Hírlevél feliratkozás
Bogár Zsolt
2022. június 14. 15:03 Világ

Ki lehet-e zárni Oroszországot a nemzetközi közösségből?

Oroszország nélkül? – Új véleménycikk-sorozat a G7 Holnap-ban.

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának állása, valamint a harcok során elkövetett orosz háborús bűncselekmények ma azt valószínűsítik, hogy a háború rövid időn belül nem ér véget. A Nyugat soha nem látott gazdasági szankciókkal és a teljes elszigeteléssel próbálja Oroszországot visszavonulóra kényszeríteni. Míg Ukrajna célja nagyjából látható (az ország határainak visszaállítása), az orosz katonai célok közel sem ilyen egyértelműek.

Történelmi előzményeket figyelembe véve a sebezhető nyugati határok megvédéséről lehet itt szó valamilyen közbeékelt baráti vagy semleges államalakulat felállításával. Minimálcélként a Donbasz és a Krím megtartása az ottani földgázkészletek és a tengeri élelmiszerexport ellenőrzése céljából. Mindkettő kontrollja nyilvánvalóan Ukrajna számára is nagyon fontos. Nagy kihívás, hogy ezt a helyzetet miképp lehet megoldani. A diplomáciai jelzések mindenesetre most abba az irányba mutatnak, hogy hosszú érési periódusnak nézünk elébe, és

a világot oroszországi export és import nélkül kell működőképes állapotban tartani.

A G7 Holnap legutóbbi sorozatában Magyarország energiabiztonságáról volt szó. Amikor február elején elkezdtük, még „csak” az európai gázkrízis zajlott elszálló árakkal, mire a végére értünk, kitört Oroszország ukrajnai háborúja – de még szó se volt arról, hogy az agresszorral szembeni szankciók az orosz kőolajszállításokat érintenék. Ma már az sem tabu, sőt. A sorozat akkor azt járta körbe, hogy miképp garantálható Magyarország ellátásbiztonsága úgy, hogy közben 2050-re teljesítse az európai karbonsemlegességi célokat.

Akkor azzal zártunk, hogy „a sorozatot lehet úgy is olvasni, hogy lássuk, milyen fontos stratégiai szerepet tölt be az orosz kötődésű energia- és technológiaimport a hazai energiaellátásában, de közben el is merenghetünk azon, milyen lehetőségünk van ebből kilépni”. A háború, mondani sem kell, a hangsúlyokat alaposan átrendezte – párhuzamos infrastruktúrák létrehozására van szükség, merengésre pedig a legkevésbé sincs idő.

A G7 Holnap új témája, az „Oroszország nélkül?“ azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha a nyugati világ megpróbálja teljesen elszigetelni és kizárni Oroszországot a nemzetközi együttműködésekből, ellátási láncokból, nemzetközi közösségből. Egyáltalán lehet-e a világ legnagyobb, a szárazföldi területek 11 százalékát birtokló Oroszországot ily módon karanténba zárni, kiírható-e egy ekkora, részben európai ország a nemzetközi közösségből?

Milyen helyzetet teremt ez geopolitikailag, biztonságpolitikailag, gazdaságilag,

milyen hatással van azokra a kulcsterületekre, melyeken Oroszország és a térség, benne Magyarország kapcsolódása nagyon erős?

Ebben az energiagazdaság fontos, de nyilvánvalóan csak az egyik szelet.

Ahogy azt már megszokhatták az olvasók, a G7 Holnap-formátum nem hagyományos vitaoldal. A felkért szerzőket arra biztatjuk, hogy segítsenek kibontani a felvetett téma szempontjait. Résztémákhoz kérünk fel szerzőket, az egyes cikkek újabb és újabb megközelítésekkel gazdagítják a diskurzust, így a végére látható válik a kérdés komplexitása.

Oroszország nélkül? – Holnap kezdünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bogár Zsolt G7 Holnap orosz-ukrán háború Oroszország

Sz. Bíró Zoltán

A rend felborításával akar Putyin erősebbnek mutatkozni, de a király meztelen

2022. június 15. 18:10

Nem a pénzügyi korlátozások vagy a szénhidrogénexportot érintő szankciók fájhatnak leginkább Oroszországnak, hanem hogy technológiai területen várhatóan minden korábbinál jobban lemarad.

Világgazdasági korszakváltást hoz Oroszország háborúja

2022. június 17. 04:34

Tartós drágulás, blokkokra szakadó világgazdaság, háttérbe szoruló klímacélok – Putyin átrajzolja a világgazdaság fejlődési pályáját.

Kovács Krisztián
Pletser Tamás

Nem a gáznál a legfájdalmasabb a szakítás Oroszországgal

2022. június 20. 04:34

Véget ér a szabad energiakereskedelem korszaka, de az Oroszországgal való szakítást nehezíti, hogy akad a földgáznál nehezebben beszerezhető energiahordozó is.

Önellátásra rendezkedett be Oroszország mezőgazdasága

2022. június 22. 17:18

Az orosz mezőgazdaság „ütésálló”. Ha embargó sújtja, hamar reagál és a korábbinál is gyorsabban növekszik.

Raskó György
Pálinkás József

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

2022. június 29. 17:54

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Oroszország háborút nyer, de húsz év nagyhatalmi ambícióit veszítheti el

2022. július 8. 17:13

Nem biztos, hogy az a lényeg, ha Oroszország győz ebben a háborúban, hanem hogy mit veszít el közben – írja Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének Oroszország-kutatója.

Vigóczki Máté György

G7 Holnap

Lukács András
2023. augusztus 22. 17:01 Élet

A lényegről kellene beszélni akkor is, amikor a közlekedésről beszélünk

A létünket veszélyeztető klíma- és környezeti válsághoz való alkalmazkodáshoz a városi közlekedést is alapvetően át kell alakítani.

Bogár Zsolt
2023. augusztus 9. 16:23 Élet

Varázsolj kis cilinderből nagy nyulat!

Klímasemlegesség, e-mobilitás, kapacitásszegény infastruktúra - ezek a városi közlekedés problémái.

Vargha Márton
2023. július 25. 16:22 Élet

Klubtagságival lehessen közlekedni a városban!

A sofőr nélküli autók korában a város nyújtotta szolgáltatássá alakulhat a közlekedés, amelyért használatarányos klubtagsági díjat kell fizetni. Bár mindez távolinak tűnhet, ideje lenne rá felkészülni.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.