Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 2. 10:18 Világ

Három nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?

Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői – írta meg a Reuters.

Az új korlátozás hasonlóan működik majd, mint ami december 5-én az orosz kőolajra lépett életbe: tilos lesz az EU-ba az orosz import (a nyersolajnál ez a vezetékes szállításra nem vonatkozik), a más országokba irányuló szállítás lebonyolításában és biztosításában pedig csak úgy vehetnek részt uniós szereplők, ha a vevő 60 dollár/hordónál kevesebbet fizet az áruért.

Erről az ársapkáról kellene megegyezni a különböző finomított olajtermékek esetében, azonban ez tegnap nem sikerült, így holnap ismét nekifutnak a diplomaták. Az Európai Bizottság a prémium termékekre – például a gázolajra – hordónként 100 dolláros limitet javasolt, 45-öt pedig az olyan kevésbé értékesekre, mint a fűtőolaj. Lengyelország és a balti államok viszont alacsonyabbra akarják tenni a lécet az Ukrajnában háborúzó Oroszország bevételeinek csökkentése érdekében. Ugyanezt szeretnék elérni a 60 dolláros nyersolaj-ársapkával is, amelyet kéthavonta vizsgálnak felül, így ennek is most jön el először az ideje.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mekkora gondokat okozhat a dízelimport leállítása az európai-, illetve a világpiacon. A Nemzetközi Energiaügynökséget vezető Fatih Birol nem számít nagyobb fennakadásokra, Horváth Ágnes, a Mol vezető közgazdásza viszont a Guruló Hordó blogon arról írt múlt héten, hogy átmenetileg dízelhiány is kialakulhat. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője egy tavalyi G7-cikkében szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázolajnál lehet a legnehezebben nélkülözni Oroszországot az európai ellátásból.

Szintén ellentmondásos az olajszankció eddigi eredménye. Papíron ugyanis igaz, hogy Oroszország csak jelentős árengedménnyel tudja értékesíteni a nyersolaját az ázsiai (elsősorban indiai és kínai) vevőknek, de ez nem biztos, hogy teljesen fedi a valóságot. Ahogy az Economist nemrég felhívta rá a figyelmet, ez a kereskedelmi csatorna nehezen átlátható, és a kimutatott árak nem biztos, hogy fedik a valóságot, mert minden szereplő abban érdekelt, hogy a valósnál adott esetben kisebb vételárat mutasson ki.

Emellett pedig visszaszorulóban van a nyugati hajózási és biztosítótársaságok részvétele az orosz olaj szállításában, azt egyre inkább a szürke zónában mozgó, dubaji vagy éppen hongkongi bejegyzésű cégek végzik, gyakran életciklusuk végén járó tankerekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnálEz már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás OroszországgalVéget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeddig kapunk olajat a Barátság vezetéken?A háborúban álló felek igyekeznek ügyelni a vezetékrendszer épségére, de meddig tartható fenn a szárazföldi olajszállítás szankciók alóli mentessége?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dízel energiaszankció gazdasági szankció gázolaj kőolaj kőolajembargó Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.