Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 15. 08:23 Közélet, Tech

Húsz százalékos hitelek, parkourozó környezetvédők és inspiráló nők

A mai hírlevélben írunk a fővárosi könyvtárhálózat kihívásairól, az MNB rendkívüli intézkedéseiről, a rekordgyorsan növekvő inflációról, inspiráló nőkről és csirkét vásárló főkapitányról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni:

G7 Reggel

2022. október 15. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: 20 fok és rövidebb nyitvatartás

A 238 ezer beiratkozóval rendelkező és 49 helyen működő budapesti Szabó Ervin Könyvtárat is jelentősen érinti az energiaválság.

Számokban: A könyvtár rezsiköltsége jövőre háromszorosára nő, az eddigi 140 millió forintról körülbelül 450 millióra forintra. A közüzemi díjak eddig durván a költségvetés öt százalékot tették ki, jövőre ez tíz százalék fölé mehet.

  • Idén 3,2 milliárd forintból gazdálkodik a hálózat, ennek 85 százaléka önkormányzati forrás, saját bevételük mintegy félmilliárd forint.
  • A Szabó Ervin téri központi könyvtárat napi 2-3 ezer, vizsgaidőszakban 3-4 ezer ember látogatja.

Mi változik? Ha nem tudják arányosan növelni a fenntartási támogatást, korlátozni fogják a szolgáltatást:

  • Pár órával visszavágják az esti nyitvatartást, szombaton pedig zárva lesznek.
  • 20 fokra fűtik az olvasótermeket, korábban ez jellemzően 22 körül volt.
  • A több mint 400 munkavállaló bére viszont – nominálisan – nem csökken.

Felülnézet: Ha sikerül ennyi korlátozással megúszni, az a mostani körülmények között kedvezőnek számítana. Több településen döntöttek már a könyvtárak átmeneti bezárásáról, legutóbb például Székesfehérváron.

2. Erre odafigyeltünk: erősebb forint, drágább hitel

Rendkívüli lépéseket jelentett be a jegybank alelnöke, Virág Barnabás, amelynek hatására három százalékot erősödött a forint. Ez 2011 óta a legnagyobb javulás.

Mi változik? Az év végéig az MNB biztosítja a külföldről vásárolt energiához szükséges euró nagy részét. Az állami MVM-nek így nem kell forintot váltania euróra, hogy például földgázt vegyen, ami nem gyengíti tovább a forintot.

  • Az alapkamat 13 százalék marad, de egynapos gyorstendereken 18 százalék éves kamatot fizet a befektetőknek az MNB. Így próbálják kiszorítani a forint esésére játszókat, illetve bátorítani a kereskedőket a forintvásárlásra.

Idézet: „A hazai devizapiaci egyensúlytalanságot gyakorlatilag a gázvásárlás okozza” – írta négy napja Zsiday Viktor befektető a blogján, aki pont a jegybanki tartalékok használatát javasolta, ahogy arról most döntés született.

Előzmény: Orbán Viktor az MNB bejelentése előtt közölte, hogy megkérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy az inflációt 2023 végére felezze meg és vigye tíz százalék alá.

  • Szeptemberben Magyarországon nőtt az infláció a legnagyobb mértékben Európában, ahogy azt a lejjebb található napi chart is mutatja.

Hatás: Szeptember végén a jegybank 38,7 milliárd eurónyi devizatartalékkal rendelkezett. Ebből 2,5-3 milliárd eurót fordíthat az MNB energiavásárlásra idén.

  • A bejelentést követően a forint 428-ról 416-ra erősödött az euróval szemben.
  • A hitel árazásában irányt adó mutató, a BUBOR 23 éve nem látott szintre nőtt, amely alapján jöhetnek a 20 százalék körüli kamatozású hitelek.

Tágabb kontextus: külföldről évek óta azzal kritizálják az MNB-t, hogy túl bonyolult eszköztárral dolgozik. A bírálatok szerint a mostani lépéssel ezt tovább bonyolítják, ahelyett, hogy a legegyszerűbb eszközüket használva kamatot emelnének.

  • Az egyik leggazdagabb magyar, Futó Gábor Futureal-társtulajdonos is azt mondta a döntés után, hogy „nincs más út Magyarország előtt, mint a tradicionális monetáris politika”, és „kellenek a magas kamatok”.

3. További tartalmak: Lars Vezér és parkour

  • A magyar kormány egy hirtelen lépéssel radikálisan lecsökkenti a napelemek háztartási felhasználhatóságát. A háttérben az állhat, hogy nem fejlesztették megfelelően az áramhálózatot (G7)
  • Részletes kitekintés a hétvégén kezdődő kínai pártkongresszusról, amely a várakozások szerint Hszi Csin-ping pártfőtitkár hatalmának bebetonozásáról fog szólni (Telex)
  • Tömegével vásárolnak fel ingatlanokat önkormányzatok Kínában, hogy stabilizálják a rogyadozó lakáspiacot. Húsz nagyvárosban 38 százalékkal csökkent a tranzakciók száma egy év alatt (G7)
  • Mesterséges intelligencia által kidolgozott programmal indul a dán parlamenti választáson a Szintetikus Párt. Első számú reprezentánsa a Lars Vezér nevű chatbot lesz. A párt célja a nem szavazó dánok képviselete (Vice)
  • A múlt héten volt az első alkalom, hogy Görögország teljes mértékben megújuló energiát használt (öt órán át). Az energiamixben idén 46 százalékos a megújulók részaránya, tíz éve 14 százalék volt (Electrec)
  • Szokatlan mozgalomban talált egymásra a sport és az energiahatékonyság Franciaországban: parkourozó fiatalok esténként boltok homlokzatára másznak, hogy kikapcsolják a fényszennyező és pazarló világítást (New York Times)

4. Napi chart: gyorsuló magyar infláció

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az infláció augusztusról szeptemberre Európában. Közel 30 százalékkal, 15,6 százalékról 20,1-re nőttek az árak.

  • Míg Franciaországban vagy Spanyolországban enyhült az áremelkedés, az eurózónában közel 10 százalékkal lett nagyobb az infláció.
  • Moldovában, Ukrajnában és a balti államokban volt a magyarnál nagyobb infláció szeptemberben, de náluk csökkentek vagy kisebb mértékben nőttek az árak augusztushoz képest.

5. Személyes perspektíva: anglisztika és műköröm

A 22 éves Réka anglisztikát tanul és egy kollégiumban lakik Budapesten. Mivel nem szerette volna, ha fényképezzük, a beszélgetésünk VIII. kerületi helyéről készült fotó.

Jövőkép: Még nem tudja, hogy hol fog majd elhelyezkedni. Ha végzettsége szerint, akkor fordítói munkákat vállalna, mivel arra nagy a kereslet.

  • Van műkörmös végzettsége is, viszont romlanak a kilátások az alapanyagárak jelentősen emelkedése miatt.
  • A műkörömépítés a hobbija is, sokat foglalkozik vele szabadidejében.

Mi a kedvenc helye? Jelenleg Ózd, mivel ide tud hazajárni szüleihez.

6. Külső szemlélő: inspiráló nők

Széll Hajnalka az Auchan Magyarország HR- és kommunikációs igazgatója.

Milyen cikk volt rá nagy hatással a héten? A Femcafé beszámolója az általuk megrendezett Inspiráló Nők Díjátadóról.

Miért? „Nagyon hiszek a nők erejében, és ennyi fantasztikus teljesítményt felmutató, értékes hölgy még jobban megerősít abban az elképzelésemben, hogy a női vezetőinknek létrehozzak egy inspiráló fórumot, akár nemzetközi szinten is. HR-igazgatóként kifejezetten nagy gondot fordítok a csapatok diverzitására, ezen belül pedig arra, hogy a nők a felső- és középvezetésben is képviseltessék magukat az Auchannál. Meggyőződésem, hogy ez a látásmód gazdagítja a vállalatunkat.”

7. Múltidéző: a főkapitány csirkét vásárol

Mikor jelent meg? Szeged és vidéke 1915. június 30-i számában.

Mi történt? „Rendőrtisztek, tanítók és rendőrök ügyelnek föl a piacokon a makszimális árak betartására.

Szalay József dr. már korán reggel a piacon járt, hogy személyesen is ellenőrizze a makszimális árak betartását. Egy kofánál többen alkudoztak sütnivaló csirkére. Az asszony hat koronát kért az aprójószág párjáért, az ötkoronás makszimális árral szemben.

— Hogy a csirkének párja? — kérdezte Szalay József dr. a kofaasszonyt, aki megszeppent és leszállította az árat.

— Öt korona hatvan! — felelte az asszony.

— Nem szégyenli magát, ezért a csöpp jószágért nagyon is elég öt korona.

A főkapitány a körülállókhoz fordult:

— Tessék vásárolni, öt korona a csirke párja!”

(Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.