Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 7. 13:39 Élet

Fáj a vendéglátósoknak, hogy elmegy a CEU, de nem a pénz miatt

A CEU Bécsbe költözésével Magyarország nemcsak egy felsőoktatási intézményt veszít el, hanem az ott tanuló és dolgozó hallgatókat, oktatókat és további munkatársakat is. Ők pedig, akik nap mint nap az egyetemre járnak, a közeli éttermek, menzák, kávézók, cukrászdák és kocsmák potenciális törzsközönségét alkotják. Megkérdeztem néhány, a CEU-sok körében népszerű hely üzemeltetőit, dolgozóit, hogy mire számítanak, üzleti szempontból mennyire érzik majd meg az egyetem távozását.

Mivel a CEU eleve a belváros egyik legfrekventáltabb részén működik – a Bazilika környékén -, nem meglepő, hogy a vendéglátósok a forgalom mennyiségi változására lényegében nem számítanak. Aki meg tudta becsülni, hogy bevételének mekkora része kötődik az egyetemről érkező vendégekhez, tíz százaléknál kisebb arányt mondott.

Mindezek ellenére fontos célcsoportot jelentenek a CEU-sok, mivel sok olyan rendszeres, megbízható törzsvendég kerül ki közülük, akikkel a vendéglátósok személyes, már-már baráti kapcsolatban állnak. Őket sok hely kifejezetten rájuk szabott törzsvásárlói programmal igyekszik magához vonzani. Volt, aki mellékesen megjegyezte, hogy a többi egyetemistához képest a CEU-sok jóval több ösztöndíjból gazdálkodhatnak, ami meglátszódhat a költéseiken.

A veszteség tehát, ha nem is anyagi értelemben, mégis jelentős, ugyanis

azok a vendéglátósok, akik büszkék a változatos közönségükre, egy markáns színfoltot veszítenek el belőle, még akkor is, ha ez a vendégkör a pénzben kifejezhető forgalom szempontjából marginális.

Ha már nem ugranak be egy óra előtti kávéra az előadásukra készülő oktatók vagy egy-két sörre a diákok a nap végén, meg fog változni ezeknek a helyeknek a hangulata. Az üzletek vezetői ezt ráadásul tapasztalatból mondják, ugyanis nyaranta a tanítási szünetben újra és újra átélik ezt a változást minden évben.

Persze mindez fokozatosan fog megtörténni, ugyanis eleinte még a Közép-európai Egyetemen*A Lex CEU elfogadása óta fontossá vált a különbség a CEU és a Közép-európai Egyetem között, ugyanis bár gyakorlatilag a két intézmény ugyanaz, hivatalosan a CEU-n folynak az amerikai akkreditációjú, a Közép-európai Egyetemen pedig a magyarországi akkreditációjú képzések. folyó magyarországi diplomát adó képzések Budapesten maradnak. Ez azt jelenti, hogy 37 mesterszak közül nyolc, a 13 doktori képzésből pedig kettő működhet tovább Magyarországon. Igaz, vannak még olyan képzések, amelyeket az Oktatási Hivatal akkreditált alap- és szakirányú továbbképzésként tart nyilván. Az egyetemen tanuló összesen 1435 diákból az előző tanév őszi félévében 477-en jártak a magyar állam által elismert képzésre*Az adat forrása az Oktatási Hivatal felsőoktatási statisztikája  (2.2.1. tábla)., ami éppen egyharmados arány.

 

 

Az még teljesen bizonytalan, hosszú távon hogyan alakulnak a létszámok a magyarországi akkreditációt kapott képzéseken. A CEU által kiadott közlemények és nyilatkozatok alapján egyelőre annyit tudunk, hogy 

az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Jelen állás szerint az oktatók Bécs és Budapest között ingázva fognak tanítani – kérdés, hogy ez fenntartható-e. Mindenesetre az biztos, hogy ők is kevesebb időt töltenek majd a budapesti kávézókban a következő tanévtől. A megkérdezett vendéglátósok közül pedig volt, aki azon kezdte el törni a fejét, hogy ő is követni fogja az egyetemet, és nyit egy új helyet Bécsben, vagy ha nem ott, akkor egy másik közép-európai városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadátTovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Élet ceu Közép-Európai Egyetem vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

2019. február 21. 17:27 Élet

Nem véletlenül ragaszkodnak politikusok a bukó projektjeikhez

A játékelmélet segítségével mutatják meg kutatók, hogy miért játsszák meg a nagy magabiztosságot a politikai vezetők - akkor is, ha tudják, hogy hülyeséghez ragaszkodnak.

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.