Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 11. 09:43 Világ

Sokan nem hiszik el, hogy még drágább lesz az olaj

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseinek (OPEC+) váratlan döntése a kitermelési kvóták csökkentéséről több mint 5 százalékkal vitte feljebb az olajárakat múlt héten, a piaci mozgások azonban azt mutatják, nem mindenki hiszi el, hogy a lépés tartósan képes megtámasztani a nyersanyag árfolyamát.

Ahogy a Bloomberg írja, több kőolajba fektető alap is jelentős tőkekivonást szenvedett el múlt héten. A WisdomTree egyik alapjából 55,7 millió dollárt vettek ki csütörtökön, ami 2019 vége óta a legnagyobb napi összeg. A ProShares Ultránál pedig a múlt heti 158,5 milliós kivonás 2022 márciusa óta számít a legmagasabb egyheti összegnek.

Ez azért figyelemre méltó, mert az olajárak emelkedése kedvező ezeknek a befektetési alapoknak, vagyis a fenti folyamat azt mutatja, hogy a befektetők nem hisznek abban, hogy a folyamat tartós lesz. A piaci vélemények eleve megoszlottak abban a tekintetben, hogy Kína Covid utáni újranyitása miatt jelentősen drágul majd az olaj, vagy a potenciális amerikai/európai recesszió miatt olcsóbbá válik. Az OPEC+ lépése mindenesetre azt mutatja, hogy a legnagyobb termelő államok is tartanak a piac gyengeségétől.

„A piac egy elég nagy része még mindig aggódik az olajkereslet alakulása miatt, és az OPEC+ lépése csak felerősítette ezeket a félelmeket” – mondta a Bloombergnek az ING szingapúri nyersanyag-kereskedési részlegének vezetője.

Az OPEC+ lépése egyelőre arra volt elég, hogy a nyugati világ két meghatározó olajfajtájával egyaránt 80 dollár felett kereskedjenek – a vágás előtti 70-es szintekhez képest –, a Brent hordója jelenleg 85 dollár körül áll, míg a WTI 80 és 81 dollár között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz olajipar a szankciók ellenére él és virulAzért jelentették be a kitermelés csökkentését, mert úgysem lennének képesek azt fenntartani? Az adatok egyelőre nem ezt mutatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brent kőolaj kőolaj-kitermelés olajár OPEC Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.