Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 15. 13:38 Világ

Nehéz döntéseket kell megfontolnia Ukrajnának Orbán Viktor vétója és a republikánusok miatt

Megvétózta az Európai Unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatását Orbán Viktor, és egyelőre az Egyesült Államok is visszatartja azt a 60 milliárd dollárt, amit Joe Biden elnök irányozott elő az orosz támadás alatt álló ország megsegítésére. Külső finanszírozás hiányában az ukrán kormánynak meglehetősen kellemetlen gazdasági lépéseket kell fontolóra vennie.

Háttér: az Európai Parlament októberben szavazta meg az Ukrajna helyreállítására, újjáépítésére és modernizációjára fordítható 50 milliárd eurós támogatás biztosítását egy négyéves program keretében, amire az év közepén az Európai Bizottság tett javaslatot. A képviselők az Oroszországgal szembeni szankciók révén elkobzott vagyonból is juttatnának Ukrajnának.

  • Joe Biden nem tudta átvinni egyelőre az Ukrajna támogatására vonatkozó javaslatát a kongresszuson, a republikánus párt ugyanis vitatja az elnök elképzeléseit – igaz, a vita elsősorban az Egyesült Államok déli határának védelméről szól, ami egy törvénycsomagba került az Ukrajnának biztosítandó forrásokkal.

Alulnézet: a befagyasztott uniós pénzek kiutalásához köti a magyar kormány a vétó feloldását arra hivatkozva, hogy Ukrajna támogatása az uniós költségvetés módosításával történne. Nem lenne szükség módosításra, ha egy évre kínálna finanszírozást az unió Ukrajnának, ehhez a magyar kormány is inkább hozzájárulna.

Mi várható? Ukrajna jövő évi költségvetési hiányát több mint 40 milliárd dollárnyi külső finanszírozással lehetne fedezni, aminek kétharmadát kétségek övezik. A segélyeket az ország kockázatos gazdasági lépésekkel helyettesítheti:

  • adóemelés és kiadáscsökkentés, ami jókora terhet jelentene a megtépázott ukrán gazdaság és társadalom számára;
  • a hrivnya leértékelése és további jegybanki eszközök bevetése, ami az ukrán pénzügyminiszter szerint szintén kedvezőtlen következményekkel járna, de például a magasabb vámilletékek révén növelheti az adóbevételeket;
  • és a pénznyomtatás, vagyis államkötvények kibocsátása, amit az Ukrán Nemzeti Bank vásárol meg – ezzel a lehetőséggel már abban az átmeneti időszakban is élt az ukrán kormány és jegybank, amikor kitört a háború, de a külföldi segélyek még nem érkeztek meg, ám hosszú távon aligha fenntartható megoldás.
  • Egyelőre azonban Ukrajna számíthat az eddig felajánlott támogatásokra, és más nemzetközi szervezetekre is, például az Nemzetközi Valutaalap 900 millió dollárnyi támogatás mellett döntött a héten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Ukrajna veszít?Az orosz győzelmi remények abból táplálkoznak, hogy a Nyugat előbb vagy utóbb úgyis belefárad Ukrajna támogatásába. De ehhez túl sok veszítenivalója van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz a víz fölött tartani Ukrajnát pénzügyilegHa a Nyugat továbbra is meg akarja akadályozni Ukrajna vereségét, akkor egyre nagyobb mértékben kell gazdaságilag-pénzügyileg is támogatnia az országot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna uniós források vétó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.