Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 7. 13:39 Élet

Fáj a vendéglátósoknak, hogy elmegy a CEU, de nem a pénz miatt

A CEU Bécsbe költözésével Magyarország nemcsak egy felsőoktatási intézményt veszít el, hanem az ott tanuló és dolgozó hallgatókat, oktatókat és további munkatársakat is. Ők pedig, akik nap mint nap az egyetemre járnak, a közeli éttermek, menzák, kávézók, cukrászdák és kocsmák potenciális törzsközönségét alkotják. Megkérdeztem néhány, a CEU-sok körében népszerű hely üzemeltetőit, dolgozóit, hogy mire számítanak, üzleti szempontból mennyire érzik majd meg az egyetem távozását.

Mivel a CEU eleve a belváros egyik legfrekventáltabb részén működik – a Bazilika környékén -, nem meglepő, hogy a vendéglátósok a forgalom mennyiségi változására lényegében nem számítanak. Aki meg tudta becsülni, hogy bevételének mekkora része kötődik az egyetemről érkező vendégekhez, tíz százaléknál kisebb arányt mondott.

Mindezek ellenére fontos célcsoportot jelentenek a CEU-sok, mivel sok olyan rendszeres, megbízható törzsvendég kerül ki közülük, akikkel a vendéglátósok személyes, már-már baráti kapcsolatban állnak. Őket sok hely kifejezetten rájuk szabott törzsvásárlói programmal igyekszik magához vonzani. Volt, aki mellékesen megjegyezte, hogy a többi egyetemistához képest a CEU-sok jóval több ösztöndíjból gazdálkodhatnak, ami meglátszódhat a költéseiken.

A veszteség tehát, ha nem is anyagi értelemben, mégis jelentős, ugyanis

azok a vendéglátósok, akik büszkék a változatos közönségükre, egy markáns színfoltot veszítenek el belőle, még akkor is, ha ez a vendégkör a pénzben kifejezhető forgalom szempontjából marginális.

Ha már nem ugranak be egy óra előtti kávéra az előadásukra készülő oktatók vagy egy-két sörre a diákok a nap végén, meg fog változni ezeknek a helyeknek a hangulata. Az üzletek vezetői ezt ráadásul tapasztalatból mondják, ugyanis nyaranta a tanítási szünetben újra és újra átélik ezt a változást minden évben.

Persze mindez fokozatosan fog megtörténni, ugyanis eleinte még a Közép-európai Egyetemen*A Lex CEU elfogadása óta fontossá vált a különbség a CEU és a Közép-európai Egyetem között, ugyanis bár gyakorlatilag a két intézmény ugyanaz, hivatalosan a CEU-n folynak az amerikai akkreditációjú, a Közép-európai Egyetemen pedig a magyarországi akkreditációjú képzések. folyó magyarországi diplomát adó képzések Budapesten maradnak. Ez azt jelenti, hogy 37 mesterszak közül nyolc, a 13 doktori képzésből pedig kettő működhet tovább Magyarországon. Igaz, vannak még olyan képzések, amelyeket az Oktatási Hivatal akkreditált alap- és szakirányú továbbképzésként tart nyilván. Az egyetemen tanuló összesen 1435 diákból az előző tanév őszi félévében 477-en jártak a magyar állam által elismert képzésre*Az adat forrása az Oktatási Hivatal felsőoktatási statisztikája  (2.2.1. tábla)., ami éppen egyharmados arány.

 

 

Az még teljesen bizonytalan, hosszú távon hogyan alakulnak a létszámok a magyarországi akkreditációt kapott képzéseken. A CEU által kiadott közlemények és nyilatkozatok alapján egyelőre annyit tudunk, hogy 

az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Jelen állás szerint az oktatók Bécs és Budapest között ingázva fognak tanítani – kérdés, hogy ez fenntartható-e. Mindenesetre az biztos, hogy ők is kevesebb időt töltenek majd a budapesti kávézókban a következő tanévtől. A megkérdezett vendéglátósok közül pedig volt, aki azon kezdte el törni a fejét, hogy ő is követni fogja az egyetemet, és nyit egy új helyet Bécsben, vagy ha nem ott, akkor egy másik közép-európai városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadátTovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Élet ceu Közép-Európai Egyetem vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Évente közel százmillió márka kerül elő, de nem kell aggódni, Németországban nincs határideje a márka átváltásának.

Hajdu Miklós
2018. december 12. 13:53 Élet

Minden második magyar fiatal túlzsúfolt háztartásban él

Sok magyar örülhet, hogy egyre többet ér az ingatlana, de közben rengetegen kényszerülnek túlzsúfolt lakásokba.

Wiedemann Tamás
2018. december 12. 10:49 Állam, Élet

Ma kezdi el a kormány felszámolni a bíróságok függetlenségét

A közigazgatási bíróságok tagjait a jövőben egy kormánytag, az igazságügyi miniszter nevezheti ki.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.