Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 22. 07:59 Élet

Az adatőrült milliomos és az antropológus, akik kiscsapatokkal lettek a foci úttörői

„Ahhoz, hogy legyőzze Góliátot, Dávidnak másfajta fegyverre volt szüksége. Ha ugyanazt a fegyvert használta volna, elvesztette volna a harcot. Meg kell találnod a saját fegyvered. Erről szól a Brentford” – vázolta fel egy hasonlattal az angol fociklub filozófiáját Rasmus Ankersen klubigazgató.

A londoni kiscsapat tíz évvel ezelőtt még a negyedosztályban játszott. Már ekkor támogatta a klubot egy angol milliomos, Matthew Benham, aki gyerekkora óta szurkol a csapatnak. 2012 óta lényegében a Brentford kizárólagos tulajdonosa, és az általa kifejlesztett sajátos klubmodellnek köszönhetően a csapat évek óta a másodosztály stabil középcsapata. Pedig a bajnokságban mindössze három csapatnak alacsonyabb a költségvetése. Ezzel együtt jövőre akár a Premier League-be is feljuthat, mivel jelenleg ötödik helyen áll a bajnokságban.

Elsőként mentek rá az adatokra

A Brentford filozófiája abból indul ki, hogy ha az alacsony költségvetésével olyan klubmodellt követ, mint a nagycsapatok, akkor nem lesz sikeres. Ehelyett a focivilágban lényegében elsőként statisztikai adatokra építették fel az átigazolási politikájukat. Olcsón vesznek alulértékelt játékosokat, akiket később többszörös áron passzolnak tovább.

A Brentford focistái a Chelsea elleni kupameccsen 2017-ben. Fotó: AFP

Az elképzelés alapját Benham szerencsejáték-piaci cégei adták. A tulajdonosnak van sportfogadással foglalkozó vállalkozása, a Smartodds nevű cége pedig statisztikai módszerekkel becsül meg sporteredményeket, így többek között fogadóirodáknak ad tanácsot. Miután a Brentford tulajdonosa lett, Benham döntött úgy, hogy a klub felvirágoztatásában fontos szerepet szán a sportstatisztikának, amivel úttörő lett napjaink labdarúgásában.

Bár ma már nehéz elképzelni, akár csak 6-8 éve lényegében egyáltalán nem volt kultúrája az adatalapú elemzésnek a fociban. Ahogy korábban is írtunk róla, a vezetőedzők közül szinte senki sem használt statisztikákat. A Chelsea volt ugyan az első angol csapat, amely 2008-ban létrehozta az elemzői részlegét, az Arsenal később pedig megvett egy elemző céget, de ezeknél a csapatoknál sokáig nem igazán vették figyelembe az adatokat a menedzserek. A Brentforddal nagyjából egy időben fordult az adatok felé a Liverpool, amely remek igazolásainak köszönhetően a világ egyik legerősebb csapatává vált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy walesi adatelemző, aki az egyik legjobb focicsapattá tette a LiverpooltA híresen rosszul igazoló Liverpoolnak egy szójakereskedő lett a tulajdonosa, akinek a sajátos módszere vezetett ahhoz, hogy két BL-döntőbe is eljussanak.

Miután Benham a Brentford tulajdonosa lett, menedzsmentje azzal szembesült, hogy az utánpótlásképzésük teljesen hatékonytalan. Az akadémiájukról érkező fiatalok közül utoljára 2005-ben került be játékos stabilan a felnőttcsapat kezdőjébe. Emiatt úgy döntöttek, hogy inkább beszántják a rosszul működő rendszert. „Ha ugyanúgy játsszuk a játékot, mint a többi klub, nem fogunk nyerni. De miben lehetünk mások? Erre pedig azt mondtuk, hogy az igazolásokban” – mondta Ankersen, a klubigazgató.

Figyelmük ezért az elsőosztályú csapatok akadémiáin végzett fiatalok felé fordult, mivel döntő többségüknek nem sikerül az áttörés. „Ezek a fiatalok követnek el hibákat, de ez részben pont a korukkal magyarázható. Tehát úgy döntöttünk, hogy ezekkel a visszautasított játékosokkal próbálkozunk, a Jamie Vardy-kkal” – mondta.

A mindössze 36 éves, saját magát antropológusként jellemző dán Ankersen egy nagyon érdekes hátterű ember. Profi foci karrierje fiatalon véget ért egy sérülés miatt. Mivel régóta foglalkoztatta a tehetség és a genetika esetleges kapcsolata, elutazott egy fél évig tartó tanulmányútra. Heteket, hónapokat töltött el a számos sztárspirintert kinevelő jamaicai futóklubnál, a hosszútávfutó-bajnokok sorát adó kenyai városban vagy a női golfban utolérhetetlen Dél-Koreában. Tapasztalatairól több könyvet is írt, amelyek komoly sikert arattak.


Ankeresen előadása a TED-en

Ankersenben ezeken az utakon tudatosult, hogy nem a véletlen vagy a genetika áll a sportsikerek mögött, hanem valami különleges szakértelem. Ez a felismerés is szerepet játszott abban, hogy az adatelemzéseknek kulcsszerepe lett a Berentfordnál az olcsón megszerezető, alulértékelt játékosok felkutatásában. Bár a hagyományos megfigyelésnek is maradt jelentősége az átigazolásoknál, teljesítménymutatók átvilágítása nélkül nem vesznek játékost. Egy focista átigazolását összesen 25 beszámoló előzi meg.

A keret teljesen átalakult, mára a Brentfordé az egyik legfiatalabb csapat a másodosztályban. A klubmodell sikerességére jó példa Scott Hogan, akit 2014-ben 750 ezer fontért vettek meg, három évvel később pedig 15 milliót fizetett érte az Aston Villa.

Átlagos csatárból Neymar lehet adatokkal

A nemzetközi fociban eddig még nagyobb sikereket ért el Benham másik befektetése, a dán Midtjylland, amelynek a magyar Korcsmár Zsolt is a játékosa. A klubot 1999-ben alapították két kisebb csapat egyesítésével. A Brentforddal ellentétben a dán klub ismert volt erős utánpótlásképzéséről. Itt nevelkedett Simon Kjær vagy Pione Sisto.

Pione Sisto ünnepli a gólját a Manchester United ellen az Európa Ligában 2016-ban. Fotó: AFP

Benham 2014-ben lett a klub többségi tulajdonosa, addig a harmadik volt a csapat legjobb helyezése. Az új tulajdonossal azonnal megjelentek az analitikai módszerek, amelyek már az első évben történelmi sikerhez segítették a Midtjyllandot. A csapat megszerezte első bajnoki címét egy speciális képességnek köszönhetően.

Rögzített játékhelyzetből*tehát szöglet, szabadrúgás vagy tizenegyes révén 25 gólt ért el a csapat, amely az európai klubfociban is párját ritkította. A Midtjylland összes góljának közel 40 százaléka esett pontrúgás után, egyedül az Atlético Madrid előzte meg ebben a mutatóban. A dán csapat egy újonnan érkezett segédedző vezetésével, statisztikai adatok felhasználásával tökéletesítette pontrúgásait.

A Midtjylland második bajnoki címét ünnepli 2018-ban. Fotó: AFP

A Midtjylland fölényét jól mutatta, hogy a második legtöbb rögzített játéhelyzetből gólt szerző csapat kevesebb mint fele annyi, 11 ilyen gólt lőtt. Amikor négy évvel később a Midtjylland ismét megnyerte a bajnokságot, ugyanúgy 25 gólt szerzett pontrúgások után. Ekkor viszont további két csapat is több mint húsz ilyen gólt lőtt*ehhez az is hozzátartozik, hogy időközben két csapattal bővült a liga. Az egész ligában jelentősen nőtt ez a mutató, az egy meccsre eső pontrugásos gólok száma 0,55-ről 0,75-re nőtt négy év alatt.

„Ez rámutatott egy kihasználatlan taktikai elemre, amely annyi gólhoz tud segíteni egy csapatot, hogy az megnyerje a bajnoki címet. És utána ez végigmehet az egész sportágon” – mondta Ted Knutson, a csapat egykori alkalmazottja. Szerinte a pontrúgások tökéletesítése a legjobb befektetés egy fociklub számára, sokkal inkább megéri elmerülni az adatok és videók elemzésében, mint átigazolni egy sztárt.

„Jelenleg egy átlagos csapat 0,3-0,35 gólt lő egy meccsen rögzített helyzet után. A legjobbak viszont 0,75-0,8-at. Egy ilyen szintű hatékonyság-növekedés olyan, mintha egy átlagos Premier League-csatárt felvinnénk Neymar szintjére, csak nem kellene érte fizetni és állni a bérét” – mondta Knutson.

Az adatalapú megközelítés a játékosok nagyobb leterheltségével jár, de az eredmény őket is teljesen meggyőzte. Az adatokat ugyanis órákon át elemzik csapatgyűléseken, amelyeken nemcsak a játékosok vesznek részt, hanem Ankersen és Benham is bekapcsolódik Skype-on keresztül. „Egyszer Benham mutatott nekünk YouTube-videón egy 20 évvel ezelőtti szögletvariációt, és azon tűnődött, hogy újra be lehetne-e vetni. Jó volt látni, hogy ennyire foglalkoztatja a csapat, és azt is mutatta, hogy mennyire vágyik a sikerünkre” – mondta a csapat finn hétvédje, Tim Sparv. Egy másik játékos szerint egyenesen Benham matematikai képességeinek köszönhetik az extra teljesítményüket.

Élet adatelemzés angol foci foci Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.