Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 13. 11:27 Világ

Orosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben India

Két hónapja tart az évszázados rekordokat döntő, India nagy részét sújtó forróság. Az extrém időjárás miatt egyre gyakoribbak az áramszünetek, a rendszer nehezen bírja el a csúcsra járatott légkondicionáló és egyéb, hűtésre használt eszközök terhelését, aminek súlyos következményei vannak, köztük például az, hogy már akadozik a vasúti forgalom is. A Business Insider szerint a kialakult helyzet miatt India elkezdte felhalmozni a piacon épp kevésbé kelendő orosz gázt (egészen pontosan annak folyékony változatát, az LNG-t). Az Oroszországot sújtó szankciók miatt ez most annak ellenére minősül jó áron megvehető terméknek, hogy a háború és az infláció előtti, azonos időszakhoz képest is háromszor annyiba kerül.

A szokatlan hőséget a kutatók a globális felmelegedés eredményének tartják, az elmúlt két hónapban a szokásos csapadék több mint 80 százaléka nem érkezett meg. A sajtóban megjelenő hírek apokaliptikus képet festenek le, lángra kapó szeméttelepektől kezdve a dehidratáltság miatt alázuhanó madarakig egészen extrém dolgok történnek. A Times of India szerint az elmúlt 122 évben nem mértek olyan magas átlaghőmérsékeletet, mint március-áprilisban, az ország egyes területein 35-37 fokos átlaghőmérsékletet mértek, 44-45 fok körüli nappali csúcsokkal. A gazdák úgy számolnak, hogy hektáronként fél tonna terményvesztéshez is vezethet a hőség.

A vásárlás azonban nem fogja kihúzni a bajból az országot: az áramtermeléshez kőszenet használnak főként, a gázzal csak az energiaszükségleteik 4 százalékát tudják fedezni, ám jelenleg a kőszén ára is rekordokat dönt.

A széntartalékok 9 éve nem voltak olyan alacsonyak az országban, mint most, a kereslet pedig negyven éve nem volt olyan magas iránta, mint az elmúlt időszakban. A vasúti közlekedésben 650 járatot kellett átmenetileg kiállítani a forgalomból május végéig, hogy a tehervonatok, melyek a szenet viszik az erőművekbe, áramhoz jussanak. 

A hőség pedig még valószínűleg marad egy darabig, Indiában a monszun évszak csak júniusban érkezik.

Világ globális felmelegedés időjárás india klímaválság orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

Olyan sok erdőt vágtak ki korábban, hogy az már a kakaó termesztését is hátráltatja, ezért magántőkét is mozgósítva szeretnék megfordítani a folyamatot.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.