Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. február 7. 10:08 Közélet

Elmúlt 12 vagy elmúlt 8 év? Nézzük inkább az elmúlt 20-at!

A 2010-as kormányváltást követő években a fideszes politikusok visszatérő témája volt az „elmúlt nyolc év” hibáinak ostorozása, hiszen erre az időszakra mutogatva meg lehetett magyarázni a nehézségeket. Az idő múlásával ez a kifejezés kikopott a használatból, és felváltotta Gyurcsány Ferenc nevének ismételgetése, ami már csak azért is hasznos a kormányoldal szempontjából, mert egyre nehezebb felidézni, hogyan mentek ténylegesen a dolgok 2010 előtt.

Másrészt, mivel 12 év folyamatos kormányzás ritka a magyar történelemben, adná magát ennek az időszaknak az értékelése. Mi itt a G7-nél mégis azt gondoljuk, hogy a választások előtti számvetés időszakában érdemes a két időszakot egyben mérlegre tenni. Nem azért, mintha a 2010 előtti időszak feltétlenül jó támpontot adna azzal kapcsolatban, hogy mi várható egy esetleges ellenzéki választási győzelem után. Inkább azért, mert a nemzetközi referencia – a hazánkhoz hasonló sorsú, adottságú országok sikerei és kudarcai – mellett mégiscsak Magyarország 2010 előtti és utáni korszakának összehasonlítása alapján lehet leginkább megítélni a kétpártrendszer felé haladó politikai osztály teljesítményét.

Nem célunk ugyanakkor győztest hirdetni, hogy melyik időszak volt sikeresebb a gazdaságban, vagy bizonyult élhetőbbnek társadalmi szempontból. Ezt már csak azért is nehéz lenne megtenni, mert a két időszakban rengeteg körülmény nagyon eltért, például a 2008-as válság kitörése és utóhatásai vagy éppen az elérhető uniós források nagysága miatt.

Kiindulópontnak nem azért jelöltük ki 2002-t, mert így kerek számra jön ki az azóta eltelt idő, hanem mert előtte nagyon kevés statisztika lelhető fel a maiakkal összehasonlítható formában. Így is előfordul majd, hogy bizonyos adatsoraink például csak 2004-től indulnak.

A sorozatban olyan területeket vizsgálunk meg, amelyek egyrészt kellően fontosak – jóformán mindenkit érintenek az országban –, másrészt ilyen időtávon már kifejezetten látványosak lehetnek a változások. Így sor kerül majd egyebek mellett a demográfiára, az egészségügyre, az életszínvonalra, a munka világára, az oktatásra és a gazdasági versenyképességre is.

Törekszünk a tömörségre, a sorozat sok cikke nem lesz hosszabb néhány bekezdésnél és ábránál, de lesznek egy-egy nagyobb ágazatot összefoglalóan értékelő írások is. Sorozatunk holnap indul, jó olvasást!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2022-es választások demográfia egészségügy életszínvonal értékelés gazdaság oktatás országgyűlési választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.