Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 17. 13:17 Világ

Már nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importját

Rekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége. Az olajársapka életbe lépése után az orosz olaj első számú felvevőpiacává India vált, amely így előzi Kínát is a sorban.

A 2021. decemberi mennyiséghez képest a tavaly decemberi indiai adatok 33-szoros növekedést mutatnak, míg novemberhez képest 29 százalékos a gyarapodás – írta meg a Bloomberg. Az előbbihez persze az is hozzátartozik, hogy Ukrajna lerohanása előtt az orosz olaj csak marginális szerepet játszott India importjában, amelyet – földrajzi okok miatt – a közel-keleti beszerzés uralt.

Most már viszont Oroszország lett India legnagyobb olajbeszállítója, Irakot novemberben előzte meg – India a december 5-én életbe lépő kereskedelmi korlátozások előtt ugyanis nagy mennyiségű orosz olajat halmozott fel. Mint látszik azonban, a bevásárlás ezt követően is folytatódott, az ország – Kínához hasonlóan – ugyanis nem csatlakozott sem a tengeri szállítású orosz olaj uniós embargójához, sem a 60 dolláros olajársapkát bevezető nyugati országokhoz (EU, G7, Ausztrália).

Elemzők szerint az ársapka bevezetése ráadásul jobb tárgyalási helyzetbe hozta az orosz olaj olyan nagy felvásárlóit, mint Kína és India, amelyek így még nagyobb kedvezményeket tudnak kialkudni maguknak. India nemcsak az idehaza is használt Ural típusú olaj importját pörgette fel, hanem más – szintén orosz eredetű – fajtákét is, például olyan sarkköri olajét, amelyet korábban hagyományosan Európába szállított Oroszország.

Szintén a (korábbi) magyar helyzetre emlékeztet, hogy az állami tulajdonú indiai olajfinomítók már csak azért is keresik nagy mennyiségben a minél olcsóbb orosz kőolajat, mert a kormány gátolja az üzemanyag-áremelési törekvéseiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVillámgyorsan vált a magyar üzemanyagpiac a régió legolcsóbbjából a legdrágábbáKét fő ok azonosítható, ami miatt elképesztő sebességgel drágult az üzemanyag, és ami miatt évekig lesznek anomáliák a magyar üzemanyagpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁzsia falja az orosz olajat Európa helyettMiközben az Európai Unió próbál szabadulni az orosz olajtól, Oroszország láthatóan elkezdte Ázsia felé áthelyezi az exportját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben IndiaAz ország energiaszükségletét nem tudják kielégíteni, a vonatközlekedés egy része leállt, gyakoriak az akár 9 órás áramkimaradások is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ársapka globális kereskedelem india kőolaj kőolajembargó olajembargó orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.