Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 27. 10:38 Adat

Rengeteg gyermek hal meg, ha nem sikerül gyorsan túllépni egy államcsődön

A koronavírus-járvány gazdasági következményei nyomán a szokásosnál több ország ment csődbe vagy jutott ennek közelébe, Srí Lanka például most próbál kijönni a csődből, míg Pakisztán éppen a Nemzetközi Valutaalaptól igyekszik életmentő forrásokhoz jutni.

Ezt a kifejezést általában átvitt értelemben használják, ám ebben az esetben a szó szerinti jelentése is helytálló. Egy a Reuters által a napokban idézett tanulmány adatai szerint ugyanis nő a gyermekhalandóság és csökken a várható élettartam a csődbe jutó országokban, azokban pedig különösen súlyosan, amelyek három év alatt sem tudnak kikeveredni ebből a helyzetből.

A Világbank gondozásában megjelent tanulmány 131, 1900 után bekövetkezett államcsőd következményeivel foglalkozik, és különösen a gyermekhalandósággal kapcsolatos adatok lesújtóak. Azokban az országokban, amelyek csődbe mentek, de három éven belül kikeveredtek ebből, 2,2 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság, ahol pedig ez nem sikerült – és átlagosan egy évtizeden keresztül fennállt a csődhelyzet -, ott 13 százalékkal. (Ahhoz a szintetikus kontroll módszerrel megállapított forgatókönyvhöz képest, mintha nem következett volna be a csőd.)

A tanulmányban is idézett viszonylag friss példa Venezueláé, ahol a 2017-es csőd után 70 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság (vagyis az egyéves koruk előtt meghalt kisgyermekek aránya.)

Az általános megállapításokra visszatérve, az életben maradtak is rövidebb életre számíthatnak, a várható élettartam egy évtizednyi csőd hatására 1,2 évvel (1,5 százalékkal) csökkent.

Természetesen a gazdaság teljesítménye is megszenvedi a csődöt: ezt követően az első évben 3,6 százalékkal, a másodikban 2,4 százalékkal marad el a kibocsátás a csőd nélkül kalkulálttól, egy évtizedet követően pedig egy főre vetítve 17 százalékkal kisebb a GDP, mint államcsőd nélkül lehetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténelme során először megy csődbe ma egy országSrí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkArgentína ismerős stratégiával lett világbajnok – az inflációbanArgentína száz éve a világ egyik leggazdagabb országa volt, ma közpénzügyi állatorvosi lóként ismert: magas infláció, sorozatos csődök, és a konszolidáció helyett a helyzetet rontó hatósági árak és tőkekorlátozások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miattEgyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat államcsőd halálozás Srí Lanka várható élettartam Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.