Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 7. 13:39 Élet

Fáj a vendéglátósoknak, hogy elmegy a CEU, de nem a pénz miatt

A CEU Bécsbe költözésével Magyarország nemcsak egy felsőoktatási intézményt veszít el, hanem az ott tanuló és dolgozó hallgatókat, oktatókat és további munkatársakat is. Ők pedig, akik nap mint nap az egyetemre járnak, a közeli éttermek, menzák, kávézók, cukrászdák és kocsmák potenciális törzsközönségét alkotják. Megkérdeztem néhány, a CEU-sok körében népszerű hely üzemeltetőit, dolgozóit, hogy mire számítanak, üzleti szempontból mennyire érzik majd meg az egyetem távozását.

Mivel a CEU eleve a belváros egyik legfrekventáltabb részén működik – a Bazilika környékén -, nem meglepő, hogy a vendéglátósok a forgalom mennyiségi változására lényegében nem számítanak. Aki meg tudta becsülni, hogy bevételének mekkora része kötődik az egyetemről érkező vendégekhez, tíz százaléknál kisebb arányt mondott.

Mindezek ellenére fontos célcsoportot jelentenek a CEU-sok, mivel sok olyan rendszeres, megbízható törzsvendég kerül ki közülük, akikkel a vendéglátósok személyes, már-már baráti kapcsolatban állnak. Őket sok hely kifejezetten rájuk szabott törzsvásárlói programmal igyekszik magához vonzani. Volt, aki mellékesen megjegyezte, hogy a többi egyetemistához képest a CEU-sok jóval több ösztöndíjból gazdálkodhatnak, ami meglátszódhat a költéseiken.

A veszteség tehát, ha nem is anyagi értelemben, mégis jelentős, ugyanis

azok a vendéglátósok, akik büszkék a változatos közönségükre, egy markáns színfoltot veszítenek el belőle, még akkor is, ha ez a vendégkör a pénzben kifejezhető forgalom szempontjából marginális.

Ha már nem ugranak be egy óra előtti kávéra az előadásukra készülő oktatók vagy egy-két sörre a diákok a nap végén, meg fog változni ezeknek a helyeknek a hangulata. Az üzletek vezetői ezt ráadásul tapasztalatból mondják, ugyanis nyaranta a tanítási szünetben újra és újra átélik ezt a változást minden évben.

Persze mindez fokozatosan fog megtörténni, ugyanis eleinte még a Közép-európai Egyetemen*A Lex CEU elfogadása óta fontossá vált a különbség a CEU és a Közép-európai Egyetem között, ugyanis bár gyakorlatilag a két intézmény ugyanaz, hivatalosan a CEU-n folynak az amerikai akkreditációjú, a Közép-európai Egyetemen pedig a magyarországi akkreditációjú képzések. folyó magyarországi diplomát adó képzések Budapesten maradnak. Ez azt jelenti, hogy 37 mesterszak közül nyolc, a 13 doktori képzésből pedig kettő működhet tovább Magyarországon. Igaz, vannak még olyan képzések, amelyeket az Oktatási Hivatal akkreditált alap- és szakirányú továbbképzésként tart nyilván. Az egyetemen tanuló összesen 1435 diákból az előző tanév őszi félévében 477-en jártak a magyar állam által elismert képzésre*Az adat forrása az Oktatási Hivatal felsőoktatási statisztikája  (2.2.1. tábla)., ami éppen egyharmados arány.

 

 

Az még teljesen bizonytalan, hosszú távon hogyan alakulnak a létszámok a magyarországi akkreditációt kapott képzéseken. A CEU által kiadott közlemények és nyilatkozatok alapján egyelőre annyit tudunk, hogy 

az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Jelen állás szerint az oktatók Bécs és Budapest között ingázva fognak tanítani – kérdés, hogy ez fenntartható-e. Mindenesetre az biztos, hogy ők is kevesebb időt töltenek majd a budapesti kávézókban a következő tanévtől. A megkérdezett vendéglátósok közül pedig volt, aki azon kezdte el törni a fejét, hogy ő is követni fogja az egyetemet, és nyit egy új helyet Bécsben, vagy ha nem ott, akkor egy másik közép-európai városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadátTovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ceu Közép-Európai Egyetem vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.