Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 16. 14:04 Világ

Megfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciók

Amikor a nyugati országok megtervezték az Ukrajnát lerohanó Oroszország elleni energetikai büntetőintézkedéseket, nagy kérdés volt, el lehet-e érni azok kettős célját, azaz úgy csökkenteni az agresszor bevételeit, hogy az orosz olaj ne tűnjön el a világpiacról. Úgy tűnik, hogy ez sikerült: a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint az ország bevételei februárban lényegében megfeleződtek éves alapon, pedig az export volumene nem sokat változott.

Oroszország stratégiai súlya miatt az energiapiacon csak lassan léptek életbe a nyugati világ büntetőintézkedései, de év végére az uniós országok már nem vásárolhattak tengeri szállítású orosz kőolajat. Más országok csak akkor számíthatnak nyugati hajózási és biztosítási cégek szolgáltatásaira, ha a hordónként 60 dolláros árplafonnál olcsóbban veszik az orosz olajat. Február 5-től pedig a finomított orosz olajtermékekre is életbe lépett az ársapka, a gázolajnál például 100 dollár/hordó szinten.

A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi havi jelentése szerint – amelyet a Wall Street Journal dolgozott fel – emiatt januárban még volt egy jelentősebb ugrás az orosz exportban, februárban azonban visszatért a csökkenő trend. A bevételek becslése nem egyszerű, de az ügynökség szerint múlt hónapban Oroszország 11,6 milliárd dollárt keresett az olajexporttal, miközben 2022 februárjában ez még 22,1 milliárd dollár volt.

Ez jelentős részben annak hatása, hogy az oroszok csak jelentős diszkonttal tudják értékesíteni az olajukat, immár elsősorban Ázsiában, főleg Indiában és Kínában. Azonban a logisztikai problémákkal is számolni kell, ugyanis míg korábban az európai kikötőket 10-15 nap alatt elérték az orosz olajszállítmányok, az ázsiaiak esetében ehhez 22-24 napra van szükség. Ráadásul a hajóról hajóra történő tengeri átfejtés – amelynek nem csak az lehet a célja, hogy elrejtsék a szállítmány eredetét, hanem a különböző méretű tankerek jobb kihasználása is – szintén időigényes.

Ami a mennyiséget illeti, a napi 7,5 millió hordós orosz export félmillióval kisebb a januárinál. Az ügynökség szerint egyébként idén az orosz olajkitermelés átlagosan napi 10,4 millió hordó lesz, 740 ezerrel kevesebb, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország másfélszeresére növelte az orosz kőolaj importját az elmúlt évben, miközben Európa hatodával csökkentetteA Mol az egyik legnagyobb nyerészkedő az uniós piacokról kiszoruló, csak jelentős diszkonttal értékesíthető orosz olajon. A szankciók miatt százmilliárdos állami többlet bevételhez jutott a kormány is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz olajipar a szankciók ellenére él és virulAzért jelentették be a kitermelés csökkentését, mert úgysem lennének képesek azt fenntartani? Az adatok egyelőre nem ezt mutatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalátAmi az egyik nap még simán átment a vámon, az a következőn már elakadt Törökországban. Lehet, hogy új közvetítő országokat kell közbeiktatni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiaszankció kőolaj Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.