Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 13. 15:43 Világ

Hirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalát

Ukrajna orosz lerohanása óta a NATO-tag Törökország igyekszik közvetítő szerepet játszani Oroszország, valamint Ukrajna és annak nyugati támogatói között, török közreműködéssel jött létre például a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény, amelynek köszönhetően újraindulhatott ebben az irányban az ukrán élelmiszerexport. Emellett az ország szívesen látja az otthonról távozó orosz tőkét, valamint a sorozás elől menekülő orosz polgárokat is. Továbbá természetesen kevésbé nyíltan, de az Oroszország elleni szankciók megkerülésében is nagyon fontos szerepet játszik.

Pontosabban csak játszott, mert a Bloomberg a napokban arról számolt be, hogy Törökország hirtelen leállította a szankciók alá eső termékek Oroszországba szállítását, miután egyre nagyobb nyomás nehezedett rá amerikai és európai uniós részről. Egy török illetékes név nélkül nyilatkozva arról számolt be az amerikai hírügynökségnek, hogy a kormányzat március 1-jével rendelte el a szóban forgó termékek áramlásának megállítását.

„A szállítmányok jóváhagyásának rendszere egyszerűen megszűnt működni Törökországban” – mondta egy moszkvai központú csomagszállító vállalat társtulajdonosa. Hozzátette, a vámon már nem mennek át azok a termékek, amelyeknek Oroszország a célállomása.

A változást megerősítette egy vámolási szolgáltatásokat nyújtó isztambuli vállalat vezérigazgatója is, aki arról is beszélt, hogy ezzel kapcsolatban sem hivatalos bejelentés, sem átmeneti idő nem volt, ami összezavarta a piaci szereplőket. „A hírek szerint az lehet a megoldás, hogy be kell iktatni egy olyan, például közép-ázsiai országot, amelyet nem érintenek a szankciók” – tette hozzá a vállalatvezető.

Ez alapján tehát elképzelhető, hogy a szankciókat továbbra is ki lehet játszani, csak bonyolultabb módon, még több szereplő közbeiktatásával. Persze kérdés, hogy akkor szükség van-e egyáltalán Törökországra, mert a külkereskedelmi statisztikák alapján erős a gyanú, hogy például Grúzián, Örményországon vagy éppen Kazahsztánon keresztül is jelentős mennyiségű áru kerüli meg a szankciókat, az Egyesült Arab Emírségekről és Kínáról nem is beszélve. Mindenesetre eddig Törökország is fontos láncszem volt ebben a jövedelmező üzletben: míg 2021-ben csak 5,8 milliárd dollár értékben exportált Törökország Oroszországba, tavaly már 9,3 milliárd dollárra nőtt ez az összeg. Ezt a növekedést pedig nehezen indokolhatja önmagában a Törökországban előállított áruk oroszországi szállításának felfutása.

Az orosz logisztikai szereplők mindenesetre remélik, hogy idővel újra használhatják Törökországot, hiszen új szállítási csatornák kialakítása idő- és költségigényes. Abban valószínűleg a nyugati vezetők sem bíznak, hogy a közeljövőben sikerül teljesen elzárni a szankciók megkerülésének minden útját, ám minél bonyolultabbá teszik a folyamatot, a végén annál magasabb lesz a számla az oroszok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.