Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 1. 10:28 Adat

Olyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzések száma

Van olyan magyar megye, ahol tizenkilenc napja egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, de a megyék többségére igaz, hogy április utolsó két hetében nem haladta meg az ötöt új esetek száma. Pedig az előző 14 napban országszerte a hivatalos adatok szerint összesen 1123 fertőzöttet azonosítottak be. Az új esetek 92 százaléka azonban mindössze öt megyére és a fővárosra koncentrálódott.

Mindez jól mutatja, hogy – legalábbis az operatív törzs által közölt hivatalos számok szerint – az ország különböző pontjai között jelentős eltérések vannak, a járvány kiterjedtségében. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy nem kizárólag Budapesten és környékén indokolt az óvatosság.

Hússzoros különbség

A beazonosított fertőzötteknek jelenleg a 49,2 százaléka fővárosi, ami jóval nagyobb népességarányos átfertőzöttséget mutat az országos átlagnál, hiszen a magyar lakosság kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban. Itt április utolsó napján százezer lakosra 78 regisztrált fertőzött jutott, majdnem hússzor annyi, mint a hivatalos adatok szerint legkevésbé érintett megyékben: Hajdú-Biharban, Békésben és Bács-Kiskunban.

 

A népességarányos fertőzésszám azonban nem csak a fővárosban magas, nem sokkal marad el ez a szám a budapestitől például Fejér megyében sem, de Zalában és Komárom-Esztergomban is jóval az országos átlag felett van. Pest megyében – ahol a kormány döntése értelmében nem oldják fel a korlátozásokat – viszont nem: itt szinte hajszálpontosan megegyezik a hazai átlaggal ez a mutató. 

Ráadásul Pest megyében a növekedés üteme sem kiugró, sőt ez még a fővárosban sem kiemelkedő országos összevetésben. Az elmúlt két hétben a regisztrált esetek száma Budapesten 70, Pest megyében 50 százalékkal nőtt, ennél pedig Csongrádban, Fejérben, Veszprémben, Komárom-Esztergomban és Zalában is nagyobb növekedést láttak. A közelmúltban utóbbi két megyében terjedt a koronavírus a leggyorsabban, mivel több szociális és egészségügyi intézményben is megjelent a kórokozó. Tatabányán a Szent Borbála Kórház két osztályán találtak fertőzötteket, Oroszlányban egy hajéktalanszállón, Zalaegerszegen pedig két idősotthonban is.

 

Ellentmondásos adatok

Fejér megyében azonban nem köthető egyetlen vagy néhány ilyen esethez a járvány terjedése, itt folyamatosan és dinamikusan emelkedik a fertőzöttek száma, ami április végén több mint húszszorosa volt az egy hónappal korábbinak. A folyamatos növekedés szempontjából hasonló a helyzet Csongrádban is, ám a dél-magyarországi megyében sokkal lassabban nőtt az esetszám.

 

Mindezek fényében érdekes kérdés, hogy miért kezelte a kormányzat például Hajdú-Bihart ugyanúgy, mint Fejér megyét, ahol népességarányosan tizenötször annyi regisztrált fertőzött van. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

fokozatosan, szigorú menetrend mellett a fertőzés területi különbségeire is tekintettel az élet újraindítható Magyarországon,

de – ahogy egy nappal korábban Orbán Viktor kormányfő is – csak Budapestet és Pest megye egyes részeit említette, mint olyan területeket, ahol marad a korlátozás. Gulyás ezt az aktív esetek abszolút számával indokolta, a népességszámhoz viszonyított mutató azonban legalább ennyire lényeges, ha nem fontosabb.

Frissítés: a kormányrendelet szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben nem csak Pest megye egy részén, hanem a teljes megyében maradt a korlátozás.

A Pest megyei szigor a fentiek miatt különösen nehezen értelmezhető. Ennek több magyarázata az lehet, hogy a fővárosiak mozgását próbálják a környező járásokra kiterjesztett szabályokkal is korlátozni, például, hogy ne rohanják meg a budapestiek a közeli hipermarketeket. Az sem kizárt, hogy a kormány többet tud a megbetegedések konkrét földrajzi eloszlásáról, csak ezt nem kommunikálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar politikusok elnémították a szakmát, és emiatt nehezebb lesz visszaállni normálisbaVáratlanul kiderült, hogy a kormánynak van stratégiája a járvány elleni védekezésben, és ezen komoly szakemberek is dolgoznak. A rejtély az, hogy miért titkolták ezt másfél hónapon át?

Utóbbi egyáltalán nem meglepő: a kormányzat és az operatív törzs a járvány kitörése óta eddig is elég korlátozottan osztott csak meg információkat a koronavírusról. Ez nem is csak a nagyközönséggel, a sajtóval vagy a szakmával folytatott kommunikációra igaz. A nem megfelelő tájékoztatás miatt már hetekkel ezelőtt éles kritikákat fogalmazott meg Székesfehérvár egyébként fideszes polgármestere is.

A döntéseket alátámasztó adatok, információk elhallgatása azért is furcsa, mert épp múlt hét végén derült ki, hogy egyébként vannak ilyenek, sőt a háttérben folyik szakértői elemző munka is. Most is lenne talán magyarázat a közzétett adatok alapján esetenként nehezen érthető intézkedésekre.

Frissítés: a cikk eredeti verziójában nem százezer, hanem 10 millió főre vetítve adtuk meg a fertőzöttek számát, a hibáért elnézést, javítottuk.

Adat Budapest fertőzöttek száma kijárási korlátozás koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.