Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 18. 14:46 Adat

Egy koronavírus-fertőzés volt ma Magyarországon, abból kettő Budapesten

Szerda volt zsinórban a harmadik olyan nap, amikor mindössze eggyel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A tegnapi adatok reggeli közzétételével egy időben frissített megyei térképen azonban Budapestnél az egy nappal korábbinál kettővel magasabb szám szerepelt. Azaz miközben országosan csak egy új fertőzöttet regisztráltak, a fővárosban kettővel nőtt az esetszám.

A magyarázat természetesen az a jelenség, amelyről már mi is többször írtunk: a fertőzöttek utólagos tologatása a megyék között, aminek többnyire adminisztratív okai vannak. Ezúttal Csongrád-Csanád megyében csökkent eggyel a fertőzöttek száma (itt ugye nem az aktív, hanem az összes esetről van szó, tehát ez elvileg nem lehetséges), és innen került át Budapestre valaki. Ennél az esetnél is közel egy hétre volt szükség, hogy kiderüljön, valójában nem csongrádi fertőzöttről van szó, a megyében ugyanis utoljára június 12-én regisztráltak új esetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyedeMagyarország nagy részén valószínűleg sok értelme nincs az operatív törzs által immár két hónapja naponta közölt megyei szintű adatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

A mostani átsorolás azért érdekes, mert ez az első olyan eset, amikor egyértelműen be lehet azonosítani, hogy honnan hova került át fertőzött. Korábban ezt csak néhány megyére lehetett leszűkíteni, illetve egyszer az operatív törzs szóbeli tájékoztatásából lehetett kimatekozni, hogy Bács-Kiskun megyéből is Budapestre soroltak át négy fertőzöttet, ráadásul akkor volt, akit két hónap után. (A megyék között a nyilakkal vagy a legördülő menüvel lehet váltani.)

 

A négyfős átsorolás arányaiban is jelentős volt, hiszen az összes ottani eset hatodát jelentette, de a gyakorlat egyáltalán nem egyedi. Korábban több megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyede. A Bács-Kiskun megyei már legalább az ötödik ilyen tömeges átsorolás volt.

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Jandó Zoltán
2020. június 24. 16:06 Adat

Minden, amit a koronavírus magyarországi gazdasági hatásáról tudunk

Összegyűjtöttünk néhány olyan grafikont, amelyekből látszik, milyen nagy változásokat okozott a járvány.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.