Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 14:21 Pénz, Világ

Már az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?

Jelentősen csökkent a nemzetközi piacokon meghatározónak számító Brent és West Texas Intermediate (WTI) olajtípusok tőzsdei árfolyama hétfő és csütörtök között. A Brent árfolyama csaknem 9, a WTI-é nagyjából 8 százalékkal esett vissza.

Felülnézet: Az árfolyamok eséséhez hozzájárult, hogy a vártnál gyengébb feldolgozóipari adat jött a héten Kínából, és a világ legnagyobb olajimporőrének gyengébb teljesítménye visszafogja az olaj keresletét. 

  • Az amerikai jegybank újra kamatot emelt szerdán emellett, ami rövid távon negatívan hat a növekedésre és szintén csökkenti az olajkeresletet.
  • A gyengébb globális gazdasági kilátások, és az ebből fakadó alacsonyabb várható energiakereslet miatt mindkét olajtípus árfolyama jelentősebb esésben van az év elejéhez képest is.

Miért fontos ez? A legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) – többek között az Ukrajnával szembeni háborút az olajbevételeiből finanszírozó Oroszországgal kiegészülve – április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

  • Oroszország egész konkrétan azt ígérte, hogy fokozza a nyugati szankciókra adott válaszként márciustól megkezdett termeléscsökkenést, az olajpiaci kereskedők között ugyanakkor vannak, akik kételkednek abban, hogy betartották volna az ígéretüket.
  • Habár az áprilisi bejelentés után emelkedtek a határidős árfolyamok, a konkrét termeléscsökkenésnek egyelőre nem volt nagy hatása az elmúlt napok fejleményei alapján.

Reakció: Szerdán az orosz miniszterelnök-helyettes, Alexander Novak azt mondta, Oroszország tartani fogja magát a beígért termeléscsökkentéshez, és hogy folyamatosan figyelik az árfolyamok alakulását és elemzik az esés okait, hozzátéve, hogy az árak esése csak rövidtávú jelenség lehet.

A világpiaci áraknak a magyarországi kiskereskedelmi árak alakulására is van hatása, és a héten már péntektől jelentős csökkenés jöhet a hazai üzemanyagárakban.

  • A Holtankoljak.net szerint a 95-ös benzin átlagára 580-ról 570 forintra csökkenhet literenként, a gázolajé pedig 567-ről 549-re.

Hosszabb távon ugyanakkor jóval nagyobb csökkenésre nem lehet számítani – mondta Grád Ottó a Della podcastban.

  • A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint A következő hónapokban 550 és 600 forint között mozoghat majd a benzin ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan nem hiszik el, hogy még drágább lesz az olajA piaci mozgások szerint sokan kételkednek benne, hogy az OPEC+ kitermelést csökkentő lépése tartósan képes megtámasztani a nyersanyag árfolyamát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ gázolaj olaj OPEC Oroszország tankolás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.