Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

Ellenzéki pártok sora találta meg az új témáját az elmúlt időszakban a vendégmunka felfutásának kritikájában, az ezzel kapcsolatos retorika viszont gyakran nem sokban különbözik attól, ahogy hasonló témában a kormány a 2010-es években kommunikált.

Mi történt? Országjárásba kezdett a Magyar Szocialista Párt, amely során az erről szóló beszámolók szerint visszatérően elhangzik a párt új üzenete, miszerint a kormány a munkavállalók bérét és a munkabiztonság színvonalát töri le azzal, hogy külföldi vendégmunkásokat hív az országba.

  • Az MSZP szerint ezért csak kollektív megállapodás és szakszervezeti egyetértés mellett szabadna vendégmunkásokat alkalmazni itthon.

Tágabb kontextus: az elmúlt hónapokban az MSZP-nél népszerűbb ellenzéki pártok közül is sok úszott rá erre a témára.

  • A Demokratikus Koalíció egy hete “500 ezer vendégmunkás betelepítése helyett inkább a magyar dolgozók képzésére lenne szükség” címmel adott ki közleményt.
  • A Momentum nemrég egyebek mellett azzal kritizálta a debreceni városvezetést, hogy az akkugyár építése miatt “idehozna több ezer kínai vendégmunkást”.
  • A Jobbik hétfőn a Bevándorlási Hivatal előtt követelt “migránsmunkások helyett normális béreket”.
  • A Mi Hazánk pedig mostanában már egyenesen vendégmunkás-bűnözésről beszél, ahogy azt a Telex cikke részletesebben is bemutatja.

Igen, de: az érintett munkahelyekre rálátó szakszervezetek távol tartják magukat az ilyen sarkos állításoktól, és azt hangsúlyozzák, hogy a vendégmunkások érdekképviseletére van szükség.

  • Az is probléma, hogy itthon az egyik politikai oldal »migránsozik« folyamatosan, a másik oldal meg »vendégmunkásozik« –  a politikai tér kifelejti a munkavállalókat magukat”, mondta például a VDSZ elnöke a Mércének.

Előzmények: az MSZP és Gyurcsány Ferenc már 2004-ben azzal érvelt a külhoni magyarok kettős állampolgársága ellen, hogy 23 millió román jön majd az országba, akik elveszik a magyarok munkáját.

  • A Fidesz-kormány a 2015-ös nemzeti konzultációjában aztán teleplakátolta az országot azzal az üzenettel, hogy “ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”.
  • Ezt a vendégmunka felfuttatásával párhuzamosan az elmúlt években már egy megengedőbb kormányzati retorika váltotta, ami szerint a külföldiek már pont azért kellenek, hogy ne vesszen el a magyarok munkája.
  • Miközben az ellenzék már a 2022-es választások előtti kampányban is próbálkozott valami hasonlóval, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje például migránsszámlálót állított fel a röszkei határnál.

Felülnézet: a hivatalos adatok szerint a vendégmunkások száma Magyarországon a 2019 eleji 50 ezer környékéről idénre 81 ezerre nőtt, de egyes becslések szerint már 100 ezernél is több EU-n kívüli munkavállaló dolgozhat itthon.

  • A kormányzat 500 ezer új munkavállalóra vonatkozó célját pedig csak ennél jelentősen több vendégmunkással lehet elérni, ahogy ezt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is elismerte.
  • A Publicus júniusban publikált közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-szavazók szűk, az ellenzékiek jelentős többsége viszont nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával.

Mi várható? Egyre több jel mutat abba az irányba, hogy az Európai Parlamenti választásokra ráfordulva ez lehet majd az egyik fontosabb ellenzéki téma.

  • Ez a régióban nem lenne egyedülálló, a lengyel választási kampányban a legnagyobb ellenzéki párt például azzal támadja a kormánypártot, hogy kb. 130 ezer muszlim vendégmunkást engedett az országba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék migráció munkaerőpiac vendégmunka Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.