Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 16. 14:04 Világ

Megfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciók

Amikor a nyugati országok megtervezték az Ukrajnát lerohanó Oroszország elleni energetikai büntetőintézkedéseket, nagy kérdés volt, el lehet-e érni azok kettős célját, azaz úgy csökkenteni az agresszor bevételeit, hogy az orosz olaj ne tűnjön el a világpiacról. Úgy tűnik, hogy ez sikerült: a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint az ország bevételei februárban lényegében megfeleződtek éves alapon, pedig az export volumene nem sokat változott.

Oroszország stratégiai súlya miatt az energiapiacon csak lassan léptek életbe a nyugati világ büntetőintézkedései, de év végére az uniós országok már nem vásárolhattak tengeri szállítású orosz kőolajat. Más országok csak akkor számíthatnak nyugati hajózási és biztosítási cégek szolgáltatásaira, ha a hordónként 60 dolláros árplafonnál olcsóbban veszik az orosz olajat. Február 5-től pedig a finomított orosz olajtermékekre is életbe lépett az ársapka, a gázolajnál például 100 dollár/hordó szinten.

A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi havi jelentése szerint – amelyet a Wall Street Journal dolgozott fel – emiatt januárban még volt egy jelentősebb ugrás az orosz exportban, februárban azonban visszatért a csökkenő trend. A bevételek becslése nem egyszerű, de az ügynökség szerint múlt hónapban Oroszország 11,6 milliárd dollárt keresett az olajexporttal, miközben 2022 februárjában ez még 22,1 milliárd dollár volt.

Ez jelentős részben annak hatása, hogy az oroszok csak jelentős diszkonttal tudják értékesíteni az olajukat, immár elsősorban Ázsiában, főleg Indiában és Kínában. Azonban a logisztikai problémákkal is számolni kell, ugyanis míg korábban az európai kikötőket 10-15 nap alatt elérték az orosz olajszállítmányok, az ázsiaiak esetében ehhez 22-24 napra van szükség. Ráadásul a hajóról hajóra történő tengeri átfejtés – amelynek nem csak az lehet a célja, hogy elrejtsék a szállítmány eredetét, hanem a különböző méretű tankerek jobb kihasználása is – szintén időigényes.

Ami a mennyiséget illeti, a napi 7,5 millió hordós orosz export félmillióval kisebb a januárinál. Az ügynökség szerint egyébként idén az orosz olajkitermelés átlagosan napi 10,4 millió hordó lesz, 740 ezerrel kevesebb, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország másfélszeresére növelte az orosz kőolaj importját az elmúlt évben, miközben Európa hatodával csökkentetteA Mol az egyik legnagyobb nyerészkedő az uniós piacokról kiszoruló, csak jelentős diszkonttal értékesíthető orosz olajon. A szankciók miatt százmilliárdos állami többlet bevételhez jutott a kormány is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz olajipar a szankciók ellenére él és virulAzért jelentették be a kitermelés csökkentését, mert úgysem lennének képesek azt fenntartani? Az adatok egyelőre nem ezt mutatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalátAmi az egyik nap még simán átment a vámon, az a következőn már elakadt Törökországban. Lehet, hogy új közvetítő országokat kell közbeiktatni.

Világ energiaszankció kőolaj Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.