Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 28. 19:11 Közélet, Vállalat

A magyar boltláncok átmenet nélkül vezethetik ki az árstopot

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ma közzétett egy ismertetőt az élelmiszerboltok kötelező akciózásáról, amibe beleszőtte az árstopos termékek kivezetési szabályait is. Utóbbi értelmezése és követése a vásárló szemszögéből rendkívül bonyolultnak tűnik.

Két külön intézkedésről van szó, ám ezek néhány ponton egybefonódnak.

A kötelező akciózás:

  • A nagy bevételű boltláncoknak (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) már júniustól kötelező minden héten 20 termékfajtában legalább egy-egy terméket legalább egy hétig leárazni.
  • Az akciós ár az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal alacsonyabb.
  • Például a tejtermékek közül ki kell választani egy tetszőlegeset, és azt leakciózni egy hétig, legalább 10 százalékkal.
  • Augusztustól ezek a szabályok megmaradnak, de a mérték 15 százalékra nő.

Az árstop kivezetése kettéválik:

  • Jelenleg kilenc árstopos termék van, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát, az UHT-2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya. (A közlemény nyolc termékfajtát említ, azaz vélhetően összevonja a két csirkés terméket.)
  • Ezek ára a 2021. októberi vagy a 2022. szeptemberi szinten rögzített.
  • A minisztérium közleménye csak a kötelező akciózásba tartozó boltokra (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) ír elő olyan szabályokat, amelyek augusztustól az egykori árstopos nyolc termékfajtára vonatkoznak.
  • A fentiekből az következik, hogy a többiekre, például a Coop, a CBA vagy a Reál üzleteire, illetve a kis boltokra nem vonatkoznak többé az árstopos szabályok. Ha ez így van, akkor ezekben a boltokban augusztustól piaci áron lehet majd az eddig árstopos termékeket értékesíteni.

Az árstop a nagy boltokban augusztustól:

  • Ezeknek a boltoknak a nyolc korábbi árstopos termékfajtából minden hétre ki kell választaniuk kettőt.
  • Ezen a két termékfajtán belül minden terméket le kell akciózniuk. Nem elég tehát például egy bizonyos márkájú BL55-ös lisztet leakciózni, hanem mindegyiket olcsóbbá kell tenni.
  • Az akció mértéke legalább 15 százalék lesz.
  • Az akció alapja nem a megelőző 30 nap legalacsonyabb fogyasztói ára, hanem a beszerzési ár lesz.
  • A többi egykori árstopos termékfajtánál (vagyis az adott hétre választott két termékfajtán felül maradó hat termékfajtánál) a fogyasztói ár nem lehet magasabb a beszerzési árnál.

A jogalkotó tehát a jellemzően magyar tulajdonú boltoknál egyszerűen eltörli az árstopot augusztustól, míg a jellemzően külföldi tulajdonban lévő nagy láncokat részben profit nélküli, részben 15 százalékos veszteséggel való értékesítésre kötelezi. Utóbbiaknak továbbra is máshol kell megkeresni az emiatt kieső bevételt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbbAvokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat akció árstop beszerzési ár kivezetés kötelező akció leárazás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.