Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 3. 10:46 Világ

Egyre több gázt vesz Kína, de ez egyelőre sovány vigasz az oroszok számára

Tovább növelték a 2019-ben üzembe helyezett Szibéria Ereje gázvezeték kapacitását, így az már elérte a napi 61 millió köbmétert – írta tegnap a kínai média.

Tavaly a vezetéken 15 milliárd köbméter földgáz áramlott Kínába, az átadása óta összesen továbbított mennyiség pedig elérte a 30 milliárd köbmétert. A kínai fél szerint idén már 22 milliárd köbméter lehet az ezen a vezetéken keresztül importált mennyiség.

Ez jelentős számnak tűnik elsőre, de érdemes kontextusba helyezni: ez a hosszú távú orosz-magyar gázszerződésben szereplő évi 4,5 milliárd köbméter*Az orosz eredetű teljes magyar import ennél több lehet. nem egészen ötszöröse, az Ukrajna lerohanása előtti években megszokott, a volt Szovjetunió területén kívülre irányuló 180-200 milliárd köbméteres orosz exportnak pedig nagyjából a kilencede.

Ráadásul a tavalyi 100 milliárd köbméteren belül még jelentős lehetett az uniós export (országokra bontott statisztikát nem közöl a Gazprom, így biztosan nem tudni), mert az első félévben még nem korlátozta igazán az EU-ba irányuló szállításokat az orosz vezetés.

Az mindenesetre látszik, hogy egyelőre a kínai import növekvő mennyisége messze nem képes ellensúlyozni a lecsavart európai szállításokat. Ez persze nem meglepetés, korábban többször is írtunk arról, hogy ez egyebek mellett azért sem lehetséges, mert az Oroszország nyugatabbi részén lévő földgázmezőknek nincs vezetékes kapcsolata Kína irányába.

A problémát részben a Szibéria Ereje 2 vezeték oldhatja meg, amelyet 50 milliárd köbméteres kapacitásúra terveznek, de az építése csak jövőre kezdődhet el, a megvalósítás pedig éveket vesz majd igénybe (az első vezetéknél ez öt évig tartott). Látszik tehát, hogy Kína még sokáig nem lesz képes érdemben kiváltani Oroszország számára az európai gázpiacot, amely ráadásul az éppen gőzerővel zajló beruházásoknak köszönhetően valószínűleg soha nem lesz már annyira ráutalt az orosz földgázra, mint Ukrajna orosz lerohanása előtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába akarja Putyin megroppantani Európát a gázcsap elzárásával, Oroszországnak okoz vele nagyobb kártEbben a háborúban nincsenek győztesek, de az körvonalazódik, hogy Oroszországra nehezebb évek várnak, mint Európa államaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gazprom Kína Oroszország Szibéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.