Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 13. 17:44 Világ

Putyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshet

A világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

Pierre Andurand annak köszönhetően lett kiemelten figyelt szereplő az energiapiacokon, hogy az általa menedzselt egyik befektetési alap 650 százalékos hozamot termelt összesen a 2020 és 2022 közötti három évben. „Szerintem Putyin elvesztette az energiaháborút. Most, hogy Európa elkezdett boldogulni orosz gáz nélkül, miért térne vissza a korábbi időszakhoz?” – mondta a Financial Times-nak a korábban a Goldman Sachs-nál és a Vitolnál dolgozó, jelenleg saját, 1,4 milliárd dolláros alapját kezelő szakember.

Ennek megfelelően a kick-boksz szenvedélyéről is ismert befektető minden gázpiaci pozícióját lezárta, mert nem tartja valószínűnek, hogy visszatérnének a tavaly nyári rekord földgázárak.

„Szerintem Putyin alaposan elszámolta magát azzal kapcsolatban, hogy kinek van erőfölénye (a gázpiacon), pontosan úgy, mint hogy az ukránok képesek lesznek-e visszavágni, vagy hogy a Nyugat egységesen cselekszik-e majd. Oroszország örökre elvesztette a legnagyobb piacát, és legalább egy évtizedbe fog telni, hogy elegendő vezeték épüljön ki Ázsia felé. Ha pedig Oroszország csak Kínának tud gázt eladni, akkor Peking lesz ármeghatározó pozícióban” – tette hozzá a francia szakember.

A befektető ugyanakkor arra számít, hogy az olaj sokat drágul idén, szerinte ugyanis a kínai gazdaság újranyitásával – miután feloldották a járvány megfékezését szolgáló lezárásokat – sokkal nagyobb mértékben nő majd az olaj iránti igény a világban, mint amennyit most a piac áraz. Úgy látja, könnyen elképzelhető, hogy a jelenleg hordónként 80-85 dollár körüli olajárak a 140-et is elérhetik.

Ha ezúttal is igaza lesz a befektetőnek, annak az orosz elnök is örülne. Jelenleg ugyanis a legtöbb hír szerint mélyen a 60 dolláros árplafon alatt talál gazdára az orosz kőolaj nagy része, így még akkor is bőven van tere az áremelkedésnek, ha mindenki betartja az EU és a G7 országcsoport által hozott rendelkezést. Márpedig ha a kőolaj világpiaci ára 75 százalékkal emelkedik, akkor biztosan lesznek olyan vevők, akik az oroszért is többet lesznek hajlandók fizetni. Így pedig nőhet az orosz költségvetés bevétele a legfontosabb forrásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a magyar csodavárás, a sokkolóan magas energia- és nyersanyagárak évtizede jönKormányzati és gazdasági körökben is sokan bíznak abban, hogy hamarosan újra olcsó lesz az energia, de ennek éppen az ellenkezőjére kellene felkészülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz kőolaj olajár Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.