereket is szedünk – amik mind ki vannak szűrve egy állatkísérletben -, ezért még kevésbé általánosíthatók ezek az eredmények.

Így viszont sok embert sodornak feleslegesen veszélybe a kutatások emberi fázisában, amikor azt hiszik, hogy biztonságos egy gyógyszer, de kiderül, hogy mégsem az. Egyes kutatások szerint az állatokon tesztelt gyógyszereknek akár 90 százaléka nem működik embereken.

Pedig már vannak jól működő alternatívák.

Léteznek laboratóriumban növesztett emberi szervek vagy 3D nyomtatott mesterséges keringési rendszereken életben tartott emberi szervek. Ezeket már használták is a mostani koronavírus-vakcinák kifejlesztésében, mivel kifejezetten fontos volt a fejlesztési folyamat gyorsasága.

Teljes emberi immunrendszereket le tudnak így modellezni, amin tesztelni tudják a vakcinákat. Sajnos néhány koronavírus-vakcina esetében sem hagyhatták ki az állati teszteket, mivel a szabályozások és főleg a tradíció megkívánták, de ezek most sem bizonyultak hatékonynak. A tipikus tesztállatokat (egér, majmok) nehéz volt megfertőzni a vírussal, és ha sikerült is, akkor sem produkáltak hasonló tüneteket, mint az emberek.

A Pfizer kutatói is elég hamar rájöttek, hogy

egyszerűen máshogy működnek az mRNS vakcinák az állatokon,

a Moderna vakcinánál pedig teljesen ki is tudták hagyni ezt a lépést, mivel a vezető orvos szerint nem kritikusan fontos a biztonságosság szempontjából.

Természetesen nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni egy évszázados módszert a tudományban, de a fentiek alapján nagyon fontos, hogy minél hamarabb és minél gyorsabban leálljanak az amúgy se hatékony állatkísérletekkel, hiszen miért okozna bárki fájdalmat és szenvedést az állatoknak, ha vannak sokkal jobb alternatívák?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKaticabogarak és teknősök a hálószobában, a kutatók home office-ba vitték a kísérleti állataikatA bezárt laborok vezetői sokszor nem tudják biztosítani a kísérleti állatok ellátását, ezért vagy leölik vagy szabadon engedik őket, de előfordul, hogy a kutatók otthonában kötnek ki.

Élet covid-19 gyógyszer kísérleti állatok vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 21. 17:04 Élet, Vállalat

Miért van egyre többször áruhiány az élelmiszerboltokban?

A bolt nem kap árut a nagykertől, mert az nem kap a gyártótól, mert az nem jut alapanyaghoz vagy nem tudja becsomagolni, esetleg elszállíttatni. Látványos lett a kereskedelem válsága.

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.