Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 4. 11:02 Világ

Csőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miatt

Egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

A Moody’s augusztusban a már eleve nem túl kedvező B3-as szintről Caa2-re sorolta vissza a délkelet-ázsiai országot, ami mélyen spekulatív („bóvli”) szint, ráadásul a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A Fitch legutóbb májusban minősítette le az országot, és szintén negatív kilátást társított a B besoroláshoz.

Laosznak évenként több mint egymilliárd dollárt adósságot kell törlesztenie egészen 2024 végéig, miközben a legutolsó elérhető (júniusi) adat szerint a devizatartaléka csak 864 millió dollár.

Az országnak természetesen nem jött jól a koronavírus-járvány, de az adósságprobléma már előtte is súlyos volt, jelentős részben az olyan kínai finanszírozással indított fejlesztések miatt, mint a Mekong folyóra épített vízerőművek és egy gyorsvasút-fejlesztés. Ennek fényében nem csoda, hogy – a Financial Times értesülései szerint – laoszi pénzügyi illetékesek már megkeresték kínai kollégáikat, hogy egy esetleges adósságkönnyítésről tárgyaljanak.

Erre már csak azért is szükség lehet, mert a laoszi államadósság mellett – amely a Fitch szerint 12,6 milliárd dollár, a GDP 65 százaléka – az állami tulajdonú elektromos művek is tartozik 8 milliárd dollárral. Jelentős részben abból kifolyólag, hogy két éve aláírt egy szerződést egy kínai állami tulajdonú elektromos hálózati céggel a laoszi rendszer fejlesztéséről. Erre pedig azért van szükség, hogy fel tudja venni az új vízerőművek által megtermelt áramot.

A jelek szerint tehát elsősorban a kínai hitelek okoznak problémát, ami erősíti a kínai adósságdiplomáciával szembeni nyugati kritikákat. Igaz, ez az átütemezést is segítheti, ha Kína cáfolni akarja, hogy így kívánja függésbe taszítani a kisebb országokat.

Ázsiában egyébként utoljára 2002-ben jelentett csődöt egy ország, akkor Mianmar vált képtelenné adósságai fizetésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy sokkal drágább lesz, minden rekordot megdönt a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszaEddig azt mondták, hogy a Budapest-Belgrád egész magyar szakasza kijön szűk 600 milliárdból, most kiderült, hogy csak a Soroksártól induló része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ államadósság államcsőd Kína laosz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.