Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 13. 11:27 Világ

Orosz gázzal próbálja hűteni magát a perzselő hőségben India

Két hónapja tart az évszázados rekordokat döntő, India nagy részét sújtó forróság. Az extrém időjárás miatt egyre gyakoribbak az áramszünetek, a rendszer nehezen bírja el a csúcsra járatott légkondicionáló és egyéb, hűtésre használt eszközök terhelését, aminek súlyos következményei vannak, köztük például az, hogy már akadozik a vasúti forgalom is. A Business Insider szerint a kialakult helyzet miatt India elkezdte felhalmozni a piacon épp kevésbé kelendő orosz gázt (egészen pontosan annak folyékony változatát, az LNG-t). Az Oroszországot sújtó szankciók miatt ez most annak ellenére minősül jó áron megvehető terméknek, hogy a háború és az infláció előtti, azonos időszakhoz képest is háromszor annyiba kerül.

A szokatlan hőséget a kutatók a globális felmelegedés eredményének tartják, az elmúlt két hónapban a szokásos csapadék több mint 80 százaléka nem érkezett meg. A sajtóban megjelenő hírek apokaliptikus képet festenek le, lángra kapó szeméttelepektől kezdve a dehidratáltság miatt alázuhanó madarakig egészen extrém dolgok történnek. A Times of India szerint az elmúlt 122 évben nem mértek olyan magas átlaghőmérsékeletet, mint március-áprilisban, az ország egyes területein 35-37 fokos átlaghőmérsékletet mértek, 44-45 fok körüli nappali csúcsokkal. A gazdák úgy számolnak, hogy hektáronként fél tonna terményvesztéshez is vezethet a hőség.

A vásárlás azonban nem fogja kihúzni a bajból az országot: az áramtermeléshez kőszenet használnak főként, a gázzal csak az energiaszükségleteik 4 százalékát tudják fedezni, ám jelenleg a kőszén ára is rekordokat dönt.

A széntartalékok 9 éve nem voltak olyan alacsonyak az országban, mint most, a kereslet pedig negyven éve nem volt olyan magas iránta, mint az elmúlt időszakban. A vasúti közlekedésben 650 járatot kellett átmenetileg kiállítani a forgalomból május végéig, hogy a tehervonatok, melyek a szenet viszik az erőművekbe, áramhoz jussanak. 

A hőség pedig még valószínűleg marad egy darabig, Indiában a monszun évszak csak júniusban érkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ globális felmelegedés időjárás india klímaválság orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.