Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 7. 13:39 Élet

Fáj a vendéglátósoknak, hogy elmegy a CEU, de nem a pénz miatt

A CEU Bécsbe költözésével Magyarország nemcsak egy felsőoktatási intézményt veszít el, hanem az ott tanuló és dolgozó hallgatókat, oktatókat és további munkatársakat is. Ők pedig, akik nap mint nap az egyetemre járnak, a közeli éttermek, menzák, kávézók, cukrászdák és kocsmák potenciális törzsközönségét alkotják. Megkérdeztem néhány, a CEU-sok körében népszerű hely üzemeltetőit, dolgozóit, hogy mire számítanak, üzleti szempontból mennyire érzik majd meg az egyetem távozását.

Mivel a CEU eleve a belváros egyik legfrekventáltabb részén működik – a Bazilika környékén -, nem meglepő, hogy a vendéglátósok a forgalom mennyiségi változására lényegében nem számítanak. Aki meg tudta becsülni, hogy bevételének mekkora része kötődik az egyetemről érkező vendégekhez, tíz százaléknál kisebb arányt mondott.

Mindezek ellenére fontos célcsoportot jelentenek a CEU-sok, mivel sok olyan rendszeres, megbízható törzsvendég kerül ki közülük, akikkel a vendéglátósok személyes, már-már baráti kapcsolatban állnak. Őket sok hely kifejezetten rájuk szabott törzsvásárlói programmal igyekszik magához vonzani. Volt, aki mellékesen megjegyezte, hogy a többi egyetemistához képest a CEU-sok jóval több ösztöndíjból gazdálkodhatnak, ami meglátszódhat a költéseiken.

A veszteség tehát, ha nem is anyagi értelemben, mégis jelentős, ugyanis

azok a vendéglátósok, akik büszkék a változatos közönségükre, egy markáns színfoltot veszítenek el belőle, még akkor is, ha ez a vendégkör a pénzben kifejezhető forgalom szempontjából marginális.

Ha már nem ugranak be egy óra előtti kávéra az előadásukra készülő oktatók vagy egy-két sörre a diákok a nap végén, meg fog változni ezeknek a helyeknek a hangulata. Az üzletek vezetői ezt ráadásul tapasztalatból mondják, ugyanis nyaranta a tanítási szünetben újra és újra átélik ezt a változást minden évben.

Persze mindez fokozatosan fog megtörténni, ugyanis eleinte még a Közép-európai Egyetemen*A Lex CEU elfogadása óta fontossá vált a különbség a CEU és a Közép-európai Egyetem között, ugyanis bár gyakorlatilag a két intézmény ugyanaz, hivatalosan a CEU-n folynak az amerikai akkreditációjú, a Közép-európai Egyetemen pedig a magyarországi akkreditációjú képzések. folyó magyarországi diplomát adó képzések Budapesten maradnak. Ez azt jelenti, hogy 37 mesterszak közül nyolc, a 13 doktori képzésből pedig kettő működhet tovább Magyarországon. Igaz, vannak még olyan képzések, amelyeket az Oktatási Hivatal akkreditált alap- és szakirányú továbbképzésként tart nyilván. Az egyetemen tanuló összesen 1435 diákból az előző tanév őszi félévében 477-en jártak a magyar állam által elismert képzésre*Az adat forrása az Oktatási Hivatal felsőoktatási statisztikája  (2.2.1. tábla)., ami éppen egyharmados arány.

 

 

Az még teljesen bizonytalan, hosszú távon hogyan alakulnak a létszámok a magyarországi akkreditációt kapott képzéseken. A CEU által kiadott közlemények és nyilatkozatok alapján egyelőre annyit tudunk, hogy 

az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Jelen állás szerint az oktatók Bécs és Budapest között ingázva fognak tanítani – kérdés, hogy ez fenntartható-e. Mindenesetre az biztos, hogy ők is kevesebb időt töltenek majd a budapesti kávézókban a következő tanévtől. A megkérdezett vendéglátósok közül pedig volt, aki azon kezdte el törni a fejét, hogy ő is követni fogja az egyetemet, és nyit egy új helyet Bécsben, vagy ha nem ott, akkor egy másik közép-európai városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadátTovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Élet ceu Közép-Európai Egyetem vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2019. május 17. 06:41 Élet

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A munkaerőhiány jelentős változásokra sarkallta a cégeket. Elkezdett számítani, hogy mit akarnak az alkalmazottak, és a HR-szakma is átalakult.

Váczi István
2019. május 15. 12:18 Élet

Apasági szabadságra mentek, és rájöttek, hogy nem akarnak több gyereket

Népszerű a 12 éve bevezetett apasági szabadság Spanyolországban, de csökkentette a tervezett gyermekszámot a férfiak esetében.

Fabók Bálint
2019. május 12. 07:23 Élet

Akkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?

Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

Fontos

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.

Váczi István
2019. május 14. 06:54 Közélet

Az oktatásban káoszt hozott, ideje kipróbálni a közlekedésben

Pár éve még 24 Volán-vállalat volt, hamarosan csak egy marad. Közben meg kellene nyitni az ágazatot a magáncégek előtt, de ez valószínűleg csak minimális szinten történik meg.