Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 14. 13:32 Világ

Az orosz olajipar a szankciók ellenére él és virul

Amikor Oroszország múlt héten bejelentette, hogy napi félmillió hordóval visszavágja olajkitermelését az újabb korlátozásokra válaszul, az EU részéről Kadri Simson energiaügyi biztos úgy kommentálta a döntést, hogy erre a nyugati szankciók kényszerítették Moszkvát, és a döntés háttere az, hogy Oroszország már nem rendelkezik a kitermelés fenntartásához szükséges technológiával.

Ugyanakkor a 2022 végig tartó adatsorok más képet mutatnak az orosz olajkitermelésről. Ez Ukrajna tavaly februári lerohanását követően napi közel egymillió hordóval csökkent, de az év második felében majdnem ugyanoda épült vissza, ahol 2022 elején volt: idén januárban átlagosan napi 10,9 millió hordónyi mennyiséget hoztak felszínre – írja a Bloomberg. Ez a világ teljes felhozatalának hozzávetőlegesen a tizede.

Tavaly tavasszal több hagyományos vásárló többé-kevésbé önkéntesen megszüntette vagy csökkentette az orosz kőolaj beszerzését, amire a korlátosan elérhető tárolókapacitás miatt a kitermelés csökkentésével kellett reagálniuk az orosz kitermelőknek. A szabad tárolókapacitás jelenlegi szintje azt mutatja, hogy most nincsenek értékesítési problémáik.

A lapnak nyilatkozó szakértő, a Business Solutions and Technologies elemzője és a Deloitte korábbi orosz konzultánsa szerint a szektor nagyjából ugyanúgy működik, mint a szankciók előtt. Oroszország képes volt fenntartani kompetenciáit és technológiáját.

Ez annak ellenére történt így, hogy olyan nyugati óriáscégek hagytak ott sok milliárd dolláros beruházásokat, mint a BP, a Shell vagy az Exxon. Az európai szankciók ráadásul az orosz energiaipar eszköz-, szolgáltatás- és technológiai ellátására is kiterjednek.

A lap kalkulációi szerint az orosz kitermelők 2022-ben több olajkutat állítottak üzembe, mint 2021-ben. Legnagyobb mértékben a Tatnyeft és a Gazprom Nyeft haladta meg tavalyi olajkút-létesítéseit.

Oroszországot mindebben az segítette, hogy 

  • a nemzetközi szolgáltatók az ország teljes olajiparában csak 15 százalékot tettek ki 2021-ben. Az orosz olaj nagy részét orosz cégek termelték ki.
  • Egy szakértő szerint a szektor nem a már megfúrt olajmezőkből történő kitermelés során támaszkodik külföldi cégekre, hanem akkor, ha modern szoftverekre, high-tech szolgáltatásokra van szüksége. Ezeket viszont megkaphatja Kínából vagy baráti országokon keresztül.
  • Nem minden nyugati cég hagyta el teljesen az orosz olajipart. Bizonyos korlátozásokkal – állításuk szerint a szankciókkal összhangban – az SLB például továbbra is jelen van az országban, ahogy a Weatherford is.
  • A két nagy nyugati olajipari szolgáltató cég, a Halliburton és a Baker Hughes ugyan elhagyta az országot, de érdekeltségét a helyi menedzsmentnek adta el. Ezek az egységek így megtarthatták a személyi állományt és a náluk lévő szakértelmet, tette hozzá egy másik elemző.

Mindez nem jelenti azt, hogy a nyugati szankciók és a nyugati technológia megvonása az orosz olajszektortól nem vezetne hosszú távon problémákhoz. A teljesítmény csökkenhet, a kockázatok és termelési veszteségek nőnek, a technológiai fejlesztések hiánya pedig a tengeri és egyes problémásabb (például sarkkörön túli) olajmezőkön szintén gondot fog okozni.

A Kpler nyersanyagpiaci adatszolgáltató cég – egyébként pozsonyi születésű – elemzője, Katona Viktor azt mondta, hogy mindent összevetve az orosz olajkitermelés további négy-öt évig képes nagyjából a jelenlegi szinten teljesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin elvesztette a gázháborút, de az olajon még rengeteget kereshetA világ egyik legsikeresebb energiakereskedője szerint Vlagyimir Putyin elvesztette az energiaháborút, Európa számára pedig véget ért a gáz- és áramválság legrosszabb időszaka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban alakul hadigazdasággá OroszországAz állami kiadások pörgetik a háborúhoz kapcsolódó szektorokat, ami jórészt ellensúlyozza a többi iparág veszteségeit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolaj-kitermelés olajipar Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.