Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Érdekes kettősség látszik a friss, áprilisi béradatokban: az átlagkereset értéke kevésbé változik mint a fizetések mediánja. A kettő között nyíló olló arra utalhat, hogy most már a magasabb jövedelmeknél kisebbek a béremelések.

  • Az átlagot erősen felhúzhatja egy-egy ritkán előforduló, de rendkívül magas bér, a medián viszont az az összeg, amelynél ugyanannyi ember keres többet, mint amennyi kevesebbet.

Számokban: a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 13,5, míg a medián bérük 16,6 százalékkal növekedett áprilisban, az előbbi értéke 645 265 forint, az utóbbi pedig 515 965 forint lett. 

  • A jövedelmi különbségek azonban stabilak maradtak, az átlagfizetés áprilisban a mediánt 25 százalékkal haladta meg, ami hasonló az elmúlt néhány évben tapasztalt szinthez.

Miért fontos ez? Az áprilisi bérnövekedési adatok felülmúlják az idei előrejelzéseket, sőt a jegybank friss Inflációs jelentésében foglalt 12,4 – 13,0 százalékos sávon is túllógnak. A kedvező bérezési és jövedelmi folyamatok eredményeképpen erősödhet a lakossági fogyasztás, és végső soron a gazdasági növekedés is.

Az infláció elvitte az elmúlt két év bérnövekedésének jelentős részét. Az áremelkedést figyelembe véve a reálkereset áprilisban csak 9,5 százalékkal nőtt, ám ez még mindig kedvező ahhoz a csökkenéshez képest, amit 2022 és 2023 fordulóján tapasztaltunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz béremelés jövedelem medián bér medián jövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.