Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 4. 11:02 Világ

Csőd szélére került egy ázsiai ország a kínai hitelek és a járvány miatt

Egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez Laosz, miután devizatartaléka egymilliárd dollár alá csökkent, és több hitelminősítő is rontott a besorolásán.

A Moody’s augusztusban a már eleve nem túl kedvező B3-as szintről Caa2-re sorolta vissza a délkelet-ázsiai országot, ami mélyen spekulatív („bóvli”) szint, ráadásul a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A Fitch legutóbb májusban minősítette le az országot, és szintén negatív kilátást társított a B besoroláshoz.

Laosznak évenként több mint egymilliárd dollárt adósságot kell törlesztenie egészen 2024 végéig, miközben a legutolsó elérhető (júniusi) adat szerint a devizatartaléka csak 864 millió dollár.

Az országnak természetesen nem jött jól a koronavírus-járvány, de az adósságprobléma már előtte is súlyos volt, jelentős részben az olyan kínai finanszírozással indított fejlesztések miatt, mint a Mekong folyóra épített vízerőművek és egy gyorsvasút-fejlesztés. Ennek fényében nem csoda, hogy – a Financial Times értesülései szerint – laoszi pénzügyi illetékesek már megkeresték kínai kollégáikat, hogy egy esetleges adósságkönnyítésről tárgyaljanak.

Erre már csak azért is szükség lehet, mert a laoszi államadósság mellett – amely a Fitch szerint 12,6 milliárd dollár, a GDP 65 százaléka – az állami tulajdonú elektromos művek is tartozik 8 milliárd dollárral. Jelentős részben abból kifolyólag, hogy két éve aláírt egy szerződést egy kínai állami tulajdonú elektromos hálózati céggel a laoszi rendszer fejlesztéséről. Erre pedig azért van szükség, hogy fel tudja venni az új vízerőművek által megtermelt áramot.

A jelek szerint tehát elsősorban a kínai hitelek okoznak problémát, ami erősíti a kínai adósságdiplomáciával szembeni nyugati kritikákat. Igaz, ez az átütemezést is segítheti, ha Kína cáfolni akarja, hogy így kívánja függésbe taszítani a kisebb országokat.

Ázsiában egyébként utoljára 2002-ben jelentett csődöt egy ország, akkor Mianmar vált képtelenné adósságai fizetésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy sokkal drágább lesz, minden rekordot megdönt a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszaEddig azt mondták, hogy a Budapest-Belgrád egész magyar szakasza kijön szűk 600 milliárdból, most kiderült, hogy csak a Soroksártól induló része.

Világ államadósság államcsőd Kína laosz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.