Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 18. 14:46 Adat

Egy koronavírus-fertőzés volt ma Magyarországon, abból kettő Budapesten

Szerda volt zsinórban a harmadik olyan nap, amikor mindössze eggyel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A tegnapi adatok reggeli közzétételével egy időben frissített megyei térképen azonban Budapestnél az egy nappal korábbinál kettővel magasabb szám szerepelt. Azaz miközben országosan csak egy új fertőzöttet regisztráltak, a fővárosban kettővel nőtt az esetszám.

A magyarázat természetesen az a jelenség, amelyről már mi is többször írtunk: a fertőzöttek utólagos tologatása a megyék között, aminek többnyire adminisztratív okai vannak. Ezúttal Csongrád-Csanád megyében csökkent eggyel a fertőzöttek száma (itt ugye nem az aktív, hanem az összes esetről van szó, tehát ez elvileg nem lehetséges), és innen került át Budapestre valaki. Ennél az esetnél is közel egy hétre volt szükség, hogy kiderüljön, valójában nem csongrádi fertőzöttről van szó, a megyében ugyanis utoljára június 12-én regisztráltak új esetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyedeMagyarország nagy részén valószínűleg sok értelme nincs az operatív törzs által immár két hónapja naponta közölt megyei szintű adatoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék közöttA szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma, ami ugye elvileg nem lehetséges.

A mostani átsorolás azért érdekes, mert ez az első olyan eset, amikor egyértelműen be lehet azonosítani, hogy honnan hova került át fertőzött. Korábban ezt csak néhány megyére lehetett leszűkíteni, illetve egyszer az operatív törzs szóbeli tájékoztatásából lehetett kimatekozni, hogy Bács-Kiskun megyéből is Budapestre soroltak át négy fertőzöttet, ráadásul akkor volt, akit két hónap után. (A megyék között a nyilakkal vagy a legördülő menüvel lehet váltani.)

 

A négyfős átsorolás arányaiban is jelentős volt, hiszen az összes ottani eset hatodát jelentette, de a gyakorlat egyáltalán nem egyedi. Korábban több megyéből is egyik napról a másikra eltűnt a koronavírus-fertőzöttek harmada-negyede. A Bács-Kiskun megyei már legalább az ötödik ilyen tömeges átsorolás volt.

Adat fertőzöttek száma koronavírus megyék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Bucsky Péter
2020. október 27. 10:03 Adat, Támogatói tartalom

Minden tizedik forintunkat már online költöttük idén

A koronavírus-járvány az online kereskedelemben óriási növekedést hozott Magyarországon.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fontos

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.