Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 29. 17:25 Közélet

Minden hatodik magyarnak van fizetési hátraléka

Minden hatodik magyar nem tudta időben fizetni tavaly a jelzáloghitel, a lakbér, a rezsiköltségek, illetve a részletfizetési tartozásait. Ez a hatodik legmagasabb arány a fizetési hátralékoknál az Európai Unióban. Ha pedig a gyermekes háztartásokat nézzük, ott minden ötödik személynek volt késedelmes fizetése Magyarországon.

Ezeket a jellemzően havonta fizetendő tételeket a magyarok 16 százaléka nem tudta időben kifizetni tavaly, aminél csak Görögországban, Bulgáriában, Cipruson, Horvátországban és Romániában rosszabb a helyzet. Görögországban és Bulgáriában egyébként extrém módon el vannak adósodva az emberek, előbbi országban majdnem az emberek felének, utóbbiban harmadának volt fizetési késedelme tavaly.

 

Még több háztartásnak volt fizetési hátraléka az eltartott gyermekekkel rendelkezőknél. Magyarországon a gyermekes háztartásban élő népesség ötöde nem tudta időben fizetni pénzügyi kötelezettségeit, ami az ötödik legmagasabb arány az EU-ban.

 

Ezek alapján a legtöbb európai országhoz képest Magyarországon sokkal többen vannak azok, akiknek nem sikerül a hónap végéig kijönni a jövedelmükből. Ugyan uniós viszonylatban nem állunk túl jól, legalább azt elmondhatjuk, hogy évek óta folyamatosan csökken a hátralékkel rendelkezők aránya.

A 2003-tól rendelkezésre álló adatok szerint 2013-ban csúszott el a legtöbb magyar a fizetési kötelezettségeinek teljesítésével, ekkor közel 27 százalék halmozott fel hátralékot. Ehhez képest tavaly már kevesebb mint 16 százalék volt ez az arány. A gyermekeseknél 35 százaléknál volt a csúcs szintén 2013-ban, ami 2017-re 20,5 százalékra csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adósság adótartozás Eurostat fizetési hátralék Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.