Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 17. 13:17 Világ

Már nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importját

Rekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége. Az olajársapka életbe lépése után az orosz olaj első számú felvevőpiacává India vált, amely így előzi Kínát is a sorban.

A 2021. decemberi mennyiséghez képest a tavaly decemberi indiai adatok 33-szoros növekedést mutatnak, míg novemberhez képest 29 százalékos a gyarapodás – írta meg a Bloomberg. Az előbbihez persze az is hozzátartozik, hogy Ukrajna lerohanása előtt az orosz olaj csak marginális szerepet játszott India importjában, amelyet – földrajzi okok miatt – a közel-keleti beszerzés uralt.

Most már viszont Oroszország lett India legnagyobb olajbeszállítója, Irakot novemberben előzte meg – India a december 5-én életbe lépő kereskedelmi korlátozások előtt ugyanis nagy mennyiségű orosz olajat halmozott fel. Mint látszik azonban, a bevásárlás ezt követően is folytatódott, az ország – Kínához hasonlóan – ugyanis nem csatlakozott sem a tengeri szállítású orosz olaj uniós embargójához, sem a 60 dolláros olajársapkát bevezető nyugati országokhoz (EU, G7, Ausztrália).

Elemzők szerint az ársapka bevezetése ráadásul jobb tárgyalási helyzetbe hozta az orosz olaj olyan nagy felvásárlóit, mint Kína és India, amelyek így még nagyobb kedvezményeket tudnak kialkudni maguknak. India nemcsak az idehaza is használt Ural típusú olaj importját pörgette fel, hanem más – szintén orosz eredetű – fajtákét is, például olyan sarkköri olajét, amelyet korábban hagyományosan Európába szállított Oroszország.

Szintén a (korábbi) magyar helyzetre emlékeztet, hogy az állami tulajdonú indiai olajfinomítók már csak azért is keresik nagy mennyiségben a minél olcsóbb orosz kőolajat, mert a kormány gátolja az üzemanyag-áremelési törekvéseiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVillámgyorsan vált a magyar üzemanyagpiac a régió legolcsóbbjából a legdrágábbáKét fő ok azonosítható, ami miatt elképesztő sebességgel drágult az üzemanyag, és ami miatt évekig lesznek anomáliák a magyar üzemanyagpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben IndiaAz ország energiaszükségletét nem tudják kielégíteni, a vonatközlekedés egy része leállt, gyakoriak az akár 9 órás áramkimaradások is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ársapka globális kereskedelem india kőolaj kőolajembargó olajembargó orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.