Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 8. 10:11 Adat, Élet

Tovább dolgoznak, később szülnek és házasodnak a magyarok

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

Noha a születéskor várható élettartamot nézve nem áll valami fényesen Magyarország európai összehasonlításban, a munkával töltött évek száma az elmúlt két évtizedben az uniós átlag közelébe ért. A kétezres évek elején a 15 éves magyarok átlagosan 28 aktív évnek néztek elébe a munkaerőpiacon, akik viszont az elmúlt évtized végén léptek ebbe az életkorba, már 34 évnyi munkára számíthattak. Persze időközben a várható élettartam is megnőtt, de korántsem olyan mértékben, mint a munkával töltött évek száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

Ez a növekmény a régióban mért értékekhez képest is jelentős, Magyarország lényegében behozta lemaradását a visegrádi térség országaihoz képest.

Az életszakaszokat érintő további lényeges változás a közelmúltból a gyermekvállalás halasztása: az utóbbi két évtizedben 25,6 évről 28,3-ra nőtt az első gyermeküket szülő anyák átlagos életkora. Ez a trend megegyezik a szűkebb régióban és az Európában tapasztalható változásokkal, és nagyban befolyásolja a gyermekszületések számát, illetve végső soron a népesség hosszabb távú gyarapodási (szinten maradási) kilátásait.

A hasonló tendenciák mellett ugyanakkor fontos különbségek is látszanak a fenti ábrán. A magyarországi, illetve a térségi adatok ugyanis jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól. Az első szülés későbbre tolódása tehát a kontinens nyugatabbi részein jellemzőbb probléma. Ezekben az országokban nagyobb is az eltérés a tényleges és a társadalmi elvárásoknak megfelelő szülési kor között. Tőlünk nyugatra a nők kettő-négy évvel később válnak anyává, mint ahogy azt a társadalom ideálisnak tartaná, míg Magyarországon és más posztszocialista országokban ez az eltérés kisebb, hozzávetőlegesen két év.

Későbbre tolódtak a házasságkötések is ebben az időszakban, 2002 és 2019 között a magyar nők és férfiak átlagéletkora az első esküvőjük idején négy évvel növekedett. Hasonló tendenciák jellemzők a régióban is, de a többi visegrádi országhoz képest jellemzően a magyar párok kötnek a legkésőbb házasságot.

Mindezzel együtt megváltozott Magyarországon a különböző életszakaszok elhatárolása is, már ami az életévekben kifejezett töréspontokat illeti. A felnőttkor kezdetét 2006 és 2018-19 között egy-két évvel, a középkorúságét négy-öt, az idős korét pedig három-öt évvel tették későbbre a magyarok. E változások nyomán mostanra a nőket lényegében ugyanolyan életkorban nevezik idősnek, mint a férfiakat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet demográfia életkor gyerekvállalás házasság munkavállalás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.