Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. március 26. 12:34 Adat, Élet

Soha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alatt

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

Az elmúlt két esztendőben 110 ezerrel haladta meg a halálozások száma az élve születésekét Magyarországon, azaz ennyi volt a természetes fogyás. Húszéves időtávot nézve ez a megszokott nagyjából másfélszerese: azaz normál esetben három év alatt csökken ennyivel a népesség.

A korábbinál jóval nagyobb esés hátterében a halálozások számának megugrása áll. A még nem teljesen végleges adat szerint

2021-ben Magyarországon 155 ezer ember veszítette életét, ami évszázados csúcs.

A KSH kimutatásában elérhető adatok szerint utoljára a XX. század legelején, az 1920-as években haltak meg ennél is többen egyetlen év alatt Magyarországon. (Valójában valószínűleg a második világháború éveiben, ám azokról nincsen külön információ az adatsorban.)

Akkor azonban az élve születések száma a jelenlegi nagyjából háromszorosa volt, így folyamatosan nőtt az ország népessége. Ebben még a nyolcvanas évek elején történt fordulat, azóta a halálozások száma minden évben meghaladta a születésekét.

Méghozzá ahogy haladtunk előre az időben, egyre többel. Az elmúlt 20 évben a születések és halálozások száma közötti különbség növekedése ugyan lelassult, de nem állt meg. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a 2008-as válságot követő recesszió újabb látványos esést hozott a születésszámban.

A 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kabinet egyik fontos politikai jelszava lett a családtámogatás, amellyel nem titkoltan a gyerekvállalást is próbálta ösztönözni, ez azonban nem vezetett átütő eredményre. Ugyan a 2010-es években inkább stagnálás, sőt az utóbbi néhány esztendőben enyhe emelkedés volt jellemző, ez nem lassította érdemben a népességfogyást.

Sőt, a halálozások számának már említett drasztikus emelkedése miatt még gyorsult is a folyamat. A tavalyi 62 ezres természetes fogyás történelmi csúcs, korábban legfeljebb a második világháború éveiben fordult elő, hogy ennyivel esett Magyarország népessége a születések és halálozások miatt egyetlen esztendő alatt.*A KSH 1900-ig visszatekintő adatsorából ez nem derül ki egyértelműen, mivel a hivatal nem közöl a második világháború minden évéről adatokat. Az adatsorból az látszik, hogy 1941-ben nőtt a népesség, majd 1941 és 1949 között összesen 111 ezerrel csökkent, miközben a következő években 80-90 ezer között volt a természetes szaporodás.

A halálozások megugrása teljesen egyértelműen a koronavírus-járvány következménye. A KSH heti adatokat is közöl az elhunytak számáról, és ebből az látszik, hogy 1970 óta a húsz legtöbb halálesetet hozó hétből 13 az elmúlt két évben volt*1970 óta több mint 2700 hét telt el..

A járvány lefutása után ugyanakkor lehet esély arra, hogy ha kis mértékben is, de lassuljon a népesség fogyása. A pandémia előtt a halálesetek száma inkább ereszkedett, így ha ehhez stagnáló, enyhén növekvő születésszám társul, akkor a természetes fogyás is kisebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolyamatosan a lakosságra tolja az állam az egészségügy finanszírozásának nagy részétA magyar egészségügyet kiemelkedően nagy arányban finanszírozza magánbiztosítón keresztül vagy gyógyszerért, ellátásáért közvetlenül fizetve a lakosság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy hatalmas korrupciógyanús tétel volt a magyar egészségügy legnagyobb fejlesztése az elmúlt 20 évbenHazánk volt az egyetlen régiós ország, ahol 2002 és 2019 között csökkent az állami egészségügyi kiadások GDP-hez viszonyított aránya. Aztán jöttek a lélegeztetőgépek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább dolgoznak, később szülnek és házasodnak a magyarokA főbb életesemények egyre későbbre tolódnak, ami általános európai tendencia, de közben egyre hosszabb ideig is dolgozunk az életünk során, ami Magyarországon különösen éles változás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet demográfia elmúlt 20 év halálozás népességcsökkenés születés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.