Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Érdekes árverés jelent meg a közelmúltban az elektronikus értékesítési rendszer felületén. Egy felszámolás keretében most bárki megvásárolhatja az MDF védjegyet. A licit július elején indul, a kikiáltási ár pedig rendkívül alacsony.

Erre lehet licitálni

Mi történt? Árverésen értékesítik a felszámolás alá került Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) tulajdonában álló MDF-védjegyet. Ha valaki licitálna rá, akkor ezt már 80 ezer forinttal megteheti, ennyiről indul ugyanis az árverés.

  • A felszámoló cég kis értékű ingóságként hivatkozik a védjegyre, aminek birtoklása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának dokumentációja szerint a szebb napokat megélt párt nevének és logójának használatára is feljogosít.

Előzmények: az MDF közel 25 százalékos eredménnyel és a mandátumok 42 százalékát megszerezve nyerte meg a rendszerváltás utáni első szabad országgyűlési választást, támogatottsága azonban ezt követően fokozatosan elolvadt.

  • A párt 1998-tól többnyire a Fidesz segítségével jutott parlamentbe, de érdemi szavazóbázis nem igazán látszott mögötte. 2006-ban ugyan még önállóan is elérte az 5 százalékos küszöböt, 2010-re azonban az MDF teljesen elveszítette bázisát.
  • A 2010-es bukás után a párt arculatot és nevet váltott, ekkor keresztelték át Jólét és Szabadság Demokrata Közösségre. A JESZ egyetlen parlamenti választáson indult, ahol a szavazatok mindössze 0,2 százalékét kapta.
  • A pártról sokat elárul, hogy 2021 óta egy ferencvárosi társasház pincéjéből működik. Egész pontosan csak működött, tavaly júliusban ugyanis az időközben egyesületté alakuló szervezet felszámolás alá került. Ennek keretében hirdették most meg a JESZ tulajdonában álló MDF védjegyet.

Mi várható? A pályázatot múlt pénteken hirdették meg, jelenleg a jelentkezési fázis zajlik, a licitálás július 5-én indulhat, és maga az árverés július 20-án zárul.

  • Az ilyen vagyontárgyak esetében az eljárások gyakran eredménytelenül zárulnak, nem lenne meglepő, ha most is ez történne, igaz, a rendkívül alacsony minimálár miatt nem elképzelhetetlen, hogy lesz jelentkező.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről isOlyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy emelkedett fel Orbán Viktor a rendszerváltás előttKorabeli újságcikkek alapján Orbán mára korántsem fordult ki magából annyira, mint elterjedt. Kockázatvállaló képessége és pragmatizmusa már akkor megkülönböztette riválisaitól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy film, amelyből mindennél jobban megértheted a 90-es évek elejétMa is nagyon üt Schiffer Pál videotonos filmtrilógiája, amely kegyetlenül élesen mutatja be a rendszerváltás utáni évek hétköznapi valóságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet magyar demokrata fórum mdf rendszerváltás választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.