Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 7. 10:08 Közélet

Elmúlt 12 vagy elmúlt 8 év? Nézzük inkább az elmúlt 20-at!

A 2010-as kormányváltást követő években a fideszes politikusok visszatérő témája volt az „elmúlt nyolc év” hibáinak ostorozása, hiszen erre az időszakra mutogatva meg lehetett magyarázni a nehézségeket. Az idő múlásával ez a kifejezés kikopott a használatból, és felváltotta Gyurcsány Ferenc nevének ismételgetése, ami már csak azért is hasznos a kormányoldal szempontjából, mert egyre nehezebb felidézni, hogyan mentek ténylegesen a dolgok 2010 előtt.

Másrészt, mivel 12 év folyamatos kormányzás ritka a magyar történelemben, adná magát ennek az időszaknak az értékelése. Mi itt a G7-nél mégis azt gondoljuk, hogy a választások előtti számvetés időszakában érdemes a két időszakot egyben mérlegre tenni. Nem azért, mintha a 2010 előtti időszak feltétlenül jó támpontot adna azzal kapcsolatban, hogy mi várható egy esetleges ellenzéki választási győzelem után. Inkább azért, mert a nemzetközi referencia – a hazánkhoz hasonló sorsú, adottságú országok sikerei és kudarcai – mellett mégiscsak Magyarország 2010 előtti és utáni korszakának összehasonlítása alapján lehet leginkább megítélni a kétpártrendszer felé haladó politikai osztály teljesítményét.

Nem célunk ugyanakkor győztest hirdetni, hogy melyik időszak volt sikeresebb a gazdaságban, vagy bizonyult élhetőbbnek társadalmi szempontból. Ezt már csak azért is nehéz lenne megtenni, mert a két időszakban rengeteg körülmény nagyon eltért, például a 2008-as válság kitörése és utóhatásai vagy éppen az elérhető uniós források nagysága miatt.

Kiindulópontnak nem azért jelöltük ki 2002-t, mert így kerek számra jön ki az azóta eltelt idő, hanem mert előtte nagyon kevés statisztika lelhető fel a maiakkal összehasonlítható formában. Így is előfordul majd, hogy bizonyos adatsoraink például csak 2004-től indulnak.

A sorozatban olyan területeket vizsgálunk meg, amelyek egyrészt kellően fontosak – jóformán mindenkit érintenek az országban –, másrészt ilyen időtávon már kifejezetten látványosak lehetnek a változások. Így sor kerül majd egyebek mellett a demográfiára, az egészségügyre, az életszínvonalra, a munka világára, az oktatásra és a gazdasági versenyképességre is.

Törekszünk a tömörségre, a sorozat sok cikke nem lesz hosszabb néhány bekezdésnél és ábránál, de lesznek egy-egy nagyobb ágazatot összefoglalóan értékelő írások is. Sorozatunk holnap indul, jó olvasást!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2022-es választások demográfia egészségügy életszínvonal értékelés gazdaság oktatás országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.