Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 1. 10:28 Adat

Olyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések száma

Van olyan magyar megye, ahol tizenkilenc napja egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, de a megyék többségére igaz, hogy április utolsó két hetében nem haladta meg az ötöt új esetek száma. Pedig az előző 14 napban országszerte a hivatalos adatok szerint összesen 1123 fertőzöttet azonosítottak be. Az új esetek 92 százaléka azonban mindössze öt megyére és a fővárosra koncentrálódott.

Mindez jól mutatja, hogy – legalábbis az operatív törzs által közölt hivatalos számok szerint – az ország különböző pontjai között jelentős eltérések vannak, a járvány kiterjedtségében. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy nem kizárólag Budapesten és környékén indokolt az óvatosság.

Hússzoros különbség

A beazonosított fertőzötteknek jelenleg a 49,2 százaléka fővárosi, ami jóval nagyobb népességarányos átfertőzöttséget mutat az országos átlagnál, hiszen a magyar lakosság kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban. Itt április utolsó napján százezer lakosra 78 regisztrált fertőzött jutott, majdnem hússzor annyi, mint a hivatalos adatok szerint legkevésbé érintett megyékben: Hajdú-Biharban, Békésben és Bács-Kiskunban.

 

A népességarányos fertőzésszám azonban nem csak a fővárosban magas, nem sokkal marad el ez a szám a budapestitől például Fejér megyében sem, de Zalában és Komárom-Esztergomban is jóval az országos átlag felett van. Pest megyében – ahol a kormány döntése értelmében nem oldják fel a korlátozásokat – viszont nem: itt szinte hajszálpontosan megegyezik a hazai átlaggal ez a mutató. 

Ráadásul Pest megyében a növekedés üteme sem kiugró, sőt ez még a fővárosban sem kiemelkedő országos összevetésben. Az elmúlt két hétben a regisztrált esetek száma Budapesten 70, Pest megyében 50 százalékkal nőtt, ennél pedig Csongrádban, Fejérben, Veszprémben, Komárom-Esztergomban és Zalában is nagyobb növekedést láttak. A közelmúltban utóbbi két megyében terjedt a koronavírus a leggyorsabban, mivel több szociális és egészségügyi intézményben is megjelent a kórokozó. Tatabányán a Szent Borbála Kórház két osztályán találtak fertőzötteket, Oroszlányban egy hajéktalanszállón, Zalaegerszegen pedig két idősotthonban is.

 

Ellentmondásos adatok

Fejér megyében azonban nem köthető egyetlen vagy néhány ilyen esethez a járvány terjedése, itt folyamatosan és dinamikusan emelkedik a fertőzöttek száma, ami április végén több mint húszszorosa volt az egy hónappal korábbinak. A folyamatos növekedés szempontjából hasonló a helyzet Csongrádban is, ám a dél-magyarországi megyében sokkal lassabban nőtt az esetszám.

 

Mindezek fényében érdekes kérdés, hogy miért kezelte a kormányzat például Hajdú-Bihart ugyanúgy, mint Fejér megyét, ahol népességarányosan tizenötször annyi regisztrált fertőzött van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

fokozatosan, szigorú menetrend mellett a fertőzés területi különbségeire is tekintettel az élet újraindítható Magyarországon,

de – ahogy egy nappal korábban Orbán Viktor kormányfő is – csak Budapestet és Pest megye egyes részeit említette, mint olyan területeket, ahol marad a korlátozás. Gulyás ezt az aktív esetek abszolút számával indokolta, a népességszámhoz viszonyított mutató azonban legalább ennyire lényeges, ha nem fontosabb.

Frissítés: a kormányrendelet szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben nem csak Pest megye egy részén, hanem a teljes megyében maradt a korlátozás.

A Pest megyei szigor a fentiek miatt különösen nehezen értelmezhető. Ennek több magyarázata az lehet, hogy a fővárosiak mozgását próbálják a környező járásokra kiterjesztett szabályokkal is korlátozni, például, hogy ne rohanják meg a budapestiek a közeli hipermarketeket. Az sem kizárt, hogy a kormány többet tud a megbetegedések konkrét földrajzi eloszlásáról, csak ezt nem kommunikálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar politikusok elnémították a szakmát, és emiatt nehezebb lesz visszaállni normálisbaVáratlanul kiderült, hogy a kormánynak van stratégiája a járvány elleni védekezésben, és ezen komoly szakemberek is dolgoznak. A rejtély az, hogy miért titkolták ezt másfél hónapon át?

Utóbbi egyáltalán nem meglepő: a kormányzat és az operatív törzs a járvány kitörése óta eddig is elég korlátozottan osztott csak meg információkat a koronavírusról. Ez nem is csak a nagyközönséggel, a sajtóval vagy a szakmával folytatott kommunikációra igaz. A nem megfelelő tájékoztatás miatt már hetekkel ezelőtt éles kritikákat fogalmazott meg Székesfehérvár egyébként fideszes polgármestere is.

A döntéseket alátámasztó adatok, információk elhallgatása azért is furcsa, mert épp múlt hét végén derült ki, hogy egyébként vannak ilyenek, sőt a háttérben folyik szakértői elemző munka is. Most is lenne talán magyarázat a közzétett adatok alapján esetenként nehezen érthető intézkedésekre.

Frissítés: a cikk eredeti verziójában nem százezer, hanem 10 millió főre vetítve adtuk meg a fertőzöttek számát, a hibáért elnézést, javítottuk.

Adat Budapest fertőzöttek száma kijárási korlátozás koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki