Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Két nagy értékű ingatlanbérleti szerződést is kötött a MÁV-csoport egy héttel azt megelőzően, hogy elhagyták volna a korábbi székházat. Az eredeti indoklás szerint a költözésre takarékossági okokból volt szükség, de nem látszik, hogy spórolna a dolgon az állami cég.

Mi történt? Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban – derül ki az állami cég által közzétett szerződéslistából (pdf).

  • A vállalat az Üllői úti Telekom-irodaházban 3 évig fog irodákat bérelni a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó TSZ Development Kft.-től, míg a XIII. kerületben található Kassák-Dévai irodaház bérléséről bő két és fél éves időtávra állapodott meg a Schmidt Máriához és Ungár Péterhez köthető BIF-csoport egy leánycégével.

Előzmények: a MÁV központja az elmúlt bő tíz évben a fővárosi Könyves Kálmán körúton volt. Ennek az irodaháznak a bérléséről még 2013-ban kötöttek megállapodást a tulajdonos Raiffeisen Ingatlan Alappal.

  • A szerződés azonban az idén május 6-án lejárt, és már év elején arról szóltak a hírek, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium nem hosszabbítja meg azt.
  • Március végére biztossá vált, hogy a MÁV-csoportnak költöznie kell, ám azt sokáig nem lehetett tudni, hogy hol dolgozik majd az a több mint 2100 alkalmazott, aki eddig a Könyves Kálmán körúti irodaházba járt be. Hosszabb távon a Mol-torony melletti BudaPart lehet a célpont, ám erre még éveket kell várni.
  • Néhány hete több lap is arról számolt be, hogy az átmeneti időszakban az alkalmazottak egy része a közeli Telekom-székházba költözhet, míg mások az angyalföldi MKB-irodaházban vehetik fel újra a munkát. A munkatársak jelentős hányada pedig hosszabb-rövidebb ideig home office-ban maradhat.

Számokban: a hétfőn közzétett szerződési adatok alapján a Telekom-székházban 2027 májusáig 2,1 milliárdért, míg a XIII. kerületi, egykor valóban az MKB-nek otthont adó, de a BIF-csoporthoz tartozó irodaházban 2026 végéig 3,4 milliárdért bérelnek majd irodákat.

  • Nem látszik, hogyan lesz ebből spórolás. A cég ugyanis így havonta átlagosan 165 millió forint bérleti díjat fog fizetni 2026 végéig, miközben a 2024 előtti legutóbbi szerződésmódosítás alapján a régi székház 352 ezer euróba, azaz jelenlegi árfolyamon 138 millió forintba került egy hónapra.
  • Korábban a MÁV-nál a 24.hu-nak azt mondták, hogy „a költözés érdemi, évi több száz milliós – a várható, átmeneti időszakban akár másfél milliárdos – megtakarítással jár majd a vállalatcsoportnak”.

Felülnézet: a MÁV az új szerződéseit épp abban az időszakban kötötte, amikor a főpolgármesteri pozícióra pályázó Vitézy Dávid és Lázár János konfliktusa látványosan kiéleződött, és a felek egymásnak üzengettek a sajtóban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése ótaMagyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat BIF MÁV Schmidt Mária Ungár Péter vitézy dávid Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.