Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 25. 10:36 Élet, Világ

Egyre tragikusabb Magyarország legnagyobb befektetőjének népesedési helyzete

Dél-Korea a világgazdaság nem túl sok felzárkózási sikertörténetének egyike, azaz kifejezetten szegény országként indulva tudott a gazdagok közé kerülni. A koreai vállalatok nemzetközi sikereit idehaza sem kell bemutatni, már csak azért sem, mert 2019 után tavaly is – nemzeti összesítés alapján – ezek voltak Magyarországon a legnagyobb működőtőke-befektetők. (Bár az összesített állományban továbbra is Németország vezet.)

Ezeket a gazdasági sikereket szeretné is folytatni az ország, de ezt egyre inkább veszélyezteti a tragikus demográfiai helyzet. A fejlett országok közül eddig is Dél-Koreában született népességarányosan a legkevesebb gyermek, de tavaly tovább romlott a helyzet. Ahogy a Bloomberg írja, míg 2020-ban 0,84 volt a teljes termékenységi arányszám, tavaly már csak 0,81. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha a mostani viszonyok változatlanok maradnának, akkor egy nő átlagosan hány gyermeket szülne élete során. A népesség fenntartásához (semleges ki- és bevándorlási egyenleg mellett) ennek 2,1-nek kellene lennie, de ezt a fejlett világban szinte sehol sem érik el, Magyarországon a legutóbbi adat szerint ez 1,56.

Ennek fényében nem meglepő, hogy Dél-Korea a leggyorsabban öregedő gazdag ország, és a jelenleg aktuális becslés szerint népessége az évszázad végére 24 millióra csökken a jelenlegi 51 millióról. Tavaly 260,6 ezer gyermek született az országban, és mivel a szülőképes korban lévő nők száma is visszaesik – tavaly 2 százalékkal, 11,62 millióra –, a népesség csökkenését akkor is nehéz lesz lassítani, ha a termékenységi arányszám nőne valamelyest. Az első gyermek születése is egyre későbbre tolódik, a nőknél ez már 32,6 év, a férfiaknál 35,1, miközben egy évtizede még csak 30,2, illetve 33 év volt.

Ez természetesen a gazdasági helyzetre is kihat, a munkaképes korban lévő lakosság száma 2020-ban 37,3 millión tetőzött, és az ország statisztikai hivatala szerint 2070-re közel megfeleződik. Ilyen körülmények között egyre nagyobb kihívás lesz fenntartani a gazdasági növekedést, hiszen a gazdasági teljesítmény tulajdonképpen a ledolgozott órák számának és a termelékenységnek a szorzata. Az utóbbit egyebek mellett robotokkal lehet növelni, amit meg is tesznek, emellett a vendégmunkások és a dolgozó nők számának növelésével igyekeznek ellensúlyozni a kedvezőtlen demográfiát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dél-korea demográfia demográfiai válság gyermekvállalás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.