Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 9. 18:08 Adat

Furcsán vándorolnak a koronavírus-fertőzöttek a magyar megyék között

A szombati adatok szerint két magyar megyében is több mint egy hét után csökkent a koronavírus-fertőzöttek összesített száma. Az esetszám visszaesése önmagában is egy érdekes anomália, hiszen elméletileg lehetetlen, ennyi idő után pedig még furcsább. A mai változások viszont elég jól megmutatják, hogy hova vándorolhatnak a fertőzöttek, mivel a rejtélyes csökkenésekkel párhuzamosan tizenhárom megyében egyetlen új esetet sem regisztráltak, azaz csak a fővárosba és hat másik megyébe kerülhettek a betegek.

A minisztériumban sem értik

Az, hogy egy megyében csökken a fertőzöttek száma, nem példa nélküli, korábban is volt már rá precedens: a mai kettővel együtt összesen tizenegyszer fordult elő, amióta a megyei adatokat is közli az operatív törzs. Elméletileg ez ugye azért lehetetlen, mert az adatok nem az aktív, hanem az összes fertőzött számát mutatják, tehát mindenki benne van, aki valaha is elkapta a vírust. Mivel ezeket az eseteket már az adatközlés legelején is furcsának találtuk, már április 10-én megkerestük az operatív törzset, hogy adjanak magyarázatot a jelenségre. Bár ezt követően még kétszer elküldtük a kérdésünket, választ nem kaptunk rá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint BudapestenArányaiban hat megyében is nagyobb volt a fővárosinál a növekedés azóta, hogy március utolsó napjaiban elkezdték megyei bontásban is közölni a számokat.

 

A rejtélyt csak bonyolította, hogy ugyanezt a kérdést a Portfolio.hu is elküldte a Belügyminisztériumhoz, amely reagált is a megkeresésre, de egy teljesen érthetetlen választ adott. A tárcánál ugyanis azt állították, hogy a csökkenést az okozza, hogy a gyógyult eseteket levonják az igazolt esetekből.

Ez gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy az eddig összes esetként kezelt adat valójában csak az aktív eseteket takarja, azaz igazolt fertőzöttből is sokkal több van Magyarországon, mint azt addig gondoltuk.

Mivel ennek rengeteg dolog ellentmondott, valószínűbbnek tűnt, hogy az egyébként elég erősen kézben tartott kormányzati kommunikációs gépezetbe került homokszem, és valójában véletlenül sem ez a rejtély megoldása. Másnapra pedig ez biztossá is vált: szintén a Portfolio.hu írta meg, hogy – amint arra előzetesen is számítani lehetett – a csökkenésnek egyszerű adminisztratív okai vannak. A lap egy olvasójának kérdésére küldött belügyminisztériumi válaszra hivatkozva azt írta:

Előfordulhat, hogy egy szociális vagy egészségügyi intézmény az adatszolgáltatás során nem adja meg a fertőzött állandó lakcímét, ezért a protokoll szerint addig a fertőzött az intézmény címére van bejelentve. Amikor tisztázódik a fertőzött állandó lakhelye, akkor kerül végleges státuszba a fertőzött bejelentése.

Ez egyébként tényleg logikus, még ha nem is feltétlenül gyakorlatorientált. Többnyire ugyanis azért az tűnik valószínűnek, hogy az emberek abban a megyében kerülnek be egy egészségügyi intézménybe, ahol élnek, még ha nem is feltétlenül az a megye szerepel a lakcímkártyájukon.

Tizenegy nap után lett meg a lakcímkártya

A magyarázatot az is erősítette, hogy eddig – legalábbis a látható esetekben – jellemzően egy-két napon belül korrigálták ezeket a hibákat. Most azonban két olyan megyében csökkent a fertőzöttek száma, amelyekben legalább egy hete nem volt növekedés. Borsod-Abaúj-Zemplénben rögtön kettővel lett kevesebb fertőzött, így a mai adatok 63 estet mutattak, márpedig ennél május 1-je óta mindig több volt. Heves esetében pedig még régebben volt változás: ott április 27-én emelkedett tizenhétre a fertőzöttek száma, ma viszont újra egy tizenhatos szám virított a megyén az operatív törzs által közzétett térképen.

 

Ami most különösen érdekessé teszi a változást, hogy elég jól le lehet szűkíteni azoknak a megyéknek a körét, ahova a három eltűnt fertőzött kerülhetett. Péntekről szombatra ugyanis csak Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Zala és Veszprém megyékben, illetve a fővárosban regisztráltak új eseteket. Ezek közül Csongrádban és Veszprémben csak egyet-egyet, azaz a másik négy megye és a főváros közül valahova biztosan került át fertőzött.

Jól látszik, hogy Borsod esetében biztosan nem arról van szó, hogy a szomszéd megyék egyikéből keveredett át valaki, és jó eséllyel Hevesben sem, hiszen a fent említettek közül utóbbi is csak Pesttel határos.

A legnagyobb növekedést egyébként ezúttal Zala megyében mérték, ahol tizenhárom új esetet regisztráltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések számaElég nehezen érthető a korlátozások Pest megyei fenntartása, mivel népességarányosan több megyében is jóval magasabb a fertőzöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat borsod-abaúj-zemplén megye fertőzöttek száma Heves megye koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.