Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. szeptember 17. 14:06 Világ

Az elszállt gázárak miatt már gyárakat állítanak le Angliában

A gyorsulva emelkedő energiaárak egyre nagyobb problémákat okoznak szerte Európában, és ahogy pár napja a Goldman Sachs elemzése alapján írtuk, a földgáz esetében még ellátási gondok is lehetnek, ha nem nő a kínálat, miközben a keresletet az utóbbi években szokásosnál keményebb tél felhajtja.

A keresleti alkalmazkodás már most elindult, méghozzá meglehetősen drasztikus formában: mint a Bloomberg írja, a CF Industries Holdings bejelentette, hogy a magas gázárak miatt leállítja két angliai műtrágyagyárát, és nem is adott jelzést a várható újraindításuk idejéről.

A földgáz a műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és ára idén Európában nagyjából a háromszorosára emelkedett.

Az Egyesült Királyságban fokozza a problémát, hogy egy tűz használhatatlanná tett egy az országot Franciaországgal összekötő tenger alatti vezetéket, amely fontos szerepet játszik a brit áramimportban. Mivel a kiesést leginkább gáztüzelésű erőművekkel tudják pótolni, a földgáz ára tovább emelkedett az országban.

Nincsenek jobb helyzetben a nagy áramigényű üzemek sem. A Wall Street Journal arról írt egy brit feldolgozóipari szövetség információi alapján, hogy több acélmű is leállni kényszerül azokban a napszakokban, amikor kiemelkedően drága az áram. 

A Bloomberg elemzője szerint a CF Industries főként ammónium-nitrátot előállító angol gyárainak leállítása nyomán világszerte tovább drágulhatnak a műtrágyák, mert beépül a piaci várakozásokba, hogy más gyártók is leállásra kényszerülhetnek hosszabb-rövidebb időre. Ha ez történik, az rossz hír a gazdálkodók számára, hiszen már így is sok mindenért kell többet fizetniük a vetőmagoktól a munkagépekig.

Igaz, közben a felvásárlási árak is emelkednek, tehát a termelők jó eséllyel tovább tudják hárítani a növekvő költségeket. Az inflációs kilátások szempontjából ez ugyanakkor nem jó hír, hiszen egyre kisebb az esély arra, hogy a járványt követő megugrás csak átmeneti lesz. Ebben az esetben pedig a világ jegybankjainak előbb-utóbb világszerte emelniük kell az alapkamatokat – a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa már hónapok óta tart –, ami a mentőcsomagok költségei miatt felduzzadt államadósságok finanszírozását fogja megnehezíteni.

Frissítés:

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt adott ki közleményt a Nitrogénművek Zrt., amely szerint bár a rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érintik, a vállalat egy rövid karbantartást követően elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra. A vállalat működését az aktuális energiapiaci helyzethez igazítja, szem előtt tartva a folyamatos gyártás fenntarthatóságát – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a télKevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelrobbantak az európai gázárak, a tél kritikus lehetA földgáz drágulása a nyersanyagok közül is kiemelkedik, és mivel a cégeket nem védi a rezsicsökkentés, így a bolti árakon keresztül ez végül mindenkit elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMenteni kell a rezsicsökkentést az elszálló árak miattNagyjából háromszor annyiba kerül a piacon a villamosenergia, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte. Százmilliárdokat kell lenyeletni a rendszerrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság földgáz gázár infláció műtrágya Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.