Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 11. 09:43 Világ

Sokan nem hiszik el, hogy még drágább lesz az olaj

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseinek (OPEC+) váratlan döntése a kitermelési kvóták csökkentéséről több mint 5 százalékkal vitte feljebb az olajárakat múlt héten, a piaci mozgások azonban azt mutatják, nem mindenki hiszi el, hogy a lépés tartósan képes megtámasztani a nyersanyag árfolyamát.

Ahogy a Bloomberg írja, több kőolajba fektető alap is jelentős tőkekivonást szenvedett el múlt héten. A WisdomTree egyik alapjából 55,7 millió dollárt vettek ki csütörtökön, ami 2019 vége óta a legnagyobb napi összeg. A ProShares Ultránál pedig a múlt heti 158,5 milliós kivonás 2022 márciusa óta számít a legmagasabb egyheti összegnek.

Ez azért figyelemre méltó, mert az olajárak emelkedése kedvező ezeknek a befektetési alapoknak, vagyis a fenti folyamat azt mutatja, hogy a befektetők nem hisznek abban, hogy a folyamat tartós lesz. A piaci vélemények eleve megoszlottak abban a tekintetben, hogy Kína Covid utáni újranyitása miatt jelentősen drágul majd az olaj, vagy a potenciális amerikai/európai recesszió miatt olcsóbbá válik. Az OPEC+ lépése mindenesetre azt mutatja, hogy a legnagyobb termelő államok is tartanak a piac gyengeségétől.

„A piac egy elég nagy része még mindig aggódik az olajkereslet alakulása miatt, és az OPEC+ lépése csak felerősítette ezeket a félelmeket” – mondta a Bloombergnek az ING szingapúri nyersanyag-kereskedési részlegének vezetője.

Az OPEC+ lépése egyelőre arra volt elég, hogy a nyugati világ két meghatározó olajfajtájával egyaránt 80 dollár felett kereskedjenek – a vágás előtti 70-es szintekhez képest –, a Brent hordója jelenleg 85 dollár körül áll, míg a WTI 80 és 81 dollár között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz olajipar a szankciók ellenére él és virulAzért jelentették be a kitermelés csökkentését, mert úgysem lennének képesek azt fenntartani? Az adatok egyelőre nem ezt mutatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brent kőolaj kőolaj-kitermelés olajár OPEC Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.