Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 27. 10:38 Adat

Rengeteg gyermek hal meg, ha nem sikerül gyorsan túllépni egy államcsődön

A koronavírus-járvány gazdasági következményei nyomán a szokásosnál több ország ment csődbe vagy jutott ennek közelébe, Srí Lanka például most próbál kijönni a csődből, míg Pakisztán éppen a Nemzetközi Valutaalaptól igyekszik életmentő forrásokhoz jutni.

Ezt a kifejezést általában átvitt értelemben használják, ám ebben az esetben a szó szerinti jelentése is helytálló. Egy a Reuters által a napokban idézett tanulmány adatai szerint ugyanis nő a gyermekhalandóság és csökken a várható élettartam a csődbe jutó országokban, azokban pedig különösen súlyosan, amelyek három év alatt sem tudnak kikeveredni ebből a helyzetből.

A Világbank gondozásában megjelent tanulmány 131, 1900 után bekövetkezett államcsőd következményeivel foglalkozik, és különösen a gyermekhalandósággal kapcsolatos adatok lesújtóak. Azokban az országokban, amelyek csődbe mentek, de három éven belül kikeveredtek ebből, 2,2 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság, ahol pedig ez nem sikerült – és átlagosan egy évtizeden keresztül fennállt a csődhelyzet -, ott 13 százalékkal. (Ahhoz a szintetikus kontroll módszerrel megállapított forgatókönyvhöz képest, mintha nem következett volna be a csőd.)

A tanulmányban is idézett viszonylag friss példa Venezueláé, ahol a 2017-es csőd után 70 százalékkal nőtt a csecsemőhalandóság (vagyis az egyéves koruk előtt meghalt kisgyermekek aránya.)

Az általános megállapításokra visszatérve, az életben maradtak is rövidebb életre számíthatnak, a várható élettartam egy évtizednyi csőd hatására 1,2 évvel (1,5 százalékkal) csökkent.

Természetesen a gazdaság teljesítménye is megszenvedi a csődöt: ezt követően az első évben 3,6 százalékkal, a másodikban 2,4 százalékkal marad el a kibocsátás a csőd nélkül kalkulálttól, egy évtizedet követően pedig egy főre vetítve 17 százalékkal kisebb a GDP, mint államcsőd nélkül lehetett volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörténelme során először megy csődbe ma egy országSrí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkArgentína ismerős stratégiával lett világbajnok – az inflációbanArgentína száz éve a világ egyik leggazdagabb országa volt, ma közpénzügyi állatorvosi lóként ismert: magas infláció, sorozatos csődök, és a konszolidáció helyett a helyzetet rontó hatósági árak és tőkekorlátozások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miattEgyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat államcsőd halálozás Srí Lanka várható élettartam Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.