Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 4. 11:02 Világ

Csőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miatt

Egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

A Moody’s augusztusban a már eleve nem túl kedvező B3-as szintről Caa2-re sorolta vissza a délkelet-ázsiai országot, ami mélyen spekulatív („bóvli”) szint, ráadásul a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A Fitch legutóbb májusban minősítette le az országot, és szintén negatív kilátást társított a B besoroláshoz.

Laosznak évenként több mint egymilliárd dollárt adósságot kell törlesztenie egészen 2024 végéig, miközben a legutolsó elérhető (júniusi) adat szerint a devizatartaléka csak 864 millió dollár.

Az országnak természetesen nem jött jól a koronavírus-járvány, de az adósságprobléma már előtte is súlyos volt, jelentős részben az olyan kínai finanszírozással indított fejlesztések miatt, mint a Mekong folyóra épített vízerőművek és egy gyorsvasút-fejlesztés. Ennek fényében nem csoda, hogy – a Financial Times értesülései szerint – laoszi pénzügyi illetékesek már megkeresték kínai kollégáikat, hogy egy esetleges adósságkönnyítésről tárgyaljanak.

Erre már csak azért is szükség lehet, mert a laoszi államadósság mellett – amely a Fitch szerint 12,6 milliárd dollár, a GDP 65 százaléka – az állami tulajdonú elektromos művek is tartozik 8 milliárd dollárral. Jelentős részben abból kifolyólag, hogy két éve aláírt egy szerződést egy kínai állami tulajdonú elektromos hálózati céggel a laoszi rendszer fejlesztéséről. Erre pedig azért van szükség, hogy fel tudja venni az új vízerőművek által megtermelt áramot.

A jelek szerint tehát elsősorban a kínai hitelek okoznak problémát, ami erősíti a kínai adósságdiplomáciával szembeni nyugati kritikákat. Igaz, ez az átütemezést is segítheti, ha Kína cáfolni akarja, hogy így kívánja függésbe taszítani a kisebb országokat.

Ázsiában egyébként utoljára 2002-ben jelentett csődöt egy ország, akkor Mianmar vált képtelenné adósságai fizetésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy sokkal drágább lesz, minden rekordot megdönt a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszaEddig azt mondták, hogy a Budapest-Belgrád egész magyar szakasza kijön szűk 600 milliárdból, most kiderült, hogy csak a Soroksártól induló része.

Világ államadósság államcsőd Kína laosz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

A kilakoltatási moratórium ellenére előfordul, hogy a lakástulajdonosok megpróbálják kirakni a bérlőket, erre repült rá egy amerikai cég.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Manausban gyors ütemben szorult vissza a koronavírus, de nagyon sok embernek kellett ehhez meghalnia, és lehet, hogy a lakosság kétharmadának kellett hozzá megfertőződnie.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.