Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Két nagy értékű ingatlanbérleti szerződést is kötött a MÁV-csoport egy héttel azt megelőzően, hogy elhagyták volna a korábbi székházat. Az eredeti indoklás szerint a költözésre takarékossági okokból volt szükség, de nem látszik, hogy spórolna a dolgon az állami cég.

Mi történt? Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban – derül ki az állami cég által közzétett szerződéslistából (pdf).

  • A vállalat az Üllői úti Telekom-irodaházban 3 évig fog irodákat bérelni a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó TSZ Development Kft.-től, míg a XIII. kerületben található Kassák-Dévai irodaház bérléséről bő két és fél éves időtávra állapodott meg a Schmidt Máriához és Ungár Péterhez köthető BIF-csoport egy leánycégével.

Előzmények: a MÁV központja az elmúlt bő tíz évben a fővárosi Könyves Kálmán körúton volt. Ennek az irodaháznak a bérléséről még 2013-ban kötöttek megállapodást a tulajdonos Raiffeisen Ingatlan Alappal.

  • A szerződés azonban az idén május 6-án lejárt, és már év elején arról szóltak a hírek, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium nem hosszabbítja meg azt.
  • Március végére biztossá vált, hogy a MÁV-csoportnak költöznie kell, ám azt sokáig nem lehetett tudni, hogy hol dolgozik majd az a több mint 2100 alkalmazott, aki eddig a Könyves Kálmán körúti irodaházba járt be. Hosszabb távon a Mol-torony melletti BudaPart lehet a célpont, ám erre még éveket kell várni.
  • Néhány hete több lap is arról számolt be, hogy az átmeneti időszakban az alkalmazottak egy része a közeli Telekom-székházba költözhet, míg mások az angyalföldi MKB-irodaházban vehetik fel újra a munkát. A munkatársak jelentős hányada pedig hosszabb-rövidebb ideig home office-ban maradhat.

Számokban: a hétfőn közzétett szerződési adatok alapján a Telekom-székházban 2027 májusáig 2,1 milliárdért, míg a XIII. kerületi, egykor valóban az MKB-nek otthont adó, de a BIF-csoporthoz tartozó irodaházban 2026 végéig 3,4 milliárdért bérelnek majd irodákat.

  • Nem látszik, hogyan lesz ebből spórolás. A cég ugyanis így havonta átlagosan 165 millió forint bérleti díjat fog fizetni 2026 végéig, miközben a 2024 előtti legutóbbi szerződésmódosítás alapján a régi székház 352 ezer euróba, azaz jelenlegi árfolyamon 138 millió forintba került egy hónapra.
  • Korábban a MÁV-nál a 24.hu-nak azt mondták, hogy „a költözés érdemi, évi több száz milliós – a várható, átmeneti időszakban akár másfél milliárdos – megtakarítással jár majd a vállalatcsoportnak”.

Felülnézet: a MÁV az új szerződéseit épp abban az időszakban kötötte, amikor a főpolgármesteri pozícióra pályázó Vitézy Dávid és Lázár János konfliktusa látványosan kiéleződött, és a felek egymásnak üzengettek a sajtóban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése ótaMagyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat BIF MÁV Schmidt Mária Ungár Péter vitézy dávid Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.