Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 11. 11:12 Adat

Több megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint Budapesten

Bár a naponta közzétett megyei adatokból a kezdetektől egyértelmű, hogy messze a fővárosban van a legtöbb igazolt fertőzött – nemcsak számszerűen, de népességarányosan is -, arról azonban eddig kevesebb szó esett, hogy nem Budapesten a leggyorsabb a növekedés üteme. Arányaiban hat megyében is nagyobb volt a növekedés azóta, hogy az operatív törzs március utolsó napjaiban elkezdte megyei bontásban is közölni a számokat.

Fejér megyében hétszeres ugrás

Az első adatközlésnél országszerte 492 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, a legkevesebbet Heves megyében (mindössze kettőt), a legtöbbet Budapesten: itt volt a betegek 44 százaléka. Az ezt követő 12 napban az igazolt fertőzöttek száma majdnem a háromszorosára ugrott, de az egyes megyékben nagyon eltérő mértékű volt a növekedés*A kimutatásoknál a közzététel dátumát tüntettük fel, az adatok elvileg az ezt megelőző nap számait mutatják..

 

A leggyorsabban Fejér megyében terjedt a koronavírus, itt majdnem  hétszeresére emelkedett a kimutatott esetek száma. Nem véletlen, hogy a megyeszékhely, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András az elsők között szigorította a kijárási korlátozásokat, amint erre lehetősége volt, miközben némi kritikát is megfogalmazott a kormányzat felé amiatt, hogy még a polgármesterek sem tudhatják a fertőzések megyén belüli megoszlását.

A Fejér megyei számok kirívóak, de Zalában és Hevesben is négyszeres volt a növekedés, Békésben, Nógrádban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Budapesten pedig több mint háromszorosára ugrott a fertőzöttek száma.

 

Furcsa adatok is vannak

Persze alacsony bázisról, például a Heves megyei eredeti kettőről kicsit könnyebb négyszeres növekedést elérni, mint mondjuk a fővárosi 215-ről, és előbbi nem is tűnik akkora ugrásnak, különösen, hogy ezzel továbbra is itt van a legkevesebb eset. A képet azonban némileg árnyalja, hogy egy vírus terjedése – és erről elég sok ábrát láthattunk az elmúlt hetekben – nem eleinte a leggyorsabb, fokozatosan felgyorsul, ahogy az esetek száma növekszik.

Arról nem is beszélve, hogy 

a fővárosban úgy nőtt az elmúlt tizenkét napban 440-nel a fertőzöttek száma, hogy ebből közel kétszáz esetet egy zárt közösségben, a Pesti úti idősek otthonában mutattak ki.

A gyors terjedés miatt néhány megyében népességarányosan is látványosan emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A legmagasabb a fővárosban ez a szám, ahol egymillió lakosra 374 beteg jut, de Fejér megyében is a kétszázat közelíti a mutató, és száz felett van Pest, illetve Csongrád megyében is.

A naponta közölt adatokban egyébként vannak elég nehezen érthető furcsaságok is. Az első tizenkét napban

háromszor is előfordult, hogy valamelyik megyében egyik napról a másikra csökkent a fertőzöttek száma,

ami ugye elvileg lehetetlen*adminisztratív okai persze lehetnek.. Az operatív törzstől megkérdeztük, hogy ennek mi a magyarázata, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbeA cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest koronavírus megyék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.