Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 30. 15:27 Élet

Még a bicikli szervizelésébe is beszáll a brit kormány, csak tekerjenek többen

Évi nagyjából 153 milliárd forintnyi – öt év alatt összesen kétmilliárd – fontból gazdálkodhat majd az Egyesült Királyságban frissen létrehozott kormányzati szerv, aminek az lesz a feladata, hogy javítsa az országban a bicikilis és gyalogos infrastruktúrát.

A közlekedési minisztériumhoz tartozó Active Travel England nevű program alapján intézkedések egész sora igyekszik majd elősegíteni azt, hogy biztonságosabbak és minél több ember számára hozzáférhetőek legyenek az autózás alternatívái – írja a programról beszámoló Bloomberg.

A kormányzati szerv felel majd a központilag szabályozott feltételeknek megfelelő bicikliutak és tárolók kialakításáért. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd például, hogy csak az autós forgalomtól elszeparáltan lehet majd új bicikliutakat létrehozni, valamint hogy az új utaknak egy átlátható rendszerbe kell illeszkednie, illetve úgy kell az utakat kialakítani, hogy különféle fajtájú kerékpárokkal is kényelmesen el lehessen rajtuk férni, még nagy forgalom esetén is.

Az új bicikliutakon kívül a program keretén belül létrehoznak 12 új, Kis Hollandiának nevezett városi forgalomcsökkentett zónát. Ezzel együtt októberig a helyi közúti szabályozásban tervezett módosításokról is konzultációt kezdeményez a kormány. Ezek közül az egyik legfontosabb változtatás egy egyértelmű forgalmi hierarchia felállítása lenne, amiben

a legnagyobb potenciális károkat okozni képes szereplőket terhelné a legnagyobb felelősség a balesetek elkerülésében.

A minisztériumot a bicikilizés hozzáférhetőségének növelése érdekében egy nemzeti e-bicikli program végrehajtásával is megbízták. Ennek a részletei egyelőre nem ismertek, de nagy valószínűséggel az elektromos biciklik vásárlásának állami támogatásáról van szó, annak érdekében, hogy az idősebbek körében és hosszabb utak esetében is ösztönözzék a kerékpározást.

Az új kormányzati szerv egy olyan programot is felügyel, aminek keretén belül 50 ezer darab 50 font értékű szervizjegyet osztanak ki. Ezzel azt szeretnék ösztönözni, hogy azok is újra kezdjék el használni a kerékpárjukat, akik csak lusták elvinni szervizbe az otthon porosodó, rossz műszaki állapotban lévő biciklijüket, de egyébként járnának vele.

Bár a kétmilliárd fontos keretösszeg soknak tűnhet főleg annak fényében, hogy Angliában az utazások két százaléka esetében használnak kerékpárt, de egyrészt ez még így is 500 millió fonttal kevesebb, mint amennyit a kormány erre a célra beígért, másrészt pedig szintén tervben van egy 27 milliárdos autóút-építési program. A program nagysága és kiterjedtsége miatt ugyanakkor hatalmas jelentőségű lehet országos szinten.

Az életben egyszer adódik ilyen lehetőség, amikor a következő generációk hozzáállására is hatással lehetünk, és minél több embert vehetünk rá arra, hogy a napi rutinjuk részévé tegyék a sétálást és a kerékpározást

– mondta az Egyesült Királyság közlekedési államtitkára, Grant Shapps.

Az alternatív közlekedési lehetőségek népszerűsítése a brit kormány egészségesebb életmódot népszerűsítő intézkedéseinek részét képezi, amely a járvány miatt egyébként is nagyobb hangsúlyt kapott a közelmúltban. „Ez a példa nélküli járvány azt is megmutatta, hogy sokaknak – köztük nekem is – komolyabban kell venniük az egészségüket. (…) Komolyabban kell mérlegelnünk, hogy milyen változások szükségesek az életmódunkban ahhoz, hogy aktívabbak és sportosabbak legyünk” – írja Boris Johnson miniszterelnök a programot részletező jelentés előszavában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágbajnok magyarázat az úthibákra a kormány kedvenc cégétől: „ez fizika”Nem tudni, hogy milyen célokat szolgál a hatvani kerékpáros kalandpark, de a helyi közösség nem sokat profitált az uniós pénzből megvalósított beruházásból.

Élet kerékpár közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Avatar
2021. április 3. 16:46 Élet

Már csak 10 ezret kell aludni, hogy elérjük az osztrák életszínvonalat

Tavaly a 2002-es osztrák életszínvonalon éltünk, de ha a következő évtizedekben sikerülne fenntartani az utóbbi húsz év felzárkózási ütemét, 2048-ra utolérnénk Ausztriát.

Fontos

Avatar
2021. április 11. 15:45 Világ

Ha egy nőt zaklatnak a buszon, sokkal kevesebben lépnek közbe, mint ahányan eltökéltnek tartják magukat

Egy kísérletben kiderült, hogy a buszokon elhelyezett poszterek a figyelemfelhívásra jók, de nem változtatják meg az emberek viselkedését.

Kasnyik Márton
2021. április 11. 06:54 Világ

Mi igaz a Nagy Visszaállításból?

A legutóbbi davosi fórum egyesek szerint maga egy nagy összeesküvés volt. Miért félnek az emberek a globális elit jövőképétől?

Hajdu Miklós
2021. április 10. 16:02 Világ

A gyári munkás nem maradhat otthon, ez is oka lehet a járvány kelet-európai pusztításának

Kelet-Közép-Európában jelentősen többen dolgoznak a feldolgozóiparban a nyugati országokhoz képest, ami szerepet játszhatott a járvány epicentrumának áthelyeződésében.