Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 17. 13:17 Világ

Már nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importját

Rekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége. Az olajársapka életbe lépése után az orosz olaj első számú felvevőpiacává India vált, amely így előzi Kínát is a sorban.

A 2021. decemberi mennyiséghez képest a tavaly decemberi indiai adatok 33-szoros növekedést mutatnak, míg novemberhez képest 29 százalékos a gyarapodás – írta meg a Bloomberg. Az előbbihez persze az is hozzátartozik, hogy Ukrajna lerohanása előtt az orosz olaj csak marginális szerepet játszott India importjában, amelyet – földrajzi okok miatt – a közel-keleti beszerzés uralt.

Most már viszont Oroszország lett India legnagyobb olajbeszállítója, Irakot novemberben előzte meg – India a december 5-én életbe lépő kereskedelmi korlátozások előtt ugyanis nagy mennyiségű orosz olajat halmozott fel. Mint látszik azonban, a bevásárlás ezt követően is folytatódott, az ország – Kínához hasonlóan – ugyanis nem csatlakozott sem a tengeri szállítású orosz olaj uniós embargójához, sem a 60 dolláros olajársapkát bevezető nyugati országokhoz (EU, G7, Ausztrália).

Elemzők szerint az ársapka bevezetése ráadásul jobb tárgyalási helyzetbe hozta az orosz olaj olyan nagy felvásárlóit, mint Kína és India, amelyek így még nagyobb kedvezményeket tudnak kialkudni maguknak. India nemcsak az idehaza is használt Ural típusú olaj importját pörgette fel, hanem más – szintén orosz eredetű – fajtákét is, például olyan sarkköri olajét, amelyet korábban hagyományosan Európába szállított Oroszország.

Szintén a (korábbi) magyar helyzetre emlékeztet, hogy az állami tulajdonú indiai olajfinomítók már csak azért is keresik nagy mennyiségben a minél olcsóbb orosz kőolajat, mert a kormány gátolja az üzemanyag-áremelési törekvéseiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVillámgyorsan vált a magyar üzemanyagpiac a régió legolcsóbbjából a legdrágábbáKét fő ok azonosítható, ami miatt elképesztő sebességgel drágult az üzemanyag, és ami miatt évekig lesznek anomáliák a magyar üzemanyagpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben IndiaAz ország energiaszükségletét nem tudják kielégíteni, a vonatközlekedés egy része leállt, gyakoriak az akár 9 órás áramkimaradások is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ársapka globális kereskedelem india kőolaj kőolajembargó olajembargó orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.