Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 25. 11:17 Közélet

Te tudod, hogy mennyiből gazdálkodik az önkormányzatod? Nem véletlen, hogy nem

Mennyi pénzt szed be és költ el az önkormányzat, ahol laksz? Nekem például fogalmam sincs, pedig az átlagnál jobban foglalkoztatnak a közpénzek. Megnéztem, az önkormányzatom honlapján nem nagyon reklámozzák a közös pénz elköltéséről szóló dokumentumot, végül néhány menüpont mögött elbújtatva, több tucatnyi kevésbé fontos rendelet között ömlesztve sikerült megtalálni.

Ez egyáltalán nem egyedi eset, így van ez például a budapesti I., V., VI., IX., XII., kerületekben is, de nem sokkal jobb a helyzet a legnagyobb megyei jogú városok, így Győr, Miskolc vagy Debrecen esetében sem (utóbbi honlapjáról nem is lehet megtalálni közvetlenül a költségvetési rendeletet, csak az országos önkormányzati rendeletkeresőben). De jellemzően minél kisebb településről van szó, annál nehezebb tájékozódni a költésekről. Az I. kerület honlapján könnyebb volt megtalálni a talált tárgyak jegyzékét, mint az önkormányzat költségvetését, az éves beszámolóban egy szót nem szólnak a kerületi polgárok közös pénzügyeiről, a költségvetéshez pedig külön keresni kellett, hogy aztán letölthessek egy húszmegás pdf-et.

Egyszóval nem az átláthatóság elve vezeti az önkormányzati politikusokat, amikor a pénzről van szó. Ahelyett, hogy megpróbálnák elmagyarázni az önkormányzat bevételeit és költéseit, inkább akadályokat gördítenek ezek megismerése elé, legyen szó az adatok elrejtéséről vagy a szöveg jogi zsargonjának megfogalmazásáról. Ennek megfelelően a polgárok jellemzően tökéletesen informálatlanok a helyi pénzügyekkel kapcsolatban. Ez a politikusoknak megkönnyíti elrejteni azokat az ügyeket, amiknél nem örülnének, ha nyilvánosságra kerülnének, egyébként pedig megnehezíti, hogy érvényesüljön a közérdek.

Ebből a szempontból üdítő kezdeményezésnek tűnik a zuglói önkormányzat lépése, a XIV. kerület ugyanis – a szokásos, nehezen kiismerhető jogi nyelvű rendeletszöveg mellett – külön honlapot hozott létre, ahol áttekinthető formában lehet nézegetni a kerület kiadásait.

A honlapról nem láthatunk igazán mélyre a költségvetési kiadásokban (például a szerződések vagy a közbeszerzések teljesítésének szintjéig, vagy az önkormányzati cégek és szervek gazdálkodásáig), és jó lenne több évet és a bevételi oldalt is részletesebben látni, de az összkép jól kirajzolódik az önkormányzat gazdálkodásáról. A honlap kialakításában  a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) és a K-Monitor segítette a zuglói önkormányzatot.

Kíváncsian várjuk, hogy hány önkormányzat próbálja majd hasonló eszközökkel bevonni a polgárokat a helyi döntéshozatalba. A G7 egyébként Hol a pénzünk? néven indított egy honlapot a KFIB-bel közösen, ahol az országos központi költségvetést lehet hasonló logikával végigkövetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHol a pénzünk? - az utóbbi nyolc év összes költségvetése átláthatóan a G7-enMegmutatjuk, hogyan gazdálkodott a Fidesz a pénzünkkel az elmúlt nyolc évben, indul a G7 költségvetési átláthatósági projektje. Elvégezzük az állam feladatát az állam helyett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet költségvetés önkormányzat részvételi költségvetés zugló Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.