Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 7. 10:08 Közélet

Elmúlt 12 vagy elmúlt 8 év? Nézzük inkább az elmúlt 20-at!

A 2010-as kormányváltást követő években a fideszes politikusok visszatérő témája volt az „elmúlt nyolc év” hibáinak ostorozása, hiszen erre az időszakra mutogatva meg lehetett magyarázni a nehézségeket. Az idő múlásával ez a kifejezés kikopott a használatból, és felváltotta Gyurcsány Ferenc nevének ismételgetése, ami már csak azért is hasznos a kormányoldal szempontjából, mert egyre nehezebb felidézni, hogyan mentek ténylegesen a dolgok 2010 előtt.

Másrészt, mivel 12 év folyamatos kormányzás ritka a magyar történelemben, adná magát ennek az időszaknak az értékelése. Mi itt a G7-nél mégis azt gondoljuk, hogy a választások előtti számvetés időszakában érdemes a két időszakot egyben mérlegre tenni. Nem azért, mintha a 2010 előtti időszak feltétlenül jó támpontot adna azzal kapcsolatban, hogy mi várható egy esetleges ellenzéki választási győzelem után. Inkább azért, mert a nemzetközi referencia – a hazánkhoz hasonló sorsú, adottságú országok sikerei és kudarcai – mellett mégiscsak Magyarország 2010 előtti és utáni korszakának összehasonlítása alapján lehet leginkább megítélni a kétpártrendszer felé haladó politikai osztály teljesítményét.

Nem célunk ugyanakkor győztest hirdetni, hogy melyik időszak volt sikeresebb a gazdaságban, vagy bizonyult élhetőbbnek társadalmi szempontból. Ezt már csak azért is nehéz lenne megtenni, mert a két időszakban rengeteg körülmény nagyon eltért, például a 2008-as válság kitörése és utóhatásai vagy éppen az elérhető uniós források nagysága miatt.

Kiindulópontnak nem azért jelöltük ki 2002-t, mert így kerek számra jön ki az azóta eltelt idő, hanem mert előtte nagyon kevés statisztika lelhető fel a maiakkal összehasonlítható formában. Így is előfordul majd, hogy bizonyos adatsoraink például csak 2004-től indulnak.

A sorozatban olyan területeket vizsgálunk meg, amelyek egyrészt kellően fontosak – jóformán mindenkit érintenek az országban –, másrészt ilyen időtávon már kifejezetten látványosak lehetnek a változások. Így sor kerül majd egyebek mellett a demográfiára, az egészségügyre, az életszínvonalra, a munka világára, az oktatásra és a gazdasági versenyképességre is.

Törekszünk a tömörségre, a sorozat sok cikke nem lesz hosszabb néhány bekezdésnél és ábránál, de lesznek egy-egy nagyobb ágazatot összefoglalóan értékelő írások is. Sorozatunk holnap indul, jó olvasást!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2022-es választások demográfia egészségügy életszínvonal értékelés gazdaság oktatás országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.