Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 7. 10:08 Közélet

Elmúlt 12 vagy elmúlt 8 év? Nézzük inkább az elmúlt 20-at!

A 2010-as kormányváltást követő években a fideszes politikusok visszatérő témája volt az „elmúlt nyolc év” hibáinak ostorozása, hiszen erre az időszakra mutogatva meg lehetett magyarázni a nehézségeket. Az idő múlásával ez a kifejezés kikopott a használatból, és felváltotta Gyurcsány Ferenc nevének ismételgetése, ami már csak azért is hasznos a kormányoldal szempontjából, mert egyre nehezebb felidézni, hogyan mentek ténylegesen a dolgok 2010 előtt.

Másrészt, mivel 12 év folyamatos kormányzás ritka a magyar történelemben, adná magát ennek az időszaknak az értékelése. Mi itt a G7-nél mégis azt gondoljuk, hogy a választások előtti számvetés időszakában érdemes a két időszakot egyben mérlegre tenni. Nem azért, mintha a 2010 előtti időszak feltétlenül jó támpontot adna azzal kapcsolatban, hogy mi várható egy esetleges ellenzéki választási győzelem után. Inkább azért, mert a nemzetközi referencia – a hazánkhoz hasonló sorsú, adottságú országok sikerei és kudarcai – mellett mégiscsak Magyarország 2010 előtti és utáni korszakának összehasonlítása alapján lehet leginkább megítélni a kétpártrendszer felé haladó politikai osztály teljesítményét.

Nem célunk ugyanakkor győztest hirdetni, hogy melyik időszak volt sikeresebb a gazdaságban, vagy bizonyult élhetőbbnek társadalmi szempontból. Ezt már csak azért is nehéz lenne megtenni, mert a két időszakban rengeteg körülmény nagyon eltért, például a 2008-as válság kitörése és utóhatásai vagy éppen az elérhető uniós források nagysága miatt.

Kiindulópontnak nem azért jelöltük ki 2002-t, mert így kerek számra jön ki az azóta eltelt idő, hanem mert előtte nagyon kevés statisztika lelhető fel a maiakkal összehasonlítható formában. Így is előfordul majd, hogy bizonyos adatsoraink például csak 2004-től indulnak.

A sorozatban olyan területeket vizsgálunk meg, amelyek egyrészt kellően fontosak – jóformán mindenkit érintenek az országban –, másrészt ilyen időtávon már kifejezetten látványosak lehetnek a változások. Így sor kerül majd egyebek mellett a demográfiára, az egészségügyre, az életszínvonalra, a munka világára, az oktatásra és a gazdasági versenyképességre is.

Törekszünk a tömörségre, a sorozat sok cikke nem lesz hosszabb néhány bekezdésnél és ábránál, de lesznek egy-egy nagyobb ágazatot összefoglalóan értékelő írások is. Sorozatunk holnap indul, jó olvasást!

Közélet 2022-es választások demográfia egészségügy életszínvonal értékelés gazdaság oktatás országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Torontáli Zoltán
2022. július 2. 17:32 Élet, Tech

Az erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenes

Ami Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.