Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 13. 17:44 Világ

Putyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshet

A világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

Pierre Andurand annak köszönhetően lett kiemelten figyelt szereplő az energiapiacokon, hogy az általa menedzselt egyik befektetési alap 650 százalékos hozamot termelt összesen a 2020 és 2022 közötti három évben. „Szerintem Putyin elvesztette az energiaháborút. Most, hogy Európa elkezdett boldogulni orosz gáz nélkül, miért térne vissza a korábbi időszakhoz?” – mondta a Financial Times-nak a korábban a Goldman Sachs-nál és a Vitolnál dolgozó, jelenleg saját, 1,4 milliárd dolláros alapját kezelő szakember.

Ennek megfelelően a kick-boksz szenvedélyéről is ismert befektető minden gázpiaci pozícióját lezárta, mert nem tartja valószínűnek, hogy visszatérnének a tavaly nyári rekord földgázárak.

„Szerintem Putyin alaposan elszámolta magát azzal kapcsolatban, hogy kinek van erőfölénye (a gázpiacon), pontosan úgy, mint hogy az ukránok képesek lesznek-e visszavágni, vagy hogy a Nyugat egységesen cselekszik-e majd. Oroszország örökre elvesztette a legnagyobb piacát, és legalább egy évtizedbe fog telni, hogy elegendő vezeték épüljön ki Ázsia felé. Ha pedig Oroszország csak Kínának tud gázt eladni, akkor Peking lesz ármeghatározó pozícióban” – tette hozzá a francia szakember.

A befektető ugyanakkor arra számít, hogy az olaj sokat drágul idén, szerinte ugyanis a kínai gazdaság újranyitásával – miután feloldották a járvány megfékezését szolgáló lezárásokat – sokkal nagyobb mértékben nő majd az olaj iránti igény a világban, mint amennyit most a piac áraz. Úgy látja, könnyen elképzelhető, hogy a jelenleg hordónként 80-85 dollár körüli olajárak a 140-et is elérhetik.

Ha ezúttal is igaza lesz a befektetőnek, annak az orosz elnök is örülne. Jelenleg ugyanis a legtöbb hír szerint mélyen a 60 dolláros árplafon alatt talál gazdára az orosz kőolaj nagy része, így még akkor is bőven van tere az áremelkedésnek, ha mindenki betartja az EU és a G7 országcsoport által hozott rendelkezést. Márpedig ha a kőolaj világpiaci ára 75 százalékkal emelkedik, akkor biztosan lesznek olyan vevők, akik az oroszért is többet lesznek hajlandók fizetni. Így pedig nőhet az orosz költségvetés bevétele a legfontosabb forrásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a magyar csodavárás, a sokkolóan magas energia- és nyersanyagárak évtizede jönKormányzati és gazdasági körökben is sokan bíznak abban, hogy hamarosan újra olcsó lesz az energia, de ennek éppen az ellenkezőjére kellene felkészülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz kőolaj olajár Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.