Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Megszűnik júliustól a magyar élelmiszerboltokra erőltetett szabályok közül az egyik, a kötelező akciózás, amely tulajdonképpen az árstop „levezető” szakasza volt, bő egy évig.

Előzmények: 2022 februárjában hét élelmiszerre árstopot vezettek be (a kör később kilencre bővült), ezek árát a 2021. októberi értéken befagyasztották. Vitatott, hogy ez visszafogta vagy egyenesen növelte az inflációt.

  • Az intézkedésnek rengeteg problémája volt (például áruhiány, piactorzítás), és két év alatt annyira irreális árakhoz vezetett, hogy a kivezetés stresszmentes módjának megtalálása is nehézzé vált. Ekkor találták ki a kötelező akciózást, az átmenet biztosítására.

Háttér: a kötelező akciózást 2023 júniusától vezették be, hogy maradjon kommunikálható kormányzati intézkedés az árstop augusztusi megszüntetése után is. A szabályok bonyolultak voltak, csak a nagy bevételű láncoknak kellett akciózni, minden héten bizonyos termékkörben, de azon belül szabadon választott termékeket kellett olcsóbban kínálni, legalább 15 százalékkal.

  • A nagy láncok azonban e kényszertől függetlenül is annyit akcióznak, hogy mindez csak csepp volt a tengerben.

Felülnézet: a boltláncok az árstophoz és kötelező akciózáshoz hasonló intézkedéseket üzletileg könnyen kimozogták, a kieső bevételt más termékek áremelésével ellensúlyozták, így ezek inkább politikailag jól használható lakossági kommunikációs eszközök voltak a magas infláció idején.

  • Pénzügyi problémát nem ezek, hanem a különadók és hasonló elvonások okoznak a szektorban.

Alulnézet: a vásárló folyamatosan nagyon sok akciót lát a nagy boltokban, és eddig sem feltétlenül tudta, vagy nem volt igazán fontos a számára, hogy ezek közül melyik mögött van jogszabályi kényszer. A kivezetés így valószínűleg teljesen észrevétlen lesz.

Mi várható? A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett Árfigyelő (az élelmiszerárakat napi szinten összehasonlító, kilistázó online szolgáltatás) megmarad, ez úgy erősíti a versenyt, hogy nem torzítja a piacot, és még a vásárlók számára is követhetőbb-kezelhetőbb, mint a kötelező akciózás (volt).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kötelező bolti akciók inkább az áruházak és nem a vásárlók mindennapjaira lehetnek hatássalMegint olyan dolgokba avatkozik be a kormány, amelyeket normális esetben a piaci folyamatoknak kellene meghatározni - mert hosszabb távon azzal mindenki jobban jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbbAvokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet árstop élelmiszer infláció kiskereskedelem kivezetés kötelező akció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.