Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 23. 10:26 Élet, Vállalat

Az eddigi legnagyobb kísérlet után a cégek többsége maradna a 32 órás munkahétnél

Olyan sikeres volt a négynapos munkahét eddigi legkiterjedtebb tesztje, hogy a résztvevő brit vállalatok nagy többsége a rövidebb munkahét megtartását tervezi.

  • A kísérletben önkéntes alapon részt vevő dolgozók a korábbi munkaidejük 80 százalékában a bérük 100 százalékát kapták, cserébe az elvárás a korábbi teljesítményük szinten tartása volt.

Számokban: 61 különféle profilú cég és mintegy 2900 munkavállaló dolgozott hetente 32 órát 2022 második félévében. A 61 vállalatból 56 folytatja a tesztidőszakot, 18 cég pedig a végleges bevezetés mellett döntött. Csak 3 cég hagyott fel a kísérlettel.

Miért fontos ez? A munkahét hossza a mai napig eltér a világban, de Európában és az USA-ban az ötnapos munkahét dominánssá válása óta csak a részmunkaidős állások terjedése miatt csökkent a heti átlagos ledolgozott órák száma.

A résztvevők csökkenő stresszről, fáradtságról, jobb alvásminőségről és kiegyensúlyozottabb magánéletről számoltak be. A férfiak a korábbinál jelentősen több időt töltöttek a gyerekeikkel.

  • Könnyebben menedzselte a csapatát, és maga is hatékonyabban tudott dolgozni – mondta a BBC-nek saját tapasztalatairól a Citizens Advice nevű cég alkalmazottja, Bethany Lawson.

A cégek enyhén növekvő árbevételről, kevesebb betegszabadságról, és fluktuációról számoltak be, és bár ezt nehéz egységesen mérni, de a hatékonysággal is elégedett voltak.

Igen, de: a kísérletben való részvétel önkéntes volt, és azt a kísérletet értékelő kutatók is elismerik, hogy ezért érdekeltek voltak abban, hogy a teszt sikeres legyen.

  • Hasonló eredmények születtek amerikai, ír és ausztrál cégeknél lezajlott, kisebb teszteknél, amiknek decemberben mutatták be az eredményeit. Ezeket szintén a 4-Day Week Global nevú új-zélandi civil szervezet koordinálta.

Sokan nagy kibocsátáscsökkentési potenciált is látnak a négynapos munkahétben, de a BBC ezzel foglalkozó részletesebb cikke szerint az erre vonatkozó kutatási eredmények vegyesek.

Magyarországon a Magyar Telekom tesztelte a négynapos munkahetet a brit kísérlethez hasonló formában. A cég vezetői és munkavállalói is ígéretesnek látták a teszt első fázisát, ezért tavaly a létszám kiterjesztésével a folytatás mellett döntöttek.

Mi várható? A kísérletek terjedésére lehet számítani globálisan is.

  • “A vállalkozásoknak nincs sok vesztenivalójuk a kísérletezéssel” – mondta a Bloombergnek egy munkaerőpiaci szakértő, aki szerint a siker feltétele az, hogy hosszú távon a céges mutatók is ugyanúgy javuljanak, mint a dolgozói jóllét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA spanyol kormány is szemez a négynapos munkahéttelPablo Iglesias miniszterelnök-helyettes arról beszélt, a kormányzat a foglalkoztatottság fellendítése érdekében fontolgatja a munkaidő rövidítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkahét munkaidő munkaszervezés négynapos munkahét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.