Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 1. 10:28 Adat

Olyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések száma

Van olyan magyar megye, ahol tizenkilenc napja egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, de a megyék többségére igaz, hogy április utolsó két hetében nem haladta meg az ötöt új esetek száma. Pedig az előző 14 napban országszerte a hivatalos adatok szerint összesen 1123 fertőzöttet azonosítottak be. Az új esetek 92 százaléka azonban mindössze öt megyére és a fővárosra koncentrálódott.

Mindez jól mutatja, hogy – legalábbis az operatív törzs által közölt hivatalos számok szerint – az ország különböző pontjai között jelentős eltérések vannak, a járvány kiterjedtségében. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy nem kizárólag Budapesten és környékén indokolt az óvatosság.

Hússzoros különbség

A beazonosított fertőzötteknek jelenleg a 49,2 százaléka fővárosi, ami jóval nagyobb népességarányos átfertőzöttséget mutat az országos átlagnál, hiszen a magyar lakosság kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban. Itt április utolsó napján százezer lakosra 78 regisztrált fertőzött jutott, majdnem hússzor annyi, mint a hivatalos adatok szerint legkevésbé érintett megyékben: Hajdú-Biharban, Békésben és Bács-Kiskunban.

 

A népességarányos fertőzésszám azonban nem csak a fővárosban magas, nem sokkal marad el ez a szám a budapestitől például Fejér megyében sem, de Zalában és Komárom-Esztergomban is jóval az országos átlag felett van. Pest megyében – ahol a kormány döntése értelmében nem oldják fel a korlátozásokat – viszont nem: itt szinte hajszálpontosan megegyezik a hazai átlaggal ez a mutató. 

Ráadásul Pest megyében a növekedés üteme sem kiugró, sőt ez még a fővárosban sem kiemelkedő országos összevetésben. Az elmúlt két hétben a regisztrált esetek száma Budapesten 70, Pest megyében 50 százalékkal nőtt, ennél pedig Csongrádban, Fejérben, Veszprémben, Komárom-Esztergomban és Zalában is nagyobb növekedést láttak. A közelmúltban utóbbi két megyében terjedt a koronavírus a leggyorsabban, mivel több szociális és egészségügyi intézményben is megjelent a kórokozó. Tatabányán a Szent Borbála Kórház két osztályán találtak fertőzötteket, Oroszlányban egy hajéktalanszállón, Zalaegerszegen pedig két idősotthonban is.

 

Ellentmondásos adatok

Fejér megyében azonban nem köthető egyetlen vagy néhány ilyen esethez a járvány terjedése, itt folyamatosan és dinamikusan emelkedik a fertőzöttek száma, ami április végén több mint húszszorosa volt az egy hónappal korábbinak. A folyamatos növekedés szempontjából hasonló a helyzet Csongrádban is, ám a dél-magyarországi megyében sokkal lassabban nőtt az esetszám.

 

Mindezek fényében érdekes kérdés, hogy miért kezelte a kormányzat például Hajdú-Bihart ugyanúgy, mint Fejér megyét, ahol népességarányosan tizenötször annyi regisztrált fertőzött van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

fokozatosan, szigorú menetrend mellett a fertőzés területi különbségeire is tekintettel az élet újraindítható Magyarországon,

de – ahogy egy nappal korábban Orbán Viktor kormányfő is – csak Budapestet és Pest megye egyes részeit említette, mint olyan területeket, ahol marad a korlátozás. Gulyás ezt az aktív esetek abszolút számával indokolta, a népességszámhoz viszonyított mutató azonban legalább ennyire lényeges, ha nem fontosabb.

Frissítés: a kormányrendelet szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben nem csak Pest megye egy részén, hanem a teljes megyében maradt a korlátozás.

A Pest megyei szigor a fentiek miatt különösen nehezen értelmezhető. Ennek több magyarázata az lehet, hogy a fővárosiak mozgását próbálják a környező járásokra kiterjesztett szabályokkal is korlátozni, például, hogy ne rohanják meg a budapestiek a közeli hipermarketeket. Az sem kizárt, hogy a kormány többet tud a megbetegedések konkrét földrajzi eloszlásáról, csak ezt nem kommunikálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar politikusok elnémították a szakmát, és emiatt nehezebb lesz visszaállni normálisbaVáratlanul kiderült, hogy a kormánynak van stratégiája a járvány elleni védekezésben, és ezen komoly szakemberek is dolgoznak. A rejtély az, hogy miért titkolták ezt másfél hónapon át?

Utóbbi egyáltalán nem meglepő: a kormányzat és az operatív törzs a járvány kitörése óta eddig is elég korlátozottan osztott csak meg információkat a koronavírusról. Ez nem is csak a nagyközönséggel, a sajtóval vagy a szakmával folytatott kommunikációra igaz. A nem megfelelő tájékoztatás miatt már hetekkel ezelőtt éles kritikákat fogalmazott meg Székesfehérvár egyébként fideszes polgármestere is.

A döntéseket alátámasztó adatok, információk elhallgatása azért is furcsa, mert épp múlt hét végén derült ki, hogy egyébként vannak ilyenek, sőt a háttérben folyik szakértői elemző munka is. Most is lenne talán magyarázat a közzétett adatok alapján esetenként nehezen érthető intézkedésekre.

Frissítés: a cikk eredeti verziójában nem százezer, hanem 10 millió főre vetítve adtuk meg a fertőzöttek számát, a hibáért elnézést, javítottuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest fertőzöttek száma kijárási korlátozás koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.