Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 22. 08:08 Világ

Húsz év alatt közel háromszorosára nőtt az antidepresszáns-fogyasztás Európában

A mai részben írunk párnagázról, az egyiptomi klímacsúcsról, a rohamosan növekvő antidepresszáns-fogyasztásról, élelmiszerpazarlásról és egy galambtartó kőművesről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 22. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: párnagáz-kitermelés

A jövőben nem fognak tudni több földgázt készletezni a hajdúszoboszlói tárolóból, ha a kormány döntésének megfelelően valóban kitermelik a párnagázt. Ez különösen a mostani energiapiaci helyzet miatt lenne ellentmondásos.

Mi az a párnagáz? A párnagáz ugyanolyan földgáz, mint amivel fűtünk, csak más a funkciója: az a feladata, hogy fenntartsa a szükséges nyomást a földalatti tárolóban, és így biztosítsa, hogy a felette lévő gázmennyiséget ki lehessen venni.

Miért fontos ez? Ha kitermelik a párnagázt, értelemszerűen megszűnik a nyomás, és a tároló használhatatlanná válik. A hajdúszoboszlói tároló kifejezetten nagy, a teljes magyarországi kapacitás negyedét adja.

  • A kormány a tárolóban lévő párnagáz kevesebb mint felét venne ki, viszont már ez is használhatatlanná tenné a tárolót több energetikai szakértő szerint.
  • A magyarázat az lehet, hogy a párnagázt a piacinál sokkal alacsonyabb áron tartják nyilván, így felhasználása javíthatja az MVM-csoport egyenlegét.

Mit mondanak ők? A tárolókat fenntartó MVM-cég válasza alapján valóban számolnak azzal, hogy a hajdúszoboszlói létesítménybe a jövőben nem lehet majd földgázt tárolni, ezért vizsgálják az alternatív hasznosítási lehetőségeket.

  • Ugyanakkor kifejezetten nagy a szakmai ellenállás a kormányzat ötletével szemben. Úgy tudjuk, hogy a tároló fenntartójánál és a hazai földgázhálózatot üzemeltető, Mol-csoporthoz tartozó FGSZ-nél sem támogatják az ötletet.

Ellentmondás: a tárolókapacitásra ellátásbiztonsági szempontból hatalmas szükség lehet jövőre. Most úgy tűnik, hogy ezt a telet Európa kihúzza érdemi orosz szállítások nélkül is, de a következő téllel nagyobb gondok lehetnek.

2. Erre odafigyeltünk: egyiptomi klímacsúcs

Bár a világ országainak sikerült kompromisszumos eredményre jutniuk Sarm es-Sejkben a COP27 globális klímacsúcson, a vasárnapi megállapodás távol van attól, hogy érdemi választ adjon a klímaválságra.

Mi történt? A legfőbb eredmény, hogy megállapodtak egy új pénzügyi alap felállításáról: a nagy kibocsátók a jövőben ezen keresztül finanszíroznák a klímaváltozás okozta károk és veszteségek kezelését a legszegényebbeknél.

  • Az ugyanakkor még nincs meg, hogy mekkora összeget, pontosan kik és kiknek fognak fizetni.
  • További pozitívum, hogy 150 ország metánkibocsátása 30 százalékos csökkentését ígérte 2030-ig.

Mi nem történt? Az eddigieknél szigorúbb vállalásokat kevés ország tett, és azt sem sikerült elfogadtatni, hogy a világ 2025-től kezdje el csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

  • Miután tavaly Glasgow-ban megállapodtak a szén kivezetéséről, India javaslatára ezt kiterjesztették volna minden szénhidrogénre, vagyis a kőolajra és a földgázra is, de a nagy kitermelők ellenállása miatt ez nem jött össze.

Mennyi pénz kellene? A végső megállapodás szerint évi 4 milliárd dollárt kellene az alacsony kibocsátású gazdaságokra fordítani. Ehhez a teljes pénzügyi rendszer átalakítására lenne szükség, például az IMF és a Világbank megreformálása.

Tágabb kontextus: az ipari forradalom előtti szinthez képest idáig 1-1,2 fokkal nőtt a globális átlaghőmérséklet. Ahhoz, hogy 1,5 fokosnál ne legyen nagyobb a növekedés, 2030-ig 45 százalékos kibocsátás-csökkentésre lenne szükség.

  • Az ENSZ legújabb jelentése szerint a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén is csak tíz százalékkal csökkenne a kibocsátás 2030-ig.

3. További tartalmak: Nyelvész Józsi és hidzsáb

4. Napi chart: mentális egészség

Húsz év alatt közel háromszorosára nőtt a napi rendszerességgel antidepresszánst fogyasztók aránya azokban az OECD-országokban, ahol van adat 2000 óta. Izlandon a lakossága 15 százaléka ilyen, Portugáliában 13 százalék.

  • Jellemzően az északi országok a legnagyobb fogyasztók, éppen azok, amelyek a boldogságról szóló felmérések élvonalában szoktak végezni.
  • Magyarországnál csak Dél-Koreában és Lettországban fogyasztottak kevesebb antidepresszánst a tagállamok közül. Az elmúlt tíz évben az OECD-országok közül egyedül Dániában csökkent a fogyasztás.

5. Személyes perspektíva: galambtartó kőműves

A Marosvásárhelyről származó Győző nyolc éve költözött az egyik legfejlettebb magyar településre, a Budapesttel szomszédos Solymárra. Heti rutinjának megfelelően vasárnap délelőtt éppen tippmixezni volt a helyi lottózóban.

Mivel foglalkozik? Kőműves, a környéken épülő házakon dolgozik, jellemzően egyedül. „Annyit dolgozok, amennyit akarok. Mikor megunom, abbahagyom” – foglalta össze napirendjét. Nyáron azért ez főleg este 7-8 körül van, télen 4 körül.

  • Az óradíja 3500-4000 forint, de ebből lejönnek a költségei, mint az alapanyag vagy az autóbérlés.

Mivel foglalkozik még? Állatokat tart, bár nem sokat. Van harminc tyúkja, négy nyula és kedvtelésből még galambjai is.

  • Emellett estéként szeret focit nézni. „Eszegetem a szalmakrumplit [hasábburgonyát], aztán elalszom” – írta körül az estéit.

6. Külső szemlélő: élelmiszer-pazarlás visszaszorítása

Heiszler Gabriella a Spar Magyarország elnök-ügyvezetője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Zöld Magazin tippjei az élelmiszerpazarlás visszaszorításáról.

Miért? „A környezeti fenntarthatóság elérése mára trenddé vált Magyarországon is. Megjelent az a szabad szemmel is látható fogyasztói réteg, aki döntési tényezőként tekint erre a trendre a vásárlásai során. Bár sok leágazása létezik ennek a témakörnek, mégis az egyik legfontosabb, amire a jövőben még inkább figyelmet kell fordítania a gyártóknak, a kereskedőknek és a vásárlóknak, az az élelmiszerpazarlás visszaszorítása. Itt egyszerre jelennek meg környezeti és szociális szempontok, legyen szó humánadományozásról, állatvédelemről vagy hulladékfeldolgozási kérdésekről.”

7. Múltidéző: Oroszosítás minden eszközzel

Mikor jelent meg? A Huszadik Század politikatudományi folyóirat 1904. évi második számában.

Mi jelent meg? „Az orosz kormányzat minden eszközzel, csakugyan tűzzel-vassal látott neki, legalább a lengyelek között az oroszosításnak. De érzik sújtó hatalmát újabban a Balti tartományok németjei, valamint a finnek is. Igazságosság, jog, méltányosság, emberi érzés s a külföld minden megbotránkozása nem tartják vissza az orosz kormányt nemzetiségei erőszakos eloroszosításában.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.