Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 10. 09:31 Adat, Közélet

Zugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredményt

Az első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban. Karácsony Gergely 90 százalék feletti feldolgozottságnál fordított közel hét órával az urnazárás után.

Mi történt? Jelen állás szerint Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere. A MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd támogatásával induló politikus azonban mindössze 324 szavazattal előzte meg kihívóját, Vitézy Dávidot, így van rá esély, hogy újraszámlálják a szavazatokat.

  • Az eredmény szorosabb volt, mint ahogy azt sokan várták. Előzetesen a közvéleménykutatások Karácsony Gergely elég sima győzelmét valószínűsítették. Múlt pénteken, az utolsó pillanatban azonban a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy javára, ami nyílttá tette a versenyt.

Számokban: a főpolgármesteri címért így végül három jelölt indult: Karácsony és Vitézy mellett a Mi Hazánk színeiben Grundtner András szállt még harcba. A hivatalos eredmények szerint Karácsony a szavazatok 47,53, Vitézy pedig a 47,49 százalékát kapta, míg Grundtner 5 százalék alatt maradt.

  • A 0,04 százalékpontos különbség 324 szavazatot jelent a fővárosban leadott közel 800 ezerből. Karácsony ennél szinte végig rosszabbul állt. Az első adatközléstől Vitézy vezetett, és szavazatszámban elég sokáig nőtt a különbség, amely 5600 szavazat körül tetőzött.
  • Az eredmény tényleg az utolsó pillanatban, 90 százalék feletti feldolgozásnál fordult meg. A 314 szavazatos különbség annyira kicsi, hogy Vitézy már a hivatalos eredmény kihirdetése előtt közölte, hogy újraszámlálásra számít. Különösen, hogy nagyon magas, közel 25 ezer volt az érvénytelen szavazatok száma is.

Alulnézet: az egyes kerületekben elég eltérően alakult a jelöltek támogatottsága. Általánosságban az látszik, hogy a külső kerületekben, illetve a belváros legbelső részén Vitézy nyert, a hagyományosan baloldali jelöltet választó részeken viszont nagyon Karácsony.

  • A regnáló főpolgármester a XIII. kerületnek köszönheti a legtöbbet: itt 8628 szavazattal kapott többet, mint vetélytársa. Vitézy a XVI., a XVII. és a XXI. kerületben verte a legtöbbet Karácsonyra, de ez összesen sem hozta be az angyalföldi hátrányt.
  • A fordulatot ugyanakkor valószínűleg nem ezek a kerületek hozták meg. A valasztas.hu akkori adatai szerint viszonylag sok főpolgármesteri szavazat érkezett a késői órákban a Várnegyedből, Zuglóból és Erzsébetvárosból. Ezek közül előbbiben Vitézynek volt előnye, utóbbi kettőben Karácsonynak. Ezeknek a szavazatoknak a befutása fordíthatta meg az állást.
  • A kerületek közül a legszorosabb egyébként Kispest volt: itt 119 szavazattal nyert Karácsony Gergely. Ez fél százalékpontos különbséget jelent. Arányaiban hasonló volt az eltérés Óbudán és Újbudán is, de ezek jóval népesebb kerületek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegpecsételheti a Liget-projekt sorsát Szentkirályi Alexandra visszalépéseKarácsony Gergely és Vitézy Dávid sem látja helyét a Városligetben újabb építkezésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet főpolgármester karácsony gergely Szentkirályi Alexandra vitézy dávid Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.