Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 22. 07:59 Élet

Az adatőrült milliomos és az antropológus, akik kiscsapatokkal lettek a foci úttörői

„Ahhoz, hogy legyőzze Góliátot, Dávidnak másfajta fegyverre volt szüksége. Ha ugyanazt a fegyvert használta volna, elvesztette volna a harcot. Meg kell találnod a saját fegyvered. Erről szól a Brentford” – vázolta fel egy hasonlattal az angol fociklub filozófiáját Rasmus Ankersen klubigazgató.

A londoni kiscsapat tíz évvel ezelőtt még a negyedosztályban játszott. Már ekkor támogatta a klubot egy angol milliomos, Matthew Benham, aki gyerekkora óta szurkol a csapatnak. 2012 óta lényegében a Brentford kizárólagos tulajdonosa, és az általa kifejlesztett sajátos klubmodellnek köszönhetően a csapat évek óta a másodosztály stabil középcsapata. Pedig a bajnokságban mindössze három csapatnak alacsonyabb a költségvetése. Ezzel együtt jövőre akár a Premier League-be is feljuthat, mivel jelenleg ötödik helyen áll a bajnokságban.

Elsőként mentek rá az adatokra

A Brentford filozófiája abból indul ki, hogy ha az alacsony költségvetésével olyan klubmodellt követ, mint a nagycsapatok, akkor nem lesz sikeres. Ehelyett a focivilágban lényegében elsőként statisztikai adatokra építették fel az átigazolási politikájukat. Olcsón vesznek alulértékelt játékosokat, akiket később többszörös áron passzolnak tovább.

A Brentford focistái a Chelsea elleni kupameccsen 2017-ben. Fotó: AFP

Az elképzelés alapját Benham szerencsejáték-piaci cégei adták. A tulajdonosnak van sportfogadással foglalkozó vállalkozása, a Smartodds nevű cége pedig statisztikai módszerekkel becsül meg sporteredményeket, így többek között fogadóirodáknak ad tanácsot. Miután a Brentford tulajdonosa lett, Benham döntött úgy, hogy a klub felvirágoztatásában fontos szerepet szán a sportstatisztikának, amivel úttörő lett napjaink labdarúgásában.

Bár ma már nehéz elképzelni, akár csak 6-8 éve lényegében egyáltalán nem volt kultúrája az adatalapú elemzésnek a fociban. Ahogy korábban is írtunk róla, a vezetőedzők közül szinte senki sem használt statisztikákat. A Chelsea volt ugyan az első angol csapat, amely 2008-ban létrehozta az elemzői részlegét, az Arsenal később pedig megvett egy elemző céget, de ezeknél a csapatoknál sokáig nem igazán vették figyelembe az adatokat a menedzserek. A Brentforddal nagyjából egy időben fordult az adatok felé a Liverpool, amely remek igazolásainak köszönhetően a világ egyik legerősebb csapatává vált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy walesi adatelemző, aki az egyik legjobb focicsapattá tette a LiverpooltA híresen rosszul igazoló Liverpoolnak egy szójakereskedő lett a tulajdonosa, akinek a sajátos módszere vezetett ahhoz, hogy két BL-döntőbe is eljussanak.

Miután Benham a Brentford tulajdonosa lett, menedzsmentje azzal szembesült, hogy az utánpótlásképzésük teljesen hatékonytalan. Az akadémiájukról érkező fiatalok közül utoljára 2005-ben került be játékos stabilan a felnőttcsapat kezdőjébe. Emiatt úgy döntöttek, hogy inkább beszántják a rosszul működő rendszert. „Ha ugyanúgy játsszuk a játékot, mint a többi klub, nem fogunk nyerni. De miben lehetünk mások? Erre pedig azt mondtuk, hogy az igazolásokban” – mondta Ankersen, a klubigazgató.

Figyelmük ezért az elsőosztályú csapatok akadémiáin végzett fiatalok felé fordult, mivel döntő többségüknek nem sikerül az áttörés. „Ezek a fiatalok követnek el hibákat, de ez részben pont a korukkal magyarázható. Tehát úgy döntöttünk, hogy ezekkel a visszautasított játékosokkal próbálkozunk, a Jamie Vardy-kkal” – mondta.

A mindössze 36 éves, saját magát antropológusként jellemző dán Ankersen egy nagyon érdekes hátterű ember. Profi foci karrierje fiatalon véget ért egy sérülés miatt. Mivel régóta foglalkoztatta a tehetség és a genetika esetleges kapcsolata, elutazott egy fél évig tartó tanulmányútra. Heteket, hónapokat töltött el a számos sztárspirintert kinevelő jamaicai futóklubnál, a hosszútávfutó-bajnokok sorát adó kenyai városban vagy a női golfban utolérhetetlen Dél-Koreában. Tapasztalatairól több könyvet is írt, amelyek komoly sikert arattak.


Ankeresen előadása a TED-en

Ankersenben ezeken az utakon tudatosult, hogy nem a véletlen vagy a genetika áll a sportsikerek mögött, hanem valami különleges szakértelem. Ez a felismerés is szerepet játszott abban, hogy az adatelemzéseknek kulcsszerepe lett a Berentfordnál az olcsón megszerezető, alulértékelt játékosok felkutatásában. Bár a hagyományos megfigyelésnek is maradt jelentősége az átigazolásoknál, teljesítménymutatók átvilágítása nélkül nem vesznek játékost. Egy focista átigazolását összesen 25 beszámoló előzi meg.

A keret teljesen átalakult, mára a Brentfordé az egyik legfiatalabb csapat a másodosztályban. A klubmodell sikerességére jó példa Scott Hogan, akit 2014-ben 750 ezer fontért vettek meg, három évvel később pedig 15 milliót fizetett érte az Aston Villa.

Átlagos csatárból Neymar lehet adatokkal

A nemzetközi fociban eddig még nagyobb sikereket ért el Benham másik befektetése, a dán Midtjylland, amelynek a magyar Korcsmár Zsolt is a játékosa. A klubot 1999-ben alapították két kisebb csapat egyesítésével. A Brentforddal ellentétben a dán klub ismert volt erős utánpótlásképzéséről. Itt nevelkedett Simon Kjær vagy Pione Sisto.

Pione Sisto ünnepli a gólját a Manchester United ellen az Európa Ligában 2016-ban. Fotó: AFP

Benham 2014-ben lett a klub többségi tulajdonosa, addig a harmadik volt a csapat legjobb helyezése. Az új tulajdonossal azonnal megjelentek az analitikai módszerek, amelyek már az első évben történelmi sikerhez segítették a Midtjyllandot. A csapat megszerezte első bajnoki címét egy speciális képességnek köszönhetően.

Rögzített játékhelyzetből*tehát szöglet, szabadrúgás vagy tizenegyes révén 25 gólt ért el a csapat, amely az európai klubfociban is párját ritkította. A Midtjylland összes góljának közel 40 százaléka esett pontrúgás után, egyedül az Atlético Madrid előzte meg ebben a mutatóban. A dán csapat egy újonnan érkezett segédedző vezetésével, statisztikai adatok felhasználásával tökéletesítette pontrúgásait.

A Midtjylland második bajnoki címét ünnepli 2018-ban. Fotó: AFP

A Midtjylland fölényét jól mutatta, hogy a második legtöbb rögzített játéhelyzetből gólt szerző csapat kevesebb mint fele annyi, 11 ilyen gólt lőtt. Amikor négy évvel később a Midtjylland ismét megnyerte a bajnokságot, ugyanúgy 25 gólt szerzett pontrúgások után. Ekkor viszont további két csapat is több mint húsz ilyen gólt lőtt*ehhez az is hozzátartozik, hogy időközben két csapattal bővült a liga. Az egész ligában jelentősen nőtt ez a mutató, az egy meccsre eső pontrugásos gólok száma 0,55-ről 0,75-re nőtt négy év alatt.

„Ez rámutatott egy kihasználatlan taktikai elemre, amely annyi gólhoz tud segíteni egy csapatot, hogy az megnyerje a bajnoki címet. És utána ez végigmehet az egész sportágon” – mondta Ted Knutson, a csapat egykori alkalmazottja. Szerinte a pontrúgások tökéletesítése a legjobb befektetés egy fociklub számára, sokkal inkább megéri elmerülni az adatok és videók elemzésében, mint átigazolni egy sztárt.

„Jelenleg egy átlagos csapat 0,3-0,35 gólt lő egy meccsen rögzített helyzet után. A legjobbak viszont 0,75-0,8-at. Egy ilyen szintű hatékonyság-növekedés olyan, mintha egy átlagos Premier League-csatárt felvinnénk Neymar szintjére, csak nem kellene érte fizetni és állni a bérét” – mondta Knutson.

Az adatalapú megközelítés a játékosok nagyobb leterheltségével jár, de az eredmény őket is teljesen meggyőzte. Az adatokat ugyanis órákon át elemzik csapatgyűléseken, amelyeken nemcsak a játékosok vesznek részt, hanem Ankersen és Benham is bekapcsolódik Skype-on keresztül. „Egyszer Benham mutatott nekünk YouTube-videón egy 20 évvel ezelőtti szögletvariációt, és azon tűnődött, hogy újra be lehetne-e vetni. Jó volt látni, hogy ennyire foglalkoztatja a csapat, és azt is mutatta, hogy mennyire vágyik a sikerünkre” – mondta a csapat finn hétvédje, Tim Sparv. Egy másik játékos szerint egyenesen Benham matematikai képességeinek köszönhetik az extra teljesítményüket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adatelemzés angol foci foci Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.