Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Jelentős spórolásra ad lehetőséget a külföldről importáló cégeknek, hogy az elmúlt időszakban újból nagyot csökkentek a tengeri szállítmányozás költségei, és a tengeri konténerszállító hajók díjai bizonyos útvonalakon már megközelítik a járvány előtti szintet – írja a Wall Street Journal.

Az importőrök és a szállítmányozási cégek az Egyesült Államokban jellemzően tavasszal kötnek szerződést hosszabb távra, és az amerikai gazdasági lap szerint az ezeket megelőző tárgyalásoknak most egészen más a hangulata, mint tavaly.

Amíg ugyanis 2022 tavaszán még egy találkozót is alig lehetett leszervezni egy szállítmányozási céggel, most a lapnak nyilatkozó, műanyag karácsonyfákat importáló cég vezetője például arra számít, hogy a tavalyihoz képest 75 százalékkal alacsonyabb, nagyjából 2019-es árszinten tud majd megegyezni egy szállítmányozási céggel. Azt is megjegyezte, hogy idén őket keresik ajánlatokkal.

A lap szerint az importőrök egy része nem is kifejezetten akar hosszú távú szerződést kötni, mert arra számít, hogy a közeljövőben még tovább csökkennek a díjak. A lapnak nyilatkozó logisztikai cég szakértője szerint ez racionális stratégia, ugyanis egy olyan cég, amely évente több ezer megrendelést ad le, összesítve több millió dollárt takaríthat meg így.

A tengeri szállítmányozási cégek a lap szerint ősz óta küzdenek azzal a problémával, hogy a kiskereskedelmi forgalom – magas infláció miatti – csökkenése nyomán nem gyűlik össze elég rakomány, és ezért nem tudják teljesen feltölteni a hajóikat.

A Wall Street Journal által idézett adatok szerint februárban 25 százalékkal esett vissza az USA-ba irányuló, tengeren érkező import az egy évvel korábbi februári forgalomhoz képest. Emiatt a szállítási díjak is jelentősen csökkentek. A Financial Times februárban a Kieli Világgazdasági Intézetet idézve januárra és Európára vonatkozóan 5 százalékos visszaesésről írt.

A világ legnagyobb kikötői közötti díjakat összesítő Drewry World Container Index körülbelül 80 százalékkal csökkent egy év alatt. A 2021. decemberi csúcsához képest szintén nagyjából 80 százalékkal esett vissza tavaly év végéig a Kínából a világ különböző pontjaira irányuló szállítmányok globális árindikátora, a Shanghai Containerized Freight Index. 

A tengeri szállítmányozás költségeinek csökkenése az infláció mérséklődését okozhatja, és egyes fontosabb gazdasági mutatókban már most látszik a hatása. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexének márciusi javulásához például a csökkenő energiaárak mellett az ellátási láncok szűk keresztmetszeteinek enyhülése is hozzájárult az intézet elnöke szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káoszTöbb mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ ellátási lánc infláció konténer logisztika tengeri szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.