Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 26. 06:48 Adat, Élet

A horvát tengerpart szintjére emelkedtek az elszálló balatoni ingatlanárak

Négy év alatt nagyot fordult a világ a Balaton partján. Míg 2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők az itthoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián.

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy mi zajlott le a balatoni ingatlanoknál 2018 és 2020 augusztusa között. Az Ingatlan.com adatbázisából lekértük gyakorlatilag az összes tóparti település átlagos négyzetméter-árait, helyesebben a medián értéket, hogy az átlagot ne vigye el egy-egy romos állapotú olcsó viskó vagy egy szuperluxus tóparti villa.

Az egyes települések árváltozásait ki lehet emelni a sokaságból alul az egér ráhúzásával, de a trendhez érdemes megnézni az éves bontású oszlopcsoportok formáit: a 2020-as tömb döntő része a 300-500 ezer forintos négyzetméterenkénti sávban helyezkedik el, míg 2018-ban még sokkal inkább a 150-300 ezres sávban volt.

 

Márpedig ha a horvát tengerparttal való összehasonlításnál maradunk, akkor az 500 ezer forintos határ fontosnak látszik. A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a Zágrábon kívüli horvát új ingatlanok*Ezekről érhető el statisztika. adásvételének átlagos értéke 2019-ben átszámolva körülbelül 550 ezer forint volt. Ez nem medián érték, vagyis benne van a tengertől messze lévő olcsó ház és a tengerparti luxusvilla is, de ha elfogadjuk, hogy a Zágrábon kívüli adásvételek döntő része a tengerparti sávban történik, és a két említett véglet körülbelül egyformán torzít fel- és lefelé, akkor talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy egy magyar vásárló vagy befektető szemszögéből a balatoni nyaralók jelentős része árban beérte az Adriát. Főleg azt is figyelembe véve, hogy Horvátországban csak új lakóingatlanokat tartalmaz ez az ár, míg a Balatonon nem.

A horvát piaccal foglalkozó elemzők idén a koronavírus-járvány miatt visszaeső keresletet és ennek megfelelően megtorpanó, csak kis mértékű áremelkedést valószínűsítettek. Így a Balatonnal ellentétben a horvát tengerpart valószínűleg nem mozdult el érdemben az 550 ezer forintos átlagos négyzetméteráraktól 2020-ban.

Visszatérve a Balatonhoz, Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, hogy adataik szerint az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos kínálati ára idén augusztus közepén 50 millió forint volt a déli parton, és 60 millió forint az északi oldalon.

Ha valaki elkezdi böngészni a horvát kínálatot, ezért a pénzért már valóban jó fekvésű apartmanokat találhat a tengerhez viszonylag közel. Most már nem azon lehet elgondolkodni, mint négy éve, hogy Horvátországhoz képest a Balaton féláron milyen jó befektetés, hanem fordítva: ha már 60 millió forint az átlagos ár, akkor fej-fej melletti összehasonlításra is alkalmas az Adria.

Az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt. A koronavírus-járvány által sújtott, és gazdaságilag bizonytalan időszakban egyértelműen látszik, hogy Budapest mellett a balatoni régió a hazai ingatlanpiac legnagyobb likviditással rendelkező övezete.

– mondja Balogh László.

A szakértő szerint ezekre a környékekre az ország minden pontjáról érkeznek vevők, és emiatt az ingatlanok értékállóbbak, a járványhelyzet miatt pedig a Balaton partján különösen felértékelődött az ingatlanok természetközeli környezete. Ez viszont a befektetők figyelmét is a tó partjára irányította, rengeteg építkezés indult a déli és az északi parton, és a fokozott kereslet miatt az áremelkedésre spekulálóknak sem kell attól tartaniuk, hogy az árrobbanás egyik napról a másikra véget érne.

Márpedig ha ez így lesz, akkor a következő időszakban a Balaton árban teljesen befoghatja a horvát tengerpartot. Hogy mekkora lett a Balaton népszerűsége, az az Ingatlan.com-on elérhető hirdetésállomány változásából is szépen kirajzolódik: idén júniustól kezdve több nyaraló kelt el, mint amennyi hirdetés felkerült a rendszerbe, tehát a kereslet most folyamatosan felszívja az ingatlanokat.

Az új építésű, Zágrábon kívüli horvát ingatlanok ára viszont az elmúlt években nem mutatott hektikus mozgásokat, a Balatonhoz hasonló mértékű emelkedés egyáltalán nem volt jellemző. Az alábbi grafikon az elmúlt tíz év átlagos adásvételi árait mutatja horvát kunában (vagyis a grafikonon nem látszik a kuna és a forint idő közbeni, egymáshoz viszonyított árfolyamváltozása; egy kuna jelenleg 47 forint).

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Adria Balaton Horvátország ingatlan nyaraló tengerpart Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.