Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 13. 11:27 Világ

Orosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben India

Két hónapja tart az évszázados rekordokat döntő, India nagy részét sújtó forróság. Az extrém időjárás miatt egyre gyakoribbak az áramszünetek, a rendszer nehezen bírja el a csúcsra járatott légkondicionáló és egyéb, hűtésre használt eszközök terhelését, aminek súlyos következményei vannak, köztük például az, hogy már akadozik a vasúti forgalom is. A Business Insider szerint a kialakult helyzet miatt India elkezdte felhalmozni a piacon épp kevésbé kelendő orosz gázt (egészen pontosan annak folyékony változatát, az LNG-t). Az Oroszországot sújtó szankciók miatt ez most annak ellenére minősül jó áron megvehető terméknek, hogy a háború és az infláció előtti, azonos időszakhoz képest is háromszor annyiba kerül.

A szokatlan hőséget a kutatók a globális felmelegedés eredményének tartják, az elmúlt két hónapban a szokásos csapadék több mint 80 százaléka nem érkezett meg. A sajtóban megjelenő hírek apokaliptikus képet festenek le, lángra kapó szeméttelepektől kezdve a dehidratáltság miatt alázuhanó madarakig egészen extrém dolgok történnek. A Times of India szerint az elmúlt 122 évben nem mértek olyan magas átlaghőmérsékeletet, mint március-áprilisban, az ország egyes területein 35-37 fokos átlaghőmérsékletet mértek, 44-45 fok körüli nappali csúcsokkal. A gazdák úgy számolnak, hogy hektáronként fél tonna terményvesztéshez is vezethet a hőség.

A vásárlás azonban nem fogja kihúzni a bajból az országot: az áramtermeléshez kőszenet használnak főként, a gázzal csak az energiaszükségleteik 4 százalékát tudják fedezni, ám jelenleg a kőszén ára is rekordokat dönt.

A széntartalékok 9 éve nem voltak olyan alacsonyak az országban, mint most, a kereslet pedig negyven éve nem volt olyan magas iránta, mint az elmúlt időszakban. A vasúti közlekedésben 650 járatot kellett átmenetileg kiállítani a forgalomból május végéig, hogy a tehervonatok, melyek a szenet viszik az erőművekbe, áramhoz jussanak. 

A hőség pedig még valószínűleg marad egy darabig, Indiában a monszun évszak csak júniusban érkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ globális felmelegedés időjárás india klímaválság orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.