Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 1. 10:28 Adat

Olyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések száma

Van olyan magyar megye, ahol tizenkilenc napja egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, de a megyék többségére igaz, hogy április utolsó két hetében nem haladta meg az ötöt új esetek száma. Pedig az előző 14 napban országszerte a hivatalos adatok szerint összesen 1123 fertőzöttet azonosítottak be. Az új esetek 92 százaléka azonban mindössze öt megyére és a fővárosra koncentrálódott.

Mindez jól mutatja, hogy – legalábbis az operatív törzs által közölt hivatalos számok szerint – az ország különböző pontjai között jelentős eltérések vannak, a járvány kiterjedtségében. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy nem kizárólag Budapesten és környékén indokolt az óvatosság.

Hússzoros különbség

A beazonosított fertőzötteknek jelenleg a 49,2 százaléka fővárosi, ami jóval nagyobb népességarányos átfertőzöttséget mutat az országos átlagnál, hiszen a magyar lakosság kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban. Itt április utolsó napján százezer lakosra 78 regisztrált fertőzött jutott, majdnem hússzor annyi, mint a hivatalos adatok szerint legkevésbé érintett megyékben: Hajdú-Biharban, Békésben és Bács-Kiskunban.

 

A népességarányos fertőzésszám azonban nem csak a fővárosban magas, nem sokkal marad el ez a szám a budapestitől például Fejér megyében sem, de Zalában és Komárom-Esztergomban is jóval az országos átlag felett van. Pest megyében – ahol a kormány döntése értelmében nem oldják fel a korlátozásokat – viszont nem: itt szinte hajszálpontosan megegyezik a hazai átlaggal ez a mutató. 

Ráadásul Pest megyében a növekedés üteme sem kiugró, sőt ez még a fővárosban sem kiemelkedő országos összevetésben. Az elmúlt két hétben a regisztrált esetek száma Budapesten 70, Pest megyében 50 százalékkal nőtt, ennél pedig Csongrádban, Fejérben, Veszprémben, Komárom-Esztergomban és Zalában is nagyobb növekedést láttak. A közelmúltban utóbbi két megyében terjedt a koronavírus a leggyorsabban, mivel több szociális és egészségügyi intézményben is megjelent a kórokozó. Tatabányán a Szent Borbála Kórház két osztályán találtak fertőzötteket, Oroszlányban egy hajéktalanszállón, Zalaegerszegen pedig két idősotthonban is.

 

Ellentmondásos adatok

Fejér megyében azonban nem köthető egyetlen vagy néhány ilyen esethez a járvány terjedése, itt folyamatosan és dinamikusan emelkedik a fertőzöttek száma, ami április végén több mint húszszorosa volt az egy hónappal korábbinak. A folyamatos növekedés szempontjából hasonló a helyzet Csongrádban is, ám a dél-magyarországi megyében sokkal lassabban nőtt az esetszám.

 

Mindezek fényében érdekes kérdés, hogy miért kezelte a kormányzat például Hajdú-Bihart ugyanúgy, mint Fejér megyét, ahol népességarányosan tizenötször annyi regisztrált fertőzött van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

fokozatosan, szigorú menetrend mellett a fertőzés területi különbségeire is tekintettel az élet újraindítható Magyarországon,

de – ahogy egy nappal korábban Orbán Viktor kormányfő is – csak Budapestet és Pest megye egyes részeit említette, mint olyan területeket, ahol marad a korlátozás. Gulyás ezt az aktív esetek abszolút számával indokolta, a népességszámhoz viszonyított mutató azonban legalább ennyire lényeges, ha nem fontosabb.

Frissítés: a kormányrendelet szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben nem csak Pest megye egy részén, hanem a teljes megyében maradt a korlátozás.

A Pest megyei szigor a fentiek miatt különösen nehezen értelmezhető. Ennek több magyarázata az lehet, hogy a fővárosiak mozgását próbálják a környező járásokra kiterjesztett szabályokkal is korlátozni, például, hogy ne rohanják meg a budapestiek a közeli hipermarketeket. Az sem kizárt, hogy a kormány többet tud a megbetegedések konkrét földrajzi eloszlásáról, csak ezt nem kommunikálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar politikusok elnémították a szakmát, és emiatt nehezebb lesz visszaállni normálisbaVáratlanul kiderült, hogy a kormánynak van stratégiája a járvány elleni védekezésben, és ezen komoly szakemberek is dolgoznak. A rejtély az, hogy miért titkolták ezt másfél hónapon át?

Utóbbi egyáltalán nem meglepő: a kormányzat és az operatív törzs a járvány kitörése óta eddig is elég korlátozottan osztott csak meg információkat a koronavírusról. Ez nem is csak a nagyközönséggel, a sajtóval vagy a szakmával folytatott kommunikációra igaz. A nem megfelelő tájékoztatás miatt már hetekkel ezelőtt éles kritikákat fogalmazott meg Székesfehérvár egyébként fideszes polgármestere is.

A döntéseket alátámasztó adatok, információk elhallgatása azért is furcsa, mert épp múlt hét végén derült ki, hogy egyébként vannak ilyenek, sőt a háttérben folyik szakértői elemző munka is. Most is lenne talán magyarázat a közzétett adatok alapján esetenként nehezen érthető intézkedésekre.

Frissítés: a cikk eredeti verziójában nem százezer, hanem 10 millió főre vetítve adtuk meg a fertőzöttek számát, a hibáért elnézést, javítottuk.

Adat Budapest fertőzöttek száma kijárási korlátozás koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. augusztus 1. 13:29 Adat

Két év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormány

Húszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.

Avatar
2020. július 29. 14:36 Adat

Mégis itt a V-típusú kilábalás? Biztatóak a júliusi áramfogyasztási adatok

Érdekes adalék az eltérő gazdasági prognózisok hátteréhez a hazai áramfelhasználás nyomon követése.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.