Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 5. 10:43 Tech, Világ

Látszólag minden egyben volt a nagy amerikai sikersztorihoz, aztán őrült nagy bukás lett belőle

Becslések szerint összesen körülbelül 1 milliárd dollárt vesztenek azok a hitelezők, akik elhitték az elmúlt évek egyik legnagyobb ígéretének tűnő, valójában kamura épült céges sztoriját. A Theranosról van szó, amelyet a Wall Street Journal értesülései szerint hamarosan felszámolnak.

Azért tanulságos a történet, mert a Theranos a Szilícium-völgy egyik agyonsztárolt csodavállalkozásaként robbant be a köztudatba. Az amerikai álom piaci megtestesüléséhez minden adott volt, a bombajó üzleti ötlet, az egyetemről kikerült szakemberek és nem utolsó sorban az, hogy Elizabeth Holmes személyében a cég egy karizmatikus női vállalkozó-cégvezetőt mutatott fel, akiben sokan Steve Jobs női alteregóját vélték felfedezni.

Az üzlet olyan készülékek gyártására épült, amelyek képesek elvégezni egy vérminta elemzését akár a páciens otthonában is. Vagyis azt ígérték, hogy az eszköz birtokában nem kell hajnalban egy egészségügyi laboratóriumba zarándokolnia annak, akit vérvételre utal be az orvosa, ráadásul Holmes olyan forradalmian új technológiát ígért, amely már pár csepp vérből is egy sor eredmény kimutatását lehetővé teszi.

A befektetői körökben agyonsztárolt Theranos piaci értéke egy ponton elérte a 9 milliárd dollárt, Holmes pedig elfoglalta helyét a milliárdosok és üzleti médiacelebek világában. A Wall Street Journal ekkor kezdett bele abba az oknyomozó riportsorozatba, amely a cég hanyatlását és végső soron a végét okozta.

Kiderült, hogy a Theranos tesztjei megbízhatatlanok, és az ígért 240-féle laborvizsgálatnak csak a töredékét képes elvégezni. A szakmai kudarcokat azonban a cég vezetése megpróbálta eltitkolni, sőt a befektetőknek továbbra is azt állították, hogy a fejlesztések jól haladnak, és meglesz az áttörés.

A piac megtévesztése miatt Holmes és egykori élettársa, a Theranos elnöki tisztét betöltő Ramesh Balwani ellen sikkasztás vádjával folyik jogi eljárás, ők minden vádat tagadnak. A cég felszámolását formálisan az indítja el, hogy az egyik, 65 millió dollárral beszállt befektetőnek a szerződések szerint joga van rátenni a kezét a Theranos vagyonára, ha annak készpénzállománya egy bizonyos határ alá csökken. Az egykor virágzó vállalatnál az utóbbi időben már csak két tucat alkalmazott dolgozott, de augusztus 31-én ők is utoljára mennek munkába. Utána már csak néhány vezető marad a beosztásában, hogy a zárás végső simításait elvégezze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sztori, ami jól mutatja a Szilícium-völgy árnyékos oldalátHatalmas sikernek indult, felértékelte a piac, óriásit bukott, mert megtévesztette a befektetőket, és most újra indulna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Elizabeth Holmes felszámolás Theranos vérminta vérvizsgálat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.