Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. december 10. 10:17 Világ

Harminc éven belül mindent megváltoztat az Északi-sarkvidéken a klímaváltozás

„Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – így foglalta össze Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója egy részben általa szerkesztett éves riportot, amely a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szól.

Az Északi-sarkvidék környékén a hőmérséklet több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ több részén. Az itteni erdőtüzek, rekord hőmérsékletek és az olvadó jég az egész világra hatással vannak. Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.

Egy tavalyi szibériai riport dermesztő képest festett a már végbement változásokról. A permafroszt, vagyis az örökfagy olvadása teljesen átalakítja a tájat. Az addig sík területen kráterek és dombocskák láncolata jön létre a süllyedés miatt, amelyek később mocsarakká, majd tavakká válhatnak. A jelenség miatt több ezer ember lakhelye vált élhetetlenné.

A most megjelent riport szerint az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban csak egy évben volt kisebb az ideinél a mérések kezdete óta. A sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig soha nem volt még ilyen alacsony a hóval borított terület nagysága, annak ellenére, hogy az átlagosnál több hó esett. Részben a száradó talaj miatt Szibériában idén nagyobb területen voltak erdőtüzek, mint Magyarországé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ északi-sarkvidék klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.