Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. március 13. 15:43 Világ

Hirtelen elzárták az orosz szankciók egyik fő megkerülési útvonalát

Ukrajna orosz lerohanása óta a NATO-tag Törökország igyekszik közvetítő szerepet játszani Oroszország, valamint Ukrajna és annak nyugati támogatói között, török közreműködéssel jött létre például a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezmény, amelynek köszönhetően újraindulhatott ebben az irányban az ukrán élelmiszerexport. Emellett az ország szívesen látja az otthonról távozó orosz tőkét, valamint a sorozás elől menekülő orosz polgárokat is. Továbbá természetesen kevésbé nyíltan, de az Oroszország elleni szankciók megkerülésében is nagyon fontos szerepet játszik.

Pontosabban csak játszott, mert a Bloomberg a napokban arról számolt be, hogy Törökország hirtelen leállította a szankciók alá eső termékek Oroszországba szállítását, miután egyre nagyobb nyomás nehezedett rá amerikai és európai uniós részről. Egy török illetékes név nélkül nyilatkozva arról számolt be az amerikai hírügynökségnek, hogy a kormányzat március 1-jével rendelte el a szóban forgó termékek áramlásának megállítását.

„A szállítmányok jóváhagyásának rendszere egyszerűen megszűnt működni Törökországban” – mondta egy moszkvai központú csomagszállító vállalat társtulajdonosa. Hozzátette, a vámon már nem mennek át azok a termékek, amelyeknek Oroszország a célállomása.

A változást megerősítette egy vámolási szolgáltatásokat nyújtó isztambuli vállalat vezérigazgatója is, aki arról is beszélt, hogy ezzel kapcsolatban sem hivatalos bejelentés, sem átmeneti idő nem volt, ami összezavarta a piaci szereplőket. „A hírek szerint az lehet a megoldás, hogy be kell iktatni egy olyan, például közép-ázsiai országot, amelyet nem érintenek a szankciók” – tette hozzá a vállalatvezető.

Ez alapján tehát elképzelhető, hogy a szankciókat továbbra is ki lehet játszani, csak bonyolultabb módon, még több szereplő közbeiktatásával. Persze kérdés, hogy akkor szükség van-e egyáltalán Törökországra, mert a külkereskedelmi statisztikák alapján erős a gyanú, hogy például Grúzián, Örményországon vagy éppen Kazahsztánon keresztül is jelentős mennyiségű áru kerüli meg a szankciókat, az Egyesült Arab Emírségekről és Kínáról nem is beszélve. Mindenesetre eddig Törökország is fontos láncszem volt ebben a jövedelmező üzletben: míg 2021-ben csak 5,8 milliárd dollár értékben exportált Törökország Oroszországba, tavaly már 9,3 milliárd dollárra nőtt ez az összeg. Ezt a növekedést pedig nehezen indokolhatja önmagában a Törökországban előállított áruk oroszországi szállításának felfutása.

Az orosz logisztikai szereplők mindenesetre remélik, hogy idővel újra használhatják Törökországot, hiszen új szállítási csatornák kialakítása idő- és költségigényes. Abban valószínűleg a nyugati vezetők sem bíznak, hogy a közeljövőben sikerül teljesen elzárni a szankciók megkerülésének minden útját, ám minél bonyolultabbá teszik a folyamatot, a végén annál magasabb lesz a számla az oroszok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.