Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. február 2. 15:08 Podcast

Öt gazdasági podcast a világból, amit érdemes hallgatni

Ezen a héten pihenőt tart a podcastunk, amiben különböző témák szakértőivel szoktunk mélyebb beszélgetéseket felvenni. Cserébe viszont ajánlok néhány gazdasági témában erős külföldi műsort, amelyekre érdemes feliratkozni. (Ez úgy működik, hogy az ember letölt a telefonjára egy podcast appot – én ezt használom -, és ott feliratkozik az egyes műsorokra. Ez sokkal egyszerűbb a böngészőben hallgatásnál vagy az mp3-ak letöltésénél.)

A podcast műfaj az angolul beszélő világban lett igazán népszerű, ami leginkább a Serial nevű bűnügyi rádiójáték elképesztő sikere után lett nyilvánvaló. Bár továbbra is főleg az “igazi bűntény” műfajban tarolnak a podcastok, szinte minden elképzelhető témában találni jó műsorokat. A médiaszakértők már-már podcast-buborékról beszélnek, miután minden hírügynökség gyors ütemben bővítette a podcast-kínálatát. A New York Times és a Vox naponta megjelenő hírpodcastjai (The Daily és Today, Explained) egyébként különösen jók. Magyarországon valamiért még nem jött igazán lendületbe a műfaj, pedig itt is sok időt töltenek az emberek ingázással, házimunkával és hasonlókkal. (Orbán Viktor viszont itt is úttörő, a pénteki rádiós eligazításaira fel lehet iratkozni podcast formában is.)

Mindenesetre itt van öt külföldi műsor, amit nem kidobott idő hallgatni:

A történetmesélős gazdasági podcast-stílus csúcsa, régebb ideje és jobban csinálják, mint bárki más. Az NPR rádió gazdasági műsora több mint tíz éve indult, lassan az ezret közelíti a részek száma (a legjobbakat néha megismétlik), és mindig nagyon kreatívan, érthetően és szórakoztatóan közelítik meg a problémákat. Az utóbbi részek témái: becsületkasszák, profi póker, hogyan állapítják meg az erdőtűz eredetét. Akinek ez sem elég, érdemes bekövetni a The Indicatort is, ami ugyanott készül, de minden nap kijönnek egy rövidebb, aktuálisabb résszel.

Ha képben szeretnél lenni, hogy milyen fontos dolgok történnek a héten a globális gazdaságban, akkor tulajdonképpen elég ezt a műsort meghallgatni. A műsor házigazdája Felix Salmon, akinek az Axios Edge néven futó hírlevelét is kifejezetten érdemes követni. Jót tesz a műsornak, hogy gyakran alakul ki nézeteltérés közte és állandó vagy alkalmi vendégei között. Utóbbi időszak témái: az amerikai szankciók háttere, Fed, Davos.

Ugyanaz, mint egyel feljebb, csak itt egyel visszafogottabb szemléletben beszélik át a hét fontos eseményeit a legjobb brit üzleti hetilap újságírói. Tapasztalataim szerint jobb élmény az Economist tartalmait hallgatni, mint olvasni. Utóbbi időszak témái: venezuelai hiperinfláció, kínai gabonatermelők, német recesszió esélyei.

A Dropout az eddigiektől eltérően nem egy részről részre más témákat feldolgozó podcast, hanem egy sorozat, ami egy történetet mond végig, méghozzá az utóbbi évek egyik legérdekesebb üzleti botrányát, a Theranos-ügyet. A műfajban hasonlóan jó volt egyébként a Propublica Trump Inc. nevű podcastja, ami azonban most épp szünetel.

Csak hogy legyen egy német nyelvű podcast is. Mivel Németországról van szó, ezért fel kell készülni a kicsit szögletes humorra és a mérsékelten kreatív témafelvetésekre, de a műsor felállása működik: egy optimista és egy pesszimista nézőpont vitáját követhetjük végig a heti hírek ügyében. A negatívabb álláspontot Holger Zschäpitz képviseli, aki a Welt gazdasági szakírója és kisebb Twitter-celebnek számít az európai pénzpiacok világában. A másik oldalt Dietmar Deffner, egy profi tévés műsorvezető képviseli. Utóbbi időszak témái: Tesla, Twitter, demokrácia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.