Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 7. 17:03 Közélet

Megpecsételheti a Liget-projekt sorsát Szentkirályi Alexandra visszalépése

Egyik versenyben maradt, esélyes főpolgármester-jelölt sem lelkesedik a kormány városligeti beruházásainak folytatásáért. A legnagyobb kérdés talán a Magyar Nemzeti Galéria új épületének sorsa, aminek felhúzását Karácsony Gergely a kezdetektől ellenezte, és bár eleinte úgy tűnt, mintha a kormány ezt figyelembe venné, a grandiózus projekt időről időre újra napirendre kerül.

Háttér: a városligeti építkezések komoly felháborodást és ellenállást váltottak ki, Karácsony Gergely már a 2019-es programjában is jelezte, hogy az oda tervezett múzeumi épületeknek más helyet kell keresni. Ezt főpolgármesterré választása után is tartotta, amire Orbán Viktor is reagált, azt jelezvén, hogy nem fejezik be azokat a beruházásokat, amelyeket a főváros ellenez.

  • A 2022-es választási eredményt azonban felhatalmazásként értékelte a miniszterelnök a Liget-projekt folytatására, a galéria új épületét egyes tervek szerint már tavaly elkezdték volna építeni, ám ez végül 2025-re tolódhat. Időközben az építőipari infláció is kihívások elé állította a projektet, amit Baán László miniszteri biztos is elismert.
  • Vitézy Dávid is más helyszínt keresne a beruházásnak a programja szerint: „Javasoljuk a kormánynak, hogy a Magyar Nemzeti Galéria új épülete az értékes múzeumi programmal együtt ne a Városligetbe, hanem egy ma használaton kívüli, de kellően központi és jól elérhető városi helyszínre kerüljön.”
  • Szentkirályi Alexandra ugyanakkor méltatta a Városligetben már lezárt fejlesztéseket a kampánya során, a kormány és a 2019 előtti városvezetés együttműködését is kiemelve. Noha a jelölt hétpontos programjában a Liget-projektről nem esett szó, annak bejelentésekor Baán László a beruházás folytatását illető reményeinek adott hangot.

Tágabb kontextus: a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Házának felépítése is a Liget-projekt része, de ezek a galéria épületéhez képest kevésbé fontosak a kormány számára. A főváros és a kormány közötti ellentétek azonban más beruházások esetében is kiéleződtek, izgalmas kérdés például a egyetemvárosok ügye.

  • A többszörösen védett Római Camping területére tervezett egyetemi célú beruházást Karácsony Gergely a természetet féltve ellenzi.
  • A ferencvárosi Diákváros ügyében a főpolgármester nehezményezte, hogy a projekt keretében létesítendő ingatlanok a Fudan Egyetemet illethetik, és programjában Vitézy Dávid is hasonlóképp tesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira megépítené a kormány az Új Nemzeti Galériát a Városligetbe, hogy 26-ról 72 milliárdra drágultMár 200 milliárd felett jár az öt éve kezdett Liget-projekt, amiből a Városligetben még egy múzeum sem épült meg. A menetrendszerű késés sem marad el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKártérítés nélkül felmondhatók a Liget-projekt gigafejlesztései, de így sem éri megA folyamatban lévő építkezések közül van, amit már biztosan nincs értelme leállítani, de ez a többinél is kétséges. Az el sem kezdődött beruházásoknál az a kérdés, engedi-e a kormány a szemezgetést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk580 millióból tervezik meg, hogy Velence legyen BudapestenMegkötötték a szerződést az Észak-Csepel és Dél-Pest megújítására vonatkozó részletes beépítési terv elkészítésére. Már-már túl szép ahhoz, hogy meg is valósuljon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet karácsony gergely Szentkirályi Alexandra Városliget vitézy dávid Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.