Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 3. 15:04 Világ

Sztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésben

Közelíti a kétszázezret a háborúban elesett vagy megsebesült orosz katonák száma, míg az ukrán haderő embervesztesége százezer főre becsülhető – mindez jól szemlélteti Putyin taktikájának sajátosságait a New York Times elemzése szerint. Az oroszok ugyanis egyre inkább képzetlen emberekből, gyakran elítéltekből álló egységeket küldenek a frontvonalra, ahol sokuk esik az ukrán védekezés áldozatául.

A veszteségek egyelőre nem veszélyeztetik Putyin helyzetét érdemi politikai ellenzék hiányában. A közvélemény megértését továbbá a most dúló háború és a Szovjetunió második világháborús szerepe között párhuzamot vonó narratíva erősíti, ráadásul a fogvatartottak besorozásának hosszú hagyománya van az országban, Sztálin is közel egymillió rabot küldött harcolni.

Oroszországban egy katona élete semmit sem ér. Egy halott katona viszont hős, függetlenül attól, hogyan halt meg. Minden elvesztett katona pótolható, és a veszteségek száma nem fogja megváltoztatni a közvéleményt a háború ellen

– mondta el Kusti Salm észt honvédelmiminiszter-helyettes Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Amerikai szakértők mindehhez hozzátették, hogy az orosz hadvezetés vélhetően arra használja a kevésbé kiképzett csapatokat, hogy magukra szegezzék és kimerítsék az ukrán tűzerőt a jól képzett Wagner-zsoldosok bevetése előtt.

Az öngyilkos taktika a bahmuti és a szoledári előretörések során is megmutatkozott, miszerint az orosz rohamosztagosoknak bármi történjék is, el kell érniük a kijelölt vonalat, különben a kivégzésüket kockáztatják. Az utóbbi időben kellő mennyiségű tüzérségi lőszer hiányában az első hullámban bevetett csapatoknak kevés esélyük van a túlélésre, ám a parancskövetéshez szokott és halálbüntetéseket látott fogvatartottakat be tudják vetni az oroszok.

Az orosz fél ráadásul egyre türelmetlenebbül várja a katonai sikereket a donbászi területeken, akár naponta több száz katona sérülése vagy halála árán is. Igaz, az áldozatok számát tekintve sok a bizonytalanság, mindenesetre az amerikai lapban bemutatott vélemények szerint a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás a jelentőségéhez képest aránytalan mennyiségű katona elveszítésével jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél éve nem értek el ekkora sikert az oroszok a háborúbanAz utóbbi hónapok kudarcai után egy 10 ezres város elfoglalását is lelkesen ünneplik az oroszok, fontosabb azonban, hogy közben ki szenved arányaiban nagyobb veszteségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz orosz-ukrán háború Oroszország wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.