Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. március 20. 12:28 Adat

Mindenkit lehagyott a román órabérek növekedése

Az Európai Unióban 2018 utolsó negyedévében átlagosan 2,8 százalékkal kellett többet fizetniük a vállalatoknak egy órányi munkáért, mint egy évvel korábban. A munkaerő-költségek viszonylag nagy emelkedése az egész tavalyi évet jellemzi az Eurostat adatai szerint, ami jól látszik az alábbi ábrán, ahogy az is, hogy még 2017 második negyedévében gyorsult fel a bérköltségek növekedése.

 

 

Éles regionális különbségek látszanak azonban a változások mértékében. Míg az eurózónán belül a munkaerő-költségek növekedése nem érte el az uniós átlagot – 2,3 százalék volt –, a legtöbb 2004-ben és azután csatlakozott tagállamban bőven három százalék feletti emelkedést regisztrált az EU statisztikai hivatala. A csúcstartó Románia 13 százalékos növekedéssel, de a balti országokban is viszonylag sokat drágult egy órányi munka a cégek számára, és érdemes még kiemelni Portugáliát is, ahol szintén tíz százalék felett nőttek a munkaerő-költségek.

 


A magyarországi 8,1 százalékos adat is messze az uniós átlag felett van (az uniós növekedési ranglistán a hatodik helyen van Magyarország), a visegrádi országok között pedig a legmagasabb. Részletesebben megvizsgálva a magyar adatokat jól látszik, hogy a feldolgozó- és építőipart, illetve a szolgáltató cégeket egyaránt érinti az utóbbi évek dinamikus munkaerő-költség növekedése, igaz, az építőiparban a legnagyobb drágulás 2017-ben volt.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérköltség Eurostat munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.