Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 9. 12:54 Világ

Csak az eső olthatja el teljesen a szibériai tűzvészt

Az év eleje óta közel másfél magyarországnyi terület égett le a szibériai tüzek következtében, és úgy néz ki, még egy darabig számíthatunk a további pusztításokra. A Bloomberg beszámolója szerint ugyanis szinte reménytelen, hogy emberi beavatkozással meg lehessen fékezni a lángokat. Pedig már az orosz hadsereg dolgozik a tűzoltáson, sőt, Donald Trump az amerikai közreműködést is felajánlotta (igaz, ezzel Putyin nem kíván élni).

Mindeközben azonban túl lettünk a valaha volt két legmelegebb nyári hónapon, és ennek nyomán a tüzek terjedésének igencsak kedvező, rendkívüli szárazság alakult ki Szibériában. Nem csoda tehát, hogy a térség erdeivel foglalkozó szakértők sosem tapasztaltak korábban a mostanihoz hasonlóan hosszan tartó tűzvészt. Ráadásul most az is kiderült, hogy hova vezetnek az elhibázott kormányzati döntések.

A kritikák szerint az államigazgatás ugyanis nemcsak nehézkesen reagált a mostani tüzek kialakulására, hanem 2015 óta olyan területeket is számon tart, ahol az esetleges tűzvészekkel igazán nem is foglalkozik. Óriási probléma a tűzoltóságok alulfinanszírozottsága is, amit jól mutat a statisztika, miszerint

a hadsereg beavatkozása előtt 3000 tűzoltó és 24 repülőgép az erdőtüzek kevesebb mint négy százalékát tudta eloltani.

A problémát, úgy látszik, a kormány is belátja: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök elrendelte az ország erdővédelmi stratégiájának felülvizsgálatát.

Krasznojarszk és Irkutszk térségében, ahol a tüzek tombolnak, a helyi lakosok egyre kevésbé bíznak abban, hogy az állam eredményesen fel tud lépni a vészhelyzet elhárításában. És nemcsak központi, hanem helyi szinten is aggasztó a politikusok tehetetlensége. A krasznojarszki kormányzó, Alekszandr Ussz júliusban még azon az állásponton volt, hogy a tűz emberi erővel történő oltása felesleges, sőt, káros is lehet, majd az esőnek kell csillapítania a lángokat. Ahogy a nemzetközi figyelem fokozódott, és a moszkvai vezetők is felismerték a helyzet súlyosságát, Ussz is átértékelte a tűzoltás fontosságát: az utóbbi pár napban már átütő sikernek értékelte, hogy a hadsereg közreműködésével sikerült 753 ezer hektárnyi erdőtüzet eloltani.

Sajnos ennek ellenére még mindig áthatja az égő tajga szaga a térséget, ugyanis a tüzek több mint 900 ezer hektáron továbbra is égnek. Mostanra viszont a helyi és a központi kormányzattól független szakértők is úgy látják, hogy már csak az eső segíthet. Méghozzá hosszan tartó csapadékos időjárásra van szükség, egy-egy felhőszakadás már nem elég, még akkor sem, ha igazán erős. Egyelőre azonban az előrejelzések nem kecsegtetnek a várt nedves léghullámokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA klímaváltozás mindenkit sújt, sokakat azonban nem érdekelRáadásul pont ott a legnagyobb a közöny, ahol a legsúlyosabb következmények érzékelhetők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőtűz Oroszország Szibéria tűzoltóság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.